FENOMEN JATA

tekst: Žarko Delač
birdsU životinjskom  svijetu pojam jata, plova ili krda označava veliku skupinu istovrsnih jedinki koje se udružuju zbog veće sigurnosti i zaštite ili recimo, lakšeg ulova.

Naravno kako to rade nesvjesno i s ciljem samoodržanja vrste za razliku od ljudi koji to također rade ali svjesno i prvenstveno zbog osobnih interesa. Primjeri mafijaških klanova, masonskih loža ili političkih stranaka samo su neke od takvih skupina.

Slučajevi interesnog grupnog udruživanja vjerojatno su nam  najbliži na primjeru političkih stranaka, a pribjegavanje konvertita pod šator pobjednika dokaz o proračunatim ljudskim postupcima. Stoga ne čude  mnogobrojni  primjeri da pojedinci mijenjaju svoje političke stavove, uvjerenja i političke boje samo s ciljem opstanka na vlasti, zadržavanju sinekura koje im je omogućila politika ili u konačnici pribavljanja osobne financijske koristi.

Zbog toge se u mnogim našim sredinama  vrlo se često politika svodi na kupovanje vijećnika, uhljebljavanje rođaka i političkih istomišljenika te neizostavno uzimanje provizija na svim poslovima u kojima se kao investitori pojavljuju jedinice lokalne uprave i samouprave ili javna poduzeća.

Nadalje, prelaženje političara iz jednog u drugi politički tabor eklatantan je primjer interesnog grupašenja koje ne vodi računa o dobrobiti cjelokupne zajednice.

Srećom birači su počeli sankcionirati takve eskapade iako i nakon najnovijih parlamentarnih izbora svjedočimo o prelascima i političkoj trgovini saborskih zastupnika. Onih koji bi trebali predstavljati primjere etičkog i humanog ponašanja jer politika bi trebala u prvom redu biti upravo takav oblik ljudskog djelovanja.

Stoga i najnoviji primjeri odbacivanja svih amandmana na državni proračun u Hrvatskom saboru nisu iznenađujući i samo još jednom pokazuje stranačku stegu i monopol mišljenja u zajednici. Demokratskih iskoraka u strankama i nadalje ima vrlo malo što je vidljivo i prilikom biranja uglavnom samo  jednog kandidata za stranačke funkcije.

Zbog toga političari trebaju imati na umu kako kod nas još uvijek vrijedi sintagma ako nisi s nama protiv si nas ili moraš ploviti kako teče glavna struja ili kako europejski bolje zvuči uklopiti se u mainstream.

Iz navedenog možemo zaključiti kako je zakon jata upravo najizraženiji u političkom miljeu i svi koji su pokušali iz njega izaći politički su propali, bez obzira koliko su bili istaknuti pojedinci i zaslužni dužnosnici i članovi neke od stranaka.

Jednom riječju, samostalni istupi i soliranja unutar stranaka kao i izlazak iz okrilja dosadašnje i osnivanje nove političke opcije, nema političku budućnost i perspektivu.

No, kako iznimke uvijek potvrđuju pravilo tako je i u tome, a iznimka je naravno svima već dobro poznata.

Riječ je o gradonačelniku grada Zagreba.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments