U ČEMU JE HRVATSKO BOGATSTVO

piše: Žarko Delač
1d3d861284b618b1e884950b84d47f17Ponukan euforičnim naslovima i navodnim izjava jednog ministra kako će Hrvatska postati bogata nakon otkrića plina i nafte u Jadranu, ne mogu se oteti dojmu da to ipak nije tako.

Jedan od razloga je što sigurno Italija neće ili ne sjedi skrštenih ruku te bi i u svom djelu Jadrana eksploatirala ovo rudno bogatstvo. Poput mađarske strane koji su čujem zatvorili bušotine na hrvatskoj strani u blizini granice te crpe naftu u Mađarskoj.

Uz to, Hrvatska ne polaže pravo crpljenja nafte i plina u međunarodnim vodama koje bi također zaposjeli da je tome tako globalni igrači. I naposljetku da nam se pruži prilika iskorištavati ove mineralne sirovine u našem dijelu Jadrana možemo istovremeno zaboraviti na turizam i ribarstvo.

Dovoljno se samo podsjetiti na havarije naftnih platformi u Sjevernom moru i teksaškom zaljevu. Što bi se tek dogodilo u našem, zatvorenom Jadranskom moru!?

Zbog toga nije riječ o nikakvom bogatstvu ili bolje rečeno nije blago sve što sja. Naše je bogatstvo ono svakodnevno oko nas, a to je još uvijek velika količina pitke vode.

No, iako je svuda oko nas, ne zahtijeva seizmička istraživanja i digitalna snimanja, bušenje i pravljenje cjevovoda, ne znamo to bogatstvo iskoristiti.

Isto je i sa poljoprivredom, osobito ekološkom jer proizvodnja eko proizvoda je najveći rudnik bogatstva.

Zašto se o tome ne govori? Zašto ne iskoristimo ovo bogatstvo koje je svuda oko nas već maštamo o nečemu sasvim iluzornom?

Vjerojatno nam to nije dovoljno egzotično a međunarodne kompanije u tome ne vide brzu dobit pa bi željeli uništiti Jadran samo da bi nekoliko godina bušili i crpili naftu!

S druge strane, s ekološkom poljoprivredom, zdravstvenim turizmom, lovom, maslinarstvom i šumarstvom, čime možemo biti i u svijetu konkurentni, nitko se sustavno ne bavi i ne brine.

Naravno, jer nije riječ o uvozu i visokim provizijama te nije čudno kako je prerađivačima mesa jeftinije uvoziti nego uzgojiti stoku!

U ovakvoj eri nezaposlenosti velika su skrivena radna mjesta u sanitarnoj sječi šume i proizvodnji peleta, lovnom turizmu, uzgoju maslina i obradi ogromnih napuštenih poljoprivrednih površina te ujedno naš stvarni izvor bogatstva i nacionalnog blaga.

Uvjeren sam kako ćemo kad-tad to shvatiti i na taj način će grad Hrvatska od cca 4 milijuna stanovnika uspješno funkcionirati. Bez obzira bio mu na čelu gradonačelnik, načelnik ili mali ili velik župan jer te će političke funkcije postati demokratski ukras i figure, a ne  krojači naših sudbina i budućnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Ivo ovo vam je dobro

Gledajuči ovu emisiju na ARD-u odmah sam se sjetio nas i naši “pametni” političara.
Bog im jednom pamet prosvitio!

Alemka
Alemka
10 years ago

Izvrstan i pametan članak, od riječi do riječi precizno obrazložena glupost euforičnih izjava našeg ministra, kao i nužnost očuvanja i korištenja naših stvarnih bogastava. Baš to.. Bog im već jednom pamet prosvjetlio…još bolje Bože daj nam da nas vode pametni ljudi… da ih prepoznamo i izaberemo na vrijeme!!!

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

Sve ovo što je gospodin Delač napisao, stoji.
Ni amerikanci ne daju vaditi naftu u Kaliforniji, iako su nalazišta bogata, Zašto? Pa zbog turizma, vinarstva, ribarstva i mnogo ćega drugog.
Saudi Arabija je najveći proizvađač nafte i plina u svijetu, ali je potpuno uništila svoje ribarstvo. More je puno ribe, koja se nesmije jesti, jer je zagađena i to ne samo u Saudijskoj Arabiji, već i u bogatim Emiratima. Oni kud se okrene vide ribu, ali je nesmiju loviti. Gledajuči ovu emisiju na ARD-u odmah sam se sjetio nas i naši “pametni” političara.
Bog im jednom pamet prosvitio!