DARIVANJE SRCA

Ako ti se ne sviđa vrijeme – sačekaj, ali nemoj čekati sa javljanjem na natječaj za Charity Funding Application Form & Guidelines 2014

 

piše Marijana Šundov
4. vrijedne ženeBruxelles, 16.veljače 2014. – „Ako ti se ne sviđa vrijeme – sačekaj“ – čini mi se da nikada u protekle dvije godine koliko sam već u Belgiji ova njihova mudra izreka nije bila toliko točna. Dan bi počeo sa suncem, vedro, bez ijednog oblaka na nebu, već oko podne pogled kroz prozor bio bi potpuno drugačiji, vidik u  razlijevene i stopljene boje drveća, kuća i sivog neba.

Naravno pogled je to kroz prozorsko okno niz koje se užurbano slijevaju kišne kapi.

Tako je bilo i na Valentinovo. Ujutro sam skupa sa prijateljicom išla zagledana u ružičasto nebo na istoku misleći kako bi u Hrvatskoj ovo bio predivan, obećavajući, sunčani, vedri dan. Međutim ovdje znam da ne vrijedi ova naša kako se po jutru dan poznaje.

Pomislih – tko zna kakav će danas biti dan kada mi popodne pođemo doma.

5. Prodaja

Skupile smo se ujutro  noseći svaka kolače u rukama: Mira, Danijela, Julija, Sandra, Tanja i ja – moglo bi se reći i kraće ženski dio – supruge vojnika iz našeg stalnog predstavništva u NATO-u.

I tako smo mi, jedna mala ali srcem velika Hrvatska, i ovaj put  bili predstavljeni sa preko desetak vrsta raznih vrsta kolača na velikoj humanitarnoj prodaji kolača koja se održava svake godine na Valentinovo.One druge naše kolegice Đurđa, druga Danijela i Andrea koje nisu mogle same doći poslale su po muževima kolače. Navodim sada imena ovih dragih, vrijednih gospođa jer to doista zaslužuju, svaki put se odazovu akciji – izdvoje svoje vrijeme i naravno novac, a dio svoje ljubavi i velikodušnosti umjese u svoje kolače.

6. Kolači

Uz kolače izdvojile smo i svoje vrijeme gotovo cijeli dan i prodavale zajedno sa ženama iz drugih država kolače.

Ovom prodajom kolača svake godine počinje ponovo ciklus skupljanja sredstava za NATO Charity Bazaar, humanitarnu organizaciju koja putem javnog natječaja dodjeljuje ovako prikupljena sredstva udrugama iz zemalja članica i partnera NATO-a.

Ovo je dobra prilika i da putem našeg portala pozovem hrvatske udruge koje žele prijaviti svoj projekt da se jave na natječaj objavljen ovaj tjedan na adresi :

http://www.natocharitybazaar.org

Na ovoj stranici nalazi se dokument „Charity Funding Application Form & Guidelines 2014“ u kojem su detaljno objašnjeni uvjeti i način na koji se projekt prijavljuje.

3. Kolači

Prijave se moraju poslati putem elektroničke pošte na adresu navedenu u „Charity Funding Application Form & Guidelines 2014“ najkasnije do 1. svibnja 2014. godine do 12.00 sati.
Razgovaramo sa ženama iz drugih država – o svojim obiteljima, planovima za predstojeće Uskrsne praznike ali i o samoj akciji. Dogovaramo se što bismo mogle idući put napraviti drugačije. Šalimo se i na račun Valentinova – kako smo govoreći o prodaji kolača usput doma spomenule kako se na Valentinovo i daruje one koje voliš.

Od drage gospođe iz britanskog Wallesa doznajem kako je kod njih bio običaj za Valentinovo darivati izrezbarene drvene žlice ukrašene raznim simbolima. Simboli su bili srca, ali i ključevi koji su poručivali kako osoba kojoj je dar darovan ima „ključ od tvoga srca“.

U drugim državama mladići su poklanjali djevojkama neke dijelove odjeće – šal, košulju, haljinu, a ako bi ona to zadržala to je bila i svojevrsna potvrda kako se želi udati za njega.

2. Naše slane delicije

Gledajući kolače u obliku srca, srcima ukrašene stolove pomislim i na priču o svetom Valentinu – svećeniku koji je u doba cara Klaudija usprkos carskoj zabrani vjenčavao vojnike sa izabranicama njihovih srca.

Naime, car je zabranio vojnicima žendibu kako ovi ne bi željeli ostati kod kuće i kako bi spremno odlazili u rat. Kršćanstvo u doba Klaudija je bilo zabranjeno, a svećenici su poštivali carsku odredbu. Naravno ne i Valentin. On je vjenčavao zaljubljene parove. Kada je to saznao car pogubio je Valentina na dan 14.veljače.

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Kroz povijesne naslage i predaje iznikla su dva različita tumačenja. Prema prvom sv. Valentin je iz tamnice poslao pismo djevojci u koju se zaljubio dok je bio u tamnici i koja ga je posjećivala.

1. Kolači

Pismo je potpisao s „tvoj Valentin“. Prema drugom tumačenju, dok je sv. Valentin bio u zatvoru ljudi su mu ostavljali skrivene poruke oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih sv. Valentin pronašao on bi se molio za osobe koje su ih pisale.

Bilo kako bilo danas je Valentinovo dan kada se nekom sitnicom sjetimo svih onih koje volimo – supruga, djece, prijatelja…Dan za napraviti nešto dobro i za one koje ne poznajemo ali trebaju dio naše ljubavi poput ove prodaje kolača.

I dok moje prijateljice i ja izlazimo pomalo umorne u kišno briselsko popodne nimalo iznenađene drastičnom promjenom vremena zadovoljne smo i sretne. Svaka naravno nosi i paket kupljenih kolača –međusobno se i šalimo kako smo mi same sebi ujedno i najbolje mušterije.

Pozdravljamo se radosno jer znamo sreću čine male stvari. A za ispunjen sretan dan nije važno sija li sunce ili pada kiša nego jesi li bar malo ljude oko sebe učinio sretnijima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
10 years ago

Lijepooo… Usrečiti druge znači usrečiti i samoga sebe…L.P.M