POLE OD KRUMPIRA

Iz naše arhive
Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Zahladilo! Ma nije ništa drugo ni za očekivati u ovo doba godine. Nešto me muči zubno meso, pa danima ne jedem čvrstu hranu. A od juhica i čajeva se ne možeš pošteno najesti.
Nakon desetak dana dijete …problem je saniran. Konačno mogu pojesti nešto pošteno. Prva misao je Bečka šnicla u Savusu u Slavonskom Brodu. Kod njih …ovaj svjetski poznati specijalitet zaslužuje naziv delikatesa. Prave ju …kao što se to i priliči od telećeg mesa, a veća je od tanjura na kojem ju serviraju. Mekana, ukusna …topi se na jeziku.
Ali ne ide mi se samom, a dok nađem prigodno društvo …umrijet ću od gladi.
Razmišljam na putu kući čime bih još mogao proslaviti kraj ovoga prisilnog  posta. Šta god mi od specijaliteta …o kojima sam sanjao ovih dana padne na pamet …ili je nemoguće doći brzo od njih, ili to ipak nije ono kraljevsko što bi bilo dostojno ovog velikog trenutka.
Razmišljam obratno. Šta imam u kući od čega bi se nešto moglo napraviti. E nemam baš puno, osim raznih vrećica za pripremu juha na brzinu, čajeva, mlijeka, domaćeg sira, vrhnja, mlijeka… To sam sve ovih dana prisilno uživao u dovoljnoj mjeri.
Danas mora na stol neki obrok, koji već kod pripreme pričinjava zadovoljstvo …otvara apetit.
Danima nisam bio u kupovini. Kod kuće se mogu naći par krumpira, nešto kiselog kupusa…
Nije baš nešto što izaziva apetit.
Kao i obično dok razmišljam o jelu …sjetim se bake. Od njene kuhinje ostala su mi još sjećanja na njene mirise.
I kao i uvijek …pomoglo je. U glavi se rodila najbolja ideja, koja mi je uopće mogla pasti na pamet …pole od krumpira i salata od kiselog kupusa.

Bilo je to često jelo u maloj kući pod Ljubićom u Bosni, početkom 50-tih. Najčešće je to bila večera.
Svjetlo se palilo kasno …petrolej se štedio. U neko doba večeri …sata nije bilo, baka je stavila u pećnicu nasoljene polovice krumpira, podjarila vatru, a onda se počela moliti krunica. Stajali smo oko stola …odrasli su pravili skrušene izraza lica i pravili se kao da su u transu molitve. Tek kasnije sam doznao iz razgovora sa tetama i stričevima o čemu su razmišljali. I uglavnom …svima je bio na pameti krumpir u pećnici, čiji se miris širio prostorijom.
I mene je obuzimala glad. Često sam pogledavao na bakinu krunicu i brojao zrnca koja su još preostala. Bilo ih uvjek previše.
Ali svejedno …oslobađajući amen je došao ipak uvjek.
Tada je djed upalio petrolejku, a baka je izvadila gotove pole na stol. Kora im je bila zlatnosmeđa, a božanski miris je zavladao kuhinjom.
Jeli smo ih s raznim prilozima …slaninom, pečenom slaninom, kravljim ili ovčijim sirom, rjeđe s vrhnjem ili putrom, topljenim čvarcima…
Bijeli ili crveni luk, kiselo zelje …bili su redovno na stolu.
Ja sam sjedio djedu u krilu, ne samo zato što me djed volio, nego zato što nije bilo stolice za mene. Uzeo sam jednu polu, na kojoj sam opekao prste i morao puhati u njih. Time sam gubio na vremenu, jer mi se činilo kao da odrasli nemaju taj problem. A broj pečenih krumpira u tepsiji na stolu činio mi se jako ograničen.
Djed je nožićem sitno rezao slaninu …dodavao mi, a ja sam požudno gutao imajući stalno na oku preostalu količinu pola, koja se stalno smanjivala.
Odrasli su mi se smijali, zadirkivali me na način …sad ćemo sve pojesti, tebi neće ostati ništa!
Nisam plakao samo iz razloga da ne izgubim na vremenu. Zbog toga nisam ni gulio koru, nego sam jeo sve.
Zemiakovi su moji zvali krumpir. Logičan naziv za zemljane plodove. Ne znam kako i kada … krumpir postao je uobičajeni naziv i kod nas. Zanimalo me otkuda potiče naziv krumpir u hrvatskom, pa sam istraživao.
Hrvatski naziv krumpir potječe najvjerojatnije od Švaba, kako su zvali Nijemce, koji se su doselili u Hrvatsku za vrijeme Marije Terezije. Većina njemačkih emigranata je bila iz Švabske u današnjoj pokrajini Baden-Württemberg, pa im je to dalo ime. No, veliki dio doseljenika je podrijetlom iz Palačke (Pfalz), regije koja je danas sastavni dio savezne pokrajine Rheinland-Pfalz. Mnogo useljenika vuklo je korijenje i iz Elsasa, dvojezičnog područja uz Palačku, koje danas pripada Francuskoj.
U cijeloj Njemačkoj se koriste različiti nazivi za krumpire. U Palačkoj se krumpiri zove grumber (Grumbeer) ili grumbirn (Grumbirne), što otprilike znači zemljena kruška. U Švabskoj koristi se riječ grombir (Grombiera). Za pretpostaviti je, da su njemački useljenici donijeli krumpir sa sobom u Slavoniju i Vojvodinu, pa ga tako uveli na naša područja.
Bilo kako bilo …otkriće južne Amerike ima i dobrih strana …prije svega koristi nakon duže apstinencije od čvrstih jela.
E sad! Možda sam ti otvorio apetit, pa sam dužan i recept. Nema problema …rado ću ga napisati, samo imam problema sa količinama i vremenima.
Ja sam danas …po običaju …ispekao previše. Bile veće oči od želudca, ali taj strah da će nedajbože biti malo …ostao još iz djetinjstva.
Odluči sam …koliko možeš pojesti, koliko smiješ pojesti …koliko trebaš pojesti.
Vrsta krumpira, koji se u njemačkom zove …mehligkochend, znači onaj koji je nakon kuhanja brašnast …operi i prereži na polovice. Najbolji su oni veličine jajeta. Kod ovo …operi …pada mi na pamet da u većini savjeta, koje možeš pročitati piše …dobro operi! …kao da se može i lošije i bolje oprati. Koliko puta sam jeo neopran krumpir, pečen u žaru na otvorenoj vatri …ali to je druga priča.
Na razrezanim mjestima posoli i malo protrljaj po dvije pole međusobno …da se sol ravnomjernije podijeli.
U pećnicu, koja je ugrijana oko 220 stupnjeva …nemoj cjepidlačiti …može malkicu više ili manje …to samo mijenja vrijeme pečenja. Jedan zdravomarijo više ili manje …svejedno …svoje grijehe ne mogu otkupiti tako i tako moleći samo jednu krunicu.
Možda nemaš krunicu pri ruci …ili ne znaš moliti …ili nisi griješio danas …onda ti može pomoći sat. To bi bilo 30 do 40 minuta.
Ako nemaš ni sat pri ruci, kao što ga ni mi nismo imali u Bosni …ne očajavaj! Nos i oko te ne mogu prevariti. Zlatno smeđa boja kore i neodoljiv miris su najbolji pokazatelji da si uspio.
Uz pole možeš servirati …pečenu ili kuhanu slaninu, samo slaninu, vrhnje, sir, putar, svinjsku mast, kuhano suho meso (Kassler)… pusti maštu na slobodu!
A salata? Ne obuzdavaj maštu …sigurno će ti nešto pasti na pamet! Kiseli kupus sa malo ulja i papra, luk …bijeli ili crveni, kiseli krastavci ili paprika, turšija…
Želim ti dobar tek!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joso
Joso
12 years ago

Emile, predlazem ti da sutra napravis punjene paprike sa krumpirom.
Tekst ti je odlican.

Josip Mayer
12 years ago

Emile

Niste nam rekli što na kraju za popiti..pivo–crno vino..kutevačku graševinu ili najbolje izvornu vodu..

Kitty
Kitty
13 years ago

Eeeee bravo…..pole i kiseli kupus….mmmm!

admin
Admin
13 years ago

Lela Knezevic
Hvala sto si me sjetio! Veceras ce u pecnicu!