LIJEPO JE S VAMA

Eeee, kad je to ikad bilo…

Iz naše arhive/ objavljeno 05.12.2013.

piše: Sonja Breljak
herceg_bosna201006091547521Berlin/ Da me pitate kad je to stvarno bilo i koliko dugo kolege i ja radimo na ovim stranicama, teško da bih u prvi mah izrekla pravi, točan odgovor.

Istina, nije problem zbrojiti dva i dva, pogledati kad je Hrvatski glas Berlin registriran kod odgovarajuće berlinske ustanove, no meni se čini ponekad kako je to duži, puno duži period od stvarnoga. Valjda  jer je druženje i rad na stranicama, s kolegama, bio tako intenzivan.

Trenutno je na portalu oko pet tisuća priloga koje razrađuje, podupire, analizira skoro isto toliko komentara. Povijest (usmena predaja) ove elektronske novine bilježi kako je prvotni blog istoimena naslova nastao 2008. godine iz želje priloge objavljene u dnevnoj novini, održati duže živima i čitanima.

Prvi tuđi prilog, osim kolumni Emila Cipara i moje malenkosti, bila je jedna pjesma naše Marije Matijašević. Kasnije su, po širenju, odnosno zakupu domene i registriranju Hrvatskog glasa Berlin kao elektronske novine, pristizali drugi autori, brojni vrijedni  suradnici.

Svako novo poznanstvo, svaka nova suradnja donosila je novi svijet, grad, doživljaje, razmišljanja, osjećaje, prozne radove, izvrsnu poeziju, kolumne, komentare. Znalo je biti toplo, znalo je biti uzbudljivo, znalo je biti usijano. Bilo je zahvala i pohvala, bilo je prijetnji i pritisaka.

DSCN05341Pisali smo na njemačkom i hrvatskom, njegovali razna hrvatska narječja, iscrpno obrađivali teme, pratili naše mlade na dalekim putovanjima …

O, kako je znalo biti toplo i lijepo s našim suradnicima, njihovim tekstovima, pjesmama, pričama, fotografijama. Između pojedinih autora razvilo se poznanstvo, suradnja, posao. prijateljstvo. Pojedine smo, iako su rasuti po cijelom svijetu, i osobno upoznali i susreli a neke ćemo nadamo se tek upoznati.

I drugi su mediji rado prenosili priloge s našeg portala. Znala se zbiti ugodna suradnja, razmjena priloga i banera a bome znalo je biti i da nam (pre)uzmu tekst i bez pitanja, bez objave izvora a često i u drukčijem kontekstu od namijenjenog. Ne odobravamo, jer to ni sami ne činimo, ali pomalo razumijemo kad kolegama nedostaje vlastitog sadržaja i sezona je kiselih krastavaca.

Naše su stranice redovito donosile autorske radove o aktualnim temama. I to osvijetljene s više strana, jer i naša lista suradnika je puna  različitosti. Tome i težimo, to nam je bogatstvo.

Primjerice, kod posljednje aktualne teme, referenduma o unošenju u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene, naši su autori uistinu dali doprinos razmatranju teme. Izvrsni na ovu temu, bez obzira bili za ili protiv, bijahu tekstovi Dražena Radmana, Antonija Gavrana, Sandre Marelja Muić, Emila Cipara,  Mirka Omrčena, Žarka Delača, Iveka Milčeca i Dirka Guhla.

S radošću i ponosom dijelimo s vama komentar (Slavko Lubina) koji je zabilježen ispod teksta naše suradnice iz Zadra, Sandre Marelja Muić: – Opet jedan krasan tekst. Iznenađen sam kako Hrvatski glas Berlin ima ovako dobre novinare. Kamo sreće da ih je i u Lijepoj našoj vise!!!

Zaslužen kompliment autorici ali i svim drugim autorima. Lijepo je s vama, dragi naši suradnici, graditi, uređivati, oživljavati svaki dan naše stranice.

Podsjećam, 2009. godine, je uz pomoć Željka Klindžića (Slavonski Brod), pionira web stranica u Hrvatskoj, uspostavljena domena naslova Hrvatski glas Berlin. I tada, a i danas, uredničku palicu držali su, i održali, Sonja Breljak u Berlinu i Emil Cipar (i Čuko) u Slavonskom Brodu. Naravno, kao i u svakoj kući, i u ovoj se zna tko je gazda 🙂

herceg_bosna201006091541520 Za Hrvatski Glas Berlin pišu: Danijel Divić (Berlin), Anja Breljak (Berlin), Ana Kolak (Berlin), Ivo Dorotić (Berlin), Ivan Ivek Milčec (Zagreb), Jakov Vranković (Koblenz), Nada Landeka (Zagreb), Dajana  Sabo (Osijek), Andrea Vidović (Berlin), Marijo Glavaš (Split), prof. Sanda Ham (Osijek), prof. Žarko Delač (Zagreb), Mirko Omrčen (Zagreb), Adolf Polegubić (Frankfurt), Armin Pohara (Florida), Sonja Smolec (Velika Gorica), Sanja Pilić (Zagreb), Dražen Radman (Split)Milorad Cifrek (Rijeka), Daniel Ligeska (Krakow), Oliver Soos (Berlin), Marija Matijašević (Stružec), Alfred Matijašević (Stružec), prof. Danica Crnov (Đakovo), Pavao Martinis (Vis)dr. sc. Rajko Glibo (Zadar), Mirela Bajlović Marasović (Zadar), Dubravka Borić (Podgora), Joža Prudeus (Samobor), Sandra Marelja Muić (Zadar), Antonija Tustonjić (Berlin), Jasna Lovrec (Međimurje), Mladen Šimić (Novi Sad), Nikola Šimić Tonin (Zadar), Martina Budimir (Kutjevo), Željko Jelavić (Slavonski Brod), Željko Mužević (Slavonski Brod), Hrvoje Mužević (Slavonski Brod), Darija Matajić Agičić (Slavonski Brod), Silvio Stilinović (Slavonski Brod), Mladen Vojtkulak (Zagreb), Antonio Gavran (Slavonski Brod), Dražen Katić (Kalsruhe), Slavko Žebić (Osijek), Marijana Šundov (Bruxeles), Aleksandra Brnetić (Berlin), Drago Oršić (Frankfurt), Branka Kandić (Osijek), Marijan Gubina (Osijek), Dirk  Guhl (Kutjevo), Jozo Grbeš (Chicago), Miro Babić (Kenija)

Svima zahvaljujemo na izvrsnom angažmanu! Pišite nam i dalje! A našim čitateljima, njih svakodnevno oko 20 tisuća, zahvaljujemo na posjetu i čitanju. Čitajte nas i dalje!

Spomenimo se i kolega koji su u međuvremenu preminuli (Milorad Cifrek i Rajko Glibo). Njihova imena ostaju u našem impresumu a njihovi radovi kao neizostavan dio sadržaja Hrvatskog glasa Berlin.

3.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joso
Joso
10 years ago

Hrvatski Glas Europa 🙂

Josip Mayer
10 years ago

A ŠTO BI MI BEZ VAS Nije važno tko bio prvi a tko zadnji.. Da nema vas Sonja i Emile hrvatska domaća i iseljenička javnost bila bi dvosmjerno zakinuta za mnogo čega,ali i svih drugih gore navedenih i nenavedenih i drago mi je da Vas ima.. Drago mi je također da sve više jačaju i postoje i druga hrvatska internetska glasila, i ona koja izlaze u papirnatom izdanjima u nekoliko europskih i svjetskih zemalja.Sve to nam doprinosi, kako kaže i Gospodin Željko Mužević u nastojanjima da naš glas postane sve čvršći, gromkiji te da uz ovo glasilo HGB postane uz… Read more »

Josip Mayer
10 years ago

ČESTITAM

Još malo pa 5 godina.

Nema mene, ali ipak na neki način guram već duže vremena,-kolica. 🙂

nada
nada
10 years ago

bravo Sonja, nek nisi Cuku zaboravila 😉

marijana
marijana
10 years ago

Lijepo je imati toliko godina uspješnog rada i moći i zbog toga moći napisati ovakav tekst. čestitamo