VINCENCIJA

Prije je bilo bolje …tragom jedne požutjele fotografije

piše: Slavko Žebić
1Blagdan sv. Vinka je minuo ali uspomene nisu. Ne blijede. Gibarčani su oduvijek štovali ovoga sveca, zaštitnika vinara i vinogradara, a voljeli su se i hvaliti, da je baš u njihovoj planini, na njihovom potezu Fruške gore,  još rimski car Probus (276 – 282) zasadio prvi čokot vinove loze.

Istina, car je stolovao u Mitrovici, ali u 3. stoljeću, a Gibarac se u prvim listinama spominje tisuću godina poslije, 1302, pa naši preci moždi i nisu tada bili tamo, ali od stoljeća 7. jesu,  jer ta im je pjesma Dražena Žanka, najmilija.

Bilo kako bilo, Gibarčani su oduvijek uživali u vinu i svakoga 22. siječnja zazivali zagovor omiljenog sveca za dobar urod grožđa i obilje vina.

Gibarčani na ovoj fotografiji su pokojni. Vincenciju su proslavili na nebeskim vinogradima, pomno prateći što rade potomci. Međutim i oni su bili prognani. Samo su trojica umrla još dok smo svi bili u Gibarcu a šestorica su selila. Umrli su u Budimcima, Poganovcima i Čepinskim Martincima, no domaćin vinograda, Pava Bajivin, iako je umro u Hrvatskoj, sahranjen je u Gibarcu.

Pava je imao najveći vinograd u Gibarcu, lanac vinograda. Prevedeno na rajsku tekućinu, to je 40 – 50 akova finog vina. Ali, svaki je gibarački domaćin imao vinograd, a i podrum. E to su bila vremena.

Oni koji dulje pamte reći će, prije je bilo bolje. Da, složio bih se i sam, bili smo mladi i zdravi, a zdravlje je najveće bogatstvo. Ti koji dulje pamte znaju u je u gibaračkoj planini bilo na stotine lanaca vinograda.

Ta dvjestotinjak je imao samo mr. Kozjak, šidski ljekarnik, pa ostala šidska gospoda. Djed Ise Velikanovića ima je 5-6 lanaca vinograda na Brijestu, a Iso je poslije, kada je stekao slavu književnika, posesivno taj brijest prozvao šidskim.

E, nećeš bajo, brijest je gibarački. Tu kod Velikanovića imao je vinograd, par lanaca i birtaš Frica Spreizer, u čijem su se bircuzu upoznavali i ašikovali naši roditelji.

Svaki je Gibarčan imao vinograd i podrum. Vina i kulina, a i toga je bilo, pa je tu možda i ponikla šokačka pjesma „vina i kulina“.

A Gibarčani su se ponosili svojim Šokaštvom i uredno slavili sv. Vinka. Rano ujutu se prtio snijeg do vinograda, obično u grupicama po desetak, a na ramenu torba sa slaninom, kobasicom i svetom vodom.

I vinom naravno. Uvijek se prvo išlo do domaćina gdje će se slaviti Vincencija, pa domaćin okiti lozu kobasicom, da visi grožđe kao što visi kobasica. Oreže jedan čokot i posveti svetom vodom, a onda se moli Očenaš i zazove zagovor sv. Vinka za dobar urod i obilje vina.

Poslije se poškropi vinom, koliko kapljica toliko bobica, koliko ispijenih čaša toliko akova vina. I tako od domaćina do domaćina, od vinograda do vinograda, a onda povratak kod prvoga i spremanje objeda.

Slanina se peče i kruh se masti a kobasica se žvače u slasti, vino se toči grlo se moći. Sve u stihu i prozi, Bože pomozi.

A poslije pjesma, gibaračka, šokačka. Do prvoga mraka, a onda kući, kod domaćina čija je kuća najbliže planini. Pa večera, pa vino, pa pjesma. Do zore.

