DJEČJA IGRA

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar

Igraju se djeca države.
-Ja sam Jadranka Kosor …mene moraš slušati …kaže Ivana. Ona je jednu godinu starija od brata Hrvoja.
A ja sam Vladimir Šeks …kaže Hrvoje.
Ivani nije pravo. I ona bi htjela biti Vladimir Šeks, a htjela bi biti i Jadranka Kosor. Ali oboje zajedno ne ide …mora nevoljko pristati, jer to onda nije igra ako sama sudjeluje u njoj. Što više djece to zanimljivija igra.
Ali razmaženoj Ivani to ne odgovara. Ona bi htjela dominirati po svaku cijenu …imati glavnu riječ u svemu. Hrvoje je mlađi brat, ali je jako lukav i može se igrati s kim želi. Svi ga rado primaju u društvo i cijene njegovu kreativnost.
Ivanu druga djeca baš ne vole, jer u svakoj igri želi biti glavna, lako i brzo se naljuti.
I zabavljaju se oni tako super. Prave zakone od pijeska slažu ih jedan pored drugoga. Ivana želi puno zakona, ali nije tako vješta u pravljenju kao Hrvoje. On je pravi stručnjak. Zna izabrati pijesak i zna ga nabiti u posudu, pa onda istu vrlo vješto okrene i stavi na zemlju. Ivani to baš ne polazi za rukom. Ponekad neki zakon smeta, pa ga zgaze, ali zato vješti Hrvoje odmah napravi novi i igra se može nastaviti.
I ja bi se igrao s vama! Prilazi moleći mali Igor.
Ivana baš ne voli Igora, ali roditelji su joj rekli da da se mora igrati s njim, jer je Igor dijete sa smetnjama u razvoju, a oni ne žele diskriminaciju. Još su joj rekli da prema njemu mora biti posebno pažljiva, jer ona je najstarija u grupi, pa mora ostalima služiti za primjer.
Ti ćeš biti sindikat!
-A šta je to sindikat?
Gotovo plačljivo pita Igor.
-To je nešto jaaaaaako važno …najvažnije u državi.
-A šta ja moram raditi?
Opet pita Igor.
-Ma ti ne trebaš ništa raditi samo slušati šta ti kažemo Hrvoje i ja.
-A šta je ovo?
Pita igor pokazujući na hrpice pijeska, koje je Hrvoje tako lijepo složio.
To su zakoni Igore!
-I ja hoću imati svoj zakon! Kako se to pravi?
-Ma ne znaš ti to. Ali sad će tebi Hrvoje pokazati kako se to radi. Ajde Hrvoje pokaži Igoru kako se prave zakoni!

-Ja hoću sam praviti zakone! Teta Veeeesna …Ivana mi neda praviti zakone!
Ivanina mama se pojavi na prozoru.
-Ivana …molim te pusti Igora neka sam pravi zakone! Šta sam ti rekla!?
Igor se prihvatio lopatice i grabi njome pijesak u posudu. Istresa nespretno posudicu na travu, ali pijesak se rasipa i zakona nema. Pokušava ponovo, ali opet ništa.
Ne ide i ne ide. Igor je opet spreman na plač.
-Igore …pusti mene da ti ja pokažem! …prilazi mu lukavi Hrvoje. -Pazi …moraš uzeti ovaj malo vlažniji pijesak i moraš ga malo bolje nabiti. Taaaaako …sad polako okreneš posudu malo lupiš po dnu i …evo ga …zakon gotov. Baš je sladak!
-Ali ja hoću imati puno zakona! …kao i Ivana.
-Imat ćeš Igore …imat ćeš! Napravit ću ti ja puno zakona …samo nemamo više vlažnog pijeska. Ali …evo uzet ćemo ove moje stare zakone, pa ćemo od njih napraviti tebi.

Igor se uključio u igru. Djeca zadovoljno prave zakone …ruše stare. Svi su zadovoljni i Ivana čija uloga Jadranke Kosor nije ugrožena i Hrvoje jer zna da bez njega ne mogu …i Igor, jer konačno može …uz Hrvojevu pomoć …sam praviti zakone.
Zadovoljni su i roditelji. Igorovi, jer vide da je njihovo dijete, koje im zadaje tolike probleme ipak uključeno u igru, a Ivanini i Hrvojevi uživaju u tolerantnosti svoje djece.

op.ur. Ovo je bio opis jedne bezazlene dječje igre negdje u Hrvatskoj. Svaka sličnost sa aktualnim događajima i osobama je nenamjerna i sasvim slučajna.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani Možemo mi i pogriješiti ljudi smo a radimo nešto Ako ne vidimo situaciju onako kako je stvarno demokradski, prati ćemo prljavo rublje do beskonačnosti jedni sa drugima. Hrvatska je primjerka izabrala nove Ministre i vodeće ljude gospođa Jadranka Kosor kojoj i sam držim za marljivu i vrijednu osobu te joj dajem, neke vrste medisku podršku jer momentalno ne vidim druge alternative, a Oporbi hvali netko poznati i jaki marljivi u smislu vlasti na glavi. Pitanje je samo koliko je gospođa Primjerka gledala na kvalