PALAČINKE

piše: Emil Cipar
palacinke450x300
Od svih slastica najviše volim palačinke i najviše one koje sam napravim. Nije to da drugi ne znaju praviti palačinke, ali meni jednostavno najbolje prijaju one koje sam napravim i to je onda po receptu moje bake, a ja sam ih samo malo prilagodio vremenu u kojemu živimo.

Moja baka nije znala za mineralnu vodu. Mineralna voda čini palačinke prhkijim i mekšim, a baka se tu pomogla sodom bikarbonom.

Palačinke su prastaro jelo i proširene su po cijelom svijetu. Probao sam ih na bezbroj načina …prijalo je, ali ipak moje palačinke su moje palačinke. Istina …ujna Zuska u Slovačkoj pravila je najbolji Kaiserschmarn, ali to je ipak nešto drugo.

Moram reći kako se palačinke mogu praviti na slatko i na slano. Ja ih sada pravim većinom na slatko, ali u zimskim danima često ih pravim na slano.

U Njemačkoj sam ih jeo pod  nazivima Pfann(e)kuchen, Eierpfannkuchen, Palatschinken, Flädle, Eierpuffer, Omelettes, Crêpes i Plinsen. Bile su uglavnom odlične, vrlo ukusne ali ipak …domaće je domaće.

Pa sad …pitat će se …što moje palačinke čini izuzetnim i posebnim.

Vjerojatno su moje meni najbolje meni zbog toga što ih pravim samo onda kad ih se onako jaaako poželim. Nažalost …to je obično uvečer, a palačinke su malo teške za probavu.

Negdje poslije podne pojavi se ona prva želja kod poslijepodnevne kavice. Pokušavam ju izbiti iz glave, ali to mi rijetko kad uspijeva. Na kraju kapituliram i počnem sa pripremama.

Prije večernje šetnje pripremim tijesto. Ništa posebno …jaja, brašno, mlijeko, sol, šećer i ulje. Izmiješam to dobro i ostavim smjesu na hladnom mjestu.

Nakon toga idemo Čuko i ja u večernju šetnju koja može potrajati i dva sata …što duže to bolje za palačinke. Posudu sa smjesom ostavim na hladnom mjestu

Kad se vratimo nahranim Čuku i dajem se na posao. U smjesu dodajem još mineralnu vodu i krećem na posao.

Pečem ih na plinskom štednjaku. Tava mora biti dobro ugrijana i za svaku palačinku namažem ju uljem od suncokreta. Od suncokreta zbog toga što ono ima neutralan miris.

Grabilicom za juhu lijevam smjesu u tavu. Dovoljno da tanko prekrije dno, a okretanjem tave razlijem višak smjese po rubovima.

Kada se palačinka više ne drži za dno okrenem ju. Ja to činim bacanjem palačinke uvis pri čemu se ona okrene i padne u tavu na nepečenu stranu

I tako …jednu po jednu. Na kraju je deset tankih palačinki spremno za degustaciju.

Jedem ih sa pekmezom ili džemom iz kućne proizvodnje. Najviše volim onaj od višanja, ali i oni drugi su dobrodošli.

I to je to.

Ah da …još recept:

Količina je najmanja moguća i prilagođena je za jedno jaje. Vi možete napraviti koliko hoćete.

Dakle:

Jedno jaje

-100 ml mlijeka

-100 grama brašna

-Žlica ulja

-Soli, šećera

To bi bilo za prvu ruku. Nakon stajanja, a prije pečenja dodajem još toliko mineralne vode da smjesa postane dovoljno rijetka. Otprilike je to ok 50 ml.

O onoj varijanti na slano ću još jednom kasnije …negdje u zimu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments