ŽEDNE PREKO VODE

Ili …Što je Savez Kongresu Ili …Dobili smo profi Hrvate

piše: Sonja Breljak
mqdefaultDa ti pamet stane od cifri i svotica koje se u vezi Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj spominju ovih dana. Mislim si, jadna naša berlinska društva koja muku muče sa svakih stotinjak eura potrebnih za sportske, kulturne i humanitarne aktivnosti. Za takve nema nikakvih honorara. Hvala je jedina nagrada.

A tamo …poslali na desetke tisuća, podijelili isto lijepe svotice kao honorare između sebe …a društvo, Savez hrvatskih društava Berlina, koje je formalno još član Kongresa, o tome svemu pojma nema. Prvi puta čuje!

Da vratimo film …Ivan Bitunjac, predsjednik Saveza hrvatskih društava Berlina, u četvrtak je podnio neopozivu ostavku u kojoj, između ostalog stoji:

– Prošlonedjeljni sastanak u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice pokazao je da se manipuliranjem sa pojedinim članovima udruga, lako može ostvariti cilj, pridobiti najjaču krovnu organizaciju pod svoje okrilje. Najnoviji članci i najnovija moja saznanja potvrdila su moja razmišljanja na sastanku o nepristupanju Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Jednostavno rečeno, ne želim podržavati i biti uvučen u nerazjašnjene puteve novca kojim raspolaže “Kongres” . Osim toga, ostajem kod svojeg stava da “Savez” pristupom “Kongresu” podržava i politička djelovanja te organizacije, što se u potpunosti kosi sa našim Statutom.

A ova berlinska priča nije od jučer. I nema u suštini direktne veze s događajima od prošlih dana ili s (ne)izbornom skupštinom Kongresa. Možda je tu tek dobila potvrdu gornjih dvojbi.

Još kako se dobro mi u Berlinu sjećamo vremena kad je današnji predsjednik Mijo Marić s ondašnjim, Brankom Marićem, predstavljao novoozareno lice Kongresa, sa shemama, planovima, power point prezentacijama, novim, mladim, stručnim snagama. A naši ljudi koji duuugo pamte, bijahu unatoč tome, skeptični. Čak, vrlo skeptični, glede tadašnje političke pozadine Kongresa.

Kasnije …tamo prije pet godina …na nagovore i prezentacije tad već predsjednika HSKNJ Mije Marića ( pa naš je …to i njemu treba …kako bi to bilo on iz Berlina a Savez nije u Kongresu …i sve se tako u tom tonu razgovaralo), pristupi jedna ( i u Njemačkoj jedinstvena) krovna udruga (Savez) drugoj krovnoj udruzi (Kongresu).

Ma bilo je i tad raznih pitanja, al ajde …Mijo je uistinu bio vrlo aktivan na organiziranju Blistave noći klasike prvih nekoliko godina, pa Savez Kongresu pristupi više iz kurtoazije i dobre namjere doli razumijevanja zašto bi to za Savez bilo dobro. Sad evo …razmišljanja o odnosu Saveza i Kongresa vuku se već duže vrijeme, i u više nastavaka, a u zadnje vrijeme intenzivnije od posljednje, ovogodišnje Blistave noći klasike. Kongres se (hoćeš-nećeš) uvijek iznova isturi prigodom organiziranja Blistave noći klasike, kao pokrovitelj ili sponzor ili suradnik. A bez ikakva osnova. Marić je tu još vrlo aktivan (od ove godine i član Saveza) ne kažemo, ali …ničim nije zaslužena reklama koja je za Kongres tim prigodama, bez pokrića, vrlo intenzivno  činjena.

U sve godine organiziranja koncerta, jednom je, i to jedva, Kongres izdvojio 150 eura a reklamiran je kao zlatni (najzlatniji) sponzor (koji u pravilu izdvaja 500 eura). Ove godine primjetih kako na stranici HSKNJ stoji sljedeće: – HSKNJ i ove godine u suradnji sa Savezom hrvatskih društava Berlina organizira “Blistavu noć klasike VI” koja će se održati …”

A prava je istina da s organizacijom Blistave noći klasike HSKNJ nema ništa! Te da je poradi intervencija Mije Marića (koji je kako on voli reći  “krvario” za ovaj projekt) i ove godine na letke i reklame ipak stavljeno neodređeno i nedefinirano …u suradnji s Kongresom …

Kad ovo primjetih, iznesoh primjedbu prigodom analize ovogodišnje Blistave noći klasike, na sastanku Saveza hrvatskih društava Berlina ocijenivši to nekorektnim i kao svojevrsno manipuliranje i svojatanje projekta. Nakon sastanka, telefonski me nazva i prozva Mijo Marić te uz povišene tonove izreče  kako će konačno biti vrijeme da svi saznaju “kakvi su moji politički stavovi” te kako će me “izbaciti iz svih hrvatskih društava”.