I tako iz godine u godinu. Posljednjih se godina već peklo prase na ražnju, a neke su grupe znale okrenut i janjca, kuhati čobanac i još trista čuda. No Vincencija je u središtu. I dalje se kitila loza, svetilo svetom vodom i vinom i molio Očenaš.

Danas, kada već dugo nismo tamo, svetoga Vinka slavimo u novim domovima, diljem Hrvatske. Mnogi su već podigli nove vinograde, Osječani na obližnjim brežuljcima, od Mišinog brda do aljmaškog i daljskog gorja, drugi u Baranji,treći na blagim obroncima Papuka.

Za Vincenciju se odlazi u vinograd, ponavlja se obred i slasni se zalogaj zalijeva vinom. Gibarčani su osnovali i udrugu i već nešto manje od dvadeset godina se okupe, uvijek za blagdan sv. Vinka i sjete se Gibarca.

Godinama već bude 300 i više Gibarčana i njihovih prijatelja na okupu, u dvorani se oreže jedan čokot vinove loze, izmoli očenaš i posveti svetom vodom. I vinom naravno. A onda praše tamburaši i opet do zore.

A za kraj riječ, dvije sa gibaračkim zetom, Icom Gajdašićem iz Kukujevaca:

Dolazio sam ja i u Gibarac za Vinka i bilo je lijepo, ali neka se ne naljute, mi Kukujevčani smo to puno bogatije proslavili. Uvijek dva dana. Dan uoči već smo u vinogradima, spremimo svega što treba i s prvim mrakom počinje proslava, kuha se paprikaš, peče slanina i kobasica, točoi se vino.

Poslije, po mraku, od vinograda do vinograda, od domaćina do domaćina i pjesma. Pred zoru se vraćamo odakle smo i pošli, a ujutro ide kobasica na lozu, očenaš i sveta voda i molimo zagovor sv. Vinka.

I opet od vinograda do vinograda, od domaćina do domaćina. Svagdje se nešto pojide i popije i pridveče kući. Imam ja i ovdje vinograd, odem sa par prijatelja, posvetimo i zalijemo i vodom i vinom, ali nije ko tamo. Prije je bilo bolje… kaže Ica.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

SOSA vec nervozna ceka LALU i pozuruje ga.Ta ajde Lalo otice nam autobus.Cekaj Soso da samo na radiju cujem vesti do kraja sada je upravo izvestaj sa ratista.
Kada su vjesti prosle Lala ugasio radio i zurno krece za Sosom da ne zakasne na Autobus.
Usput ce Lala Sosi.”Soso izes ti taj njin rat pa tu bude manje mrzvi nego u jednim Sremackim svatovima”

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

Poslije drugoga svijetskoga rata dosli kolonisti iz Bosne u Srem.Pricaju oni Sremcima kako je tesko bilo u Bosni za vrijeme rata;prva ofanziva pa druga ,Neretva,Sutjeska,drvar itd.
Kaze njima Sremac.Te Vase ofanzive nisu nista prema nasoj Muci koju smo mi imali.Mi iskopali u zemlji na Fruskoj Gori Rohalj baze(podzemne zemunice)i navukli Sunke,slanine,kobasica i kulena.Bog te mazo jedva smo prezivili do proljeca kada je nestalo vode.

Ante Karacic
Ante Karacic
10 years ago

“SREM SREM SREM,DIVAN JE KICENI SREM” “SREM SREM SREM LIJEPO JE ZIVJET U NJEM” Srem je jedna od najzivopisniji regija uHrvatskoj.Prvo krajolik.Padine Fruske Gore pretezno nadmorske visine do 155 metara okrenute prema Dunavu,Savi i suncu.To je prvi primjetio Rimski car Probus koji je tu prvi posadio vinovu lozu.Vinogradi se od tada do danas gaje u koninutetu i to pretezno bjele lagane sorte.Najpoznatiji je Ilocki Traminac koji je sluzen na Engleskom dvoru prilikom krunjenja kraljice i 50 godina kasnije kada je kraljica slavila zlatni pir. Ljudi i obicaji su posebna prica zato sto je na ovom prostoru doslo do mjesanja raznih… Read more »