MOJ NAJLJEPŠI BOŽIĆ

piše: Marija Matijašević
IMG_9315Stružec
/ Kraj Dortmunda živi moja obitelj. Moj unuk je 12- godišnjak i još nikada nije za Božić posjetio Hrvatsku.

Dok smo mi bili u Berlinu, bili su oni kod nas, ili mi kod njih. Ove godine su najavili da žele za Božić doletjeti kući i to se i ostvarilo.

S nestrpljenjem sam ih čekala. Dan dolaska je bio 22.12. a taj dan je mom sinu rođendan. Mada budu jednu ulicu dalje od mene, kod snahine mame, smišljala sam kako  ih iznenaditi.
Pokloniti nešto? Da, ali što? Teško je ovdje i naći nešto što bi pasalo.
IMG_9243 (1)A onda sam se sjetila! Doći ću mu s mužikašima. To će mu biti poklon. Tako je i bilo.
Kada se u predvečerje, našem mirnom selu, baka pjevajući, s mužikašima popela na brijeg, svi su se iznenadili i uživali cijelu večer uz Moslavačke pjesme. Unuk to nije nikada prije doživio.

Drugi dan su sa mnom “mali” dečki slagali jaslice u našoj crkvi. Nikada prije moj unuk nije bio u našoj seoskoj crkvi.

IMG_9280 (1)Kada sam mu ispričala da skupljam novac za električno crkveno zvono, izvadio je 6 kuna iz svog dubokog džepa i stavio u škrabicu.
Odmah je izrazio i želju otići na groblje našim pokojnima, i to me radovalo. Mada je Leon veći od mene, visok je 168 cme i nosi broj cipela 44, ipak on ima samo 12 godina.

Na Badnjak smo  posadili pravi bor u vrtu i okitili ga. Biti će to mom Leonu lijepa uspomena na prvi Božić u Hrvatskoj, i na njegovu baku, kada me više ne bude.

IMG_9647aA u nedelju su svi prisustvovali našem igrokazu “Polnoćka” u društvenom domu u Strušcu. To im je bilo treće iznenađenje. Na zahtjev puno ljudi, da se igrokaz ponovi, napravili smo i to. Također smo s igrokazom “Polnoćka” nastupili i na polnoćki u župnoj crkvi, na što smo posebno ponosni, jer se igrokaz svidio župniku.
Tri nastupa u tri tjedna. Bravo glumci!

Samo je još falio snijeg. Žalostan je Leon. A još prije tjedan dana je rekao: – Baka, napravi mi sklizaljku sa tvojeg velikog brijega do ceste, i ako imaš saonice, pripremi ih, ili samo vreću napunjenu sa slamom!

Pomislih, biti će ovaj Božić lijepo kod nas, nismo više sami za Blagdane, i nećemo sami kititi bor na Badnjak.
I bilo tako!
Bio mi je ovo najljepši Božić i njegovi blagdani u mojoj voljenoj domovini, selu i mojoj kućici, koja je bila okićena i vesela.
Otišli su prošli tjedan.

Hvala im!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marica Krstić
Marica Krstić
10 years ago

Drago mi je da su Vaši došli za Božićne blagdane i da ste ih lijepo proslavili. Na moju sreću igrokaz “Polnočka” sam i ja vidjela i zaista mi se svidio. Podsjetio me na djetinstvo i Božiće provedene u mom selu.Glumci amateri su odlično odglumili svoje uloge. Čestitke Mariji na velikoj požrtvovnosti, odlično je napisala igrokaz i uspjela sa ljudima iz sela da ga prikaže na pozornici. Svi gledatelji su uživali gledajući predstavu.