Dakle, još od tog vremena, od prije ljeta, vuče se ova rasprava u Savezu koji je konačno s olakšanjem pronašao rješenje u dugogodišnjem, ne samo formalnom, neplaćanju članarine čime automatski članstvo u Kongresu više ne postoji. No, Mijo Marić se na sastanku ponudio platiti članarinu umjesto Saveza(!) samo da ostane u članstvu (s kim u drušvu nitko u Savezu nema pojma, navodno zaštita podataka) a članovi Saveza su prethodno, prije sastanka i telefonski kontaktirani, ili kako to pretpostavlja Ivan Bitunjac u svojoj ostavci … manipuliranjem sa pojedinim članovima udruga, lako može ostvariti cilj, pridobiti najjaču krovnu organizaciju pod svoje okrilje.

Kako god, po sistemu  ...naš je  ….i to njemu treba, pa … zajedništvo i slično, s par ruku više gore  i s par ruku dolje,  bi izglasan ostanak u Kongresu. A rasprave o Kongresu (i insuinacije o honoriranju) upravo par dana iza sastanka Saveza, dobiše (ponegdje i uz osobne razmirice) i šire razmjere.

Za ostale ne znam, no naš lokalni rezultat toga svega bi ovo: predsjednik Saveza, Ivan Bitunjac je podnio ostavku!

Slijedi izvanredni sastanak Saveza hrvatskih društava Berlina.

Savez hrvatskih društava Berlina krovna je udruga koja okuplja devet društava i klubova berlinskih Hrvata: Zavičajni klub Brođani, Zavičajni klub Tijarica, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica, SD Croatia, KK Croatia, HKD Mažuranić, HDZ Stjepan radić, Drušvo prijatelja Hrvatske dopunske nastave i NK Bugojno.

Cilj udruživanja bila je koordinacija rada udruženja kao i zajedničke aktivnosti. Jedna od ovih posljednjih je i Blistava noć klasike koju Savez organizira šest godina za redom, u berlinskom dvorcu Charlottenburg. Kad god bi se spomenulo kako bi trebalo tražiti kakve novce od njemačkih institucija za ovaj izvrsni projekt, Mijo Marić bi ponudio naći Nekoga tko će Savezu napisati takav zahtjev (Antrag) ali toga Nekoga bi trebalo platiti oko 300 eura. Savez nikada nema te novce. Pa, da provjerimo kako to može ići i bez tih novaca, ove godine samoinicijativno, u ime Saveza,  podnesosmo zahtjev berlinskom Senatu za migracije i integracije za financiranje Blistave noći klasike. Sad čekamo odgovor.

A išlo je to ovako: obavijestih Elizabetu Kopić, rizničarku Saveza,  da ima sastanak u Senatu na tu temu. Kod kratkoročne prijave pomogao i Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu. Teta Liza je otišla na sastanak radi informiranja, ja sam kasnije ispunila obrazac.  – Zahtjev za financijsku potporu Blistavoj noći klasike, projektu koji njeguje suradnju i susret kultura. Moja kćerka je sve iz Zahtjeva prevela na njemački jezik, a potpisao ga je i Senatu poslao Ivan Sučić, dopredsjednik Saveza jer je predsjednik tad bio odsutan iz Berlina. I sve to načinismo bez onih 300 ili ne znam koliko eura!

Hrvatska društva iz sastava Saveza su u prilično ozbiljnoj financijskoj situaciji. Društva se bave kulturom, sportom i humanitarnim radom. U njima naši Hrvati rade od sveg srca I bez ikakve naknade, čisti volonterizam.

Brođani su ljetos radi financijske situacije, napustili iznajmljeni stan u kojem su se okupljali, kako bi od organiziranja zabava ipak imali sredstva za humanitarni rad. Zajednica muku muči s visokom cijenom najma prostora pa radi toga mora bez prestanka (kako ne bi ostali bez prostorija) nešto organizirati kako bi pokrili troškove. Tijarica …Stipe Pervan neumorno obilazi naše restorane i naše ljude te prikuplja pomoć za invalide, siromahe i stare.  SD Croatia teškom mukom namiče sve potrebno (a nemaju ni prostorija ni stadiona) za sedam ekipa raznih uzrasta. –To Vam je živa integracija, rekao je jednom predstavnik Njemačkog nogometnog saveza kad je futsal ekipa SD Croatie Berlin, osvojila prvenstvo Njemačke i krenula predstavljati Njemačku u Europi …

I na kraju, Savez svake godine iznova muku muči jer u organizaciju Blistave noći klasike kreće od čiste nule, traži i moli sponzore, par uvijek istih poduzetnika …i nikad nije čuo da Kongres ima novac, da se novac u velikim svotama šalje drugima, u Hrvatsku i Bosnu, kao pomoć, nikad čuli za bilo kakve honorare …

Znam ja gospodo iz Kongresa da tu nije bilo malverzacija o kojima se ovih dana piše, prikazat ćete sasvim sigurno za koji mjesec, kao suza čiste i uredne papire. Sramota i jeste upravo u tome da ćete imati (vlastito) pravdanje za svoje honoriranje. Što reći onda u Berlinu teta Lizi, Ivanu, Stjepanu, Ivanu, Kreši, Stipanu... koji su desetljećima, a sve poradi promocije svoje Domovine, iz svojih džepova vadili i davali a ne primali.

Izgleda, volonterizam nije više na cijeni, dobili smo profi Hrvate, njih par koji nas (kažu sve Hrvate Njemačke …pa i svijeta) zastupaju gdje stignu, u Senatu, Bundesamtu, Bundestagu, Vijeću stranaca, Vladi ovoj i onoj, Uredu za iseljenike, u Bosni, u Hrvatskoj, svemiru, globalno…

Mi dolje, članstvo, udruge, Savez, (“raja”) izgleda imamo besplatno raditi i dalje skupljati novce za kulturne, sportske i humanitarne projekte te po mogućnosti i platiti članarinu gornjem naslovu, a oni gore (naši!) će nas predstavljati i biti vrlo integrirani, biti domoljubni, kulturni, humani i biti honorirani.  Reklo bi se kako nas je ipak (opet) …netko žedne preko vode!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Komentari na tekstove NA POPRAVNI ZBOG RIZNICE i ŽEDNE PREKO VODE […]

Josip Mayer
10 years ago

Sonja,Z.Gleißberg i Ivek i drugi preostali ! Sve u svemu možemo zaključiti,kak je bilo nekad,u tom dijasporskom društvu, tak je i dan danas,još se uvjek moramo ozbiljno upitati.Tko nas to gdi zastupa,i što će biti ako se tako dalje nastavi, jer nitko nas ne zastupa pravilno u dijaspori,niti kod našeg povratka u domovinu, svi nas samo poput nekada,nemilosrdno gule ponekad još i gorje,i prevažaju žedne preko vode. Koliko je i meni poznato HSKNJ osnovan je 1994..pa me zato posebno čudi, kako da do sada ne posjeduju, tako veliki visoki i moćni svoje vlastite prostorije,već se rađe klanjaju običnom ugostitelju. Što… Read more »

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Jos bi dodala jer sam gore zaboravila,
svaka cast gospodinu Ivanu Bitunjcu za njegovu ostavku i otvoreno obrazlozenje i razlog zbog cega je to ucinio.
Lijep pozdrav…

Ivek Milčec
Ivek Milčec
10 years ago

Da,povijest se ponavlja!Iz vlastitog iskustva znam da je dobro zamišljen projekt(osnutak HSKNJ)zbog utjecaja politike,zna se koje,otišao u sasvim drugom pravcu od onoga zašto je osnovan a to je: Ustrojiti HSK kao svehrvatski,iseljenički lobi koji bi(uzor je bio Židovski lobi)u čitavome svijetu tj.gdje god ima Hrvata-iseljenika,na razne načine pomagao Hrvatsku i BiH.Od samog početka bio sam kao predsjednik HKD “V.Fran Maćuranić”-Berlin uključen i djelomično upućen u rad HSKNJ te prisustvovao mnogim svađama i prepucavanjima do kojih je najčešće dolazilo na Skupštinama,redovnim ili izbornim.Nepisano pravilo bilo je da su gotovo svi predsjednici bili birani na način da moraju biti podobni tj. članovi… Read more »

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
10 years ago

Sonjice ovom tvom clanku nema sto da se doda. Upravo tak sam si svojevremeno pomislila da bu tak zavrsilo kak je i zavrsilo. Vec mi je onda to mirisalo na politicke mahinacije. Jos jedna udruga iznad svih to samo moze znaciti jos vise sredstava koja nestaju u tom anarhizmu. Kad vidim kolike godine vec Hrvati u Berlinu volontiraju da bi odrzali sva ta drustva, a tamo se pojave neki pametnjakovici koji obecavaju bajke da bi se oni sami mogli profilirati a da ne govorim o pronevjeri sredstava koja bi sva ta drustva itekako dobro dosla. Zalosno, zalosno i jos veca… Read more »