VRIJEDNA “KOŠARICA”

piše: Marija Matrijašević
OLYMPUS DIGITAL CAMERAStružec
/ Kako su prošli blagdani Božića, počela je opet naša radionica “Košarica”. Vrijedne ruke naših žena podržavaju naš novi igrokaz “SVADBA”, pa su prionule na izradu buketa, kitica i maramica te vjenca za mladenku i kruna.

Već sam odnijela i jednu haljinu na šivanje, iduće slijede. Vjenčana haljina je posuđena.

Kako je u našem selu, novo osnovana udruga “E-Razum”, pitala sam žene, dali se slažu, da našu Radionicu priklopimo njima, da barem nešto od namještaja i materijala, dobimo poticaj. Sve žene su se složile. Naravno, Unija će dolaziti i kontrolirati naš rad, koji se bazira na očuvanju tradicije i narodne baštine.

Preko te udruge ćemo smjeti, prodavati naše košarice, ruže, anđele i drugo, jer to se gomila a nemamo mjesta. Naime, u toj sobi u društvenom domu, održavamo dramsku sekciju, sviranje, pjevanje, djeluje tu i radionica žena i mala radionica djece. Uglavnom, tu je sve što sam osnovala u selu, osim KUD-a, on ima svoju sobu.

Da bi mogli tu raditi, treba nam pod, jer daske su još iz šezdesetih godina, kada su ih još mazali s naftom. Trebaju nam stolci, ovi su uništeni, isto su od početka izgradnje doma 1963 godine.  Treba nam WC i voda, trebaju nam stolovi, nova peć, a treba nam i materijala. Do sada je uglavnom, sav materijal bio moj, što sam donijela iz Berlina.

Usput sam prijavila 22 projekta, za poboljšanja uvjeta života u Strušcu. Pa ako nam prođe jedan, biti ću zadovoljna.

Projekti su to za očuvanje okoliša i prirode, čuvanje starina, poboljšanje higijenskih uvjeta -kanalizacija, poboljšanje uvjeta sigurnosti od poplava i kao i sigurnosti u prometu, ugradnja solarna energija na krovove, zaštita životinja-roda, i.t.d

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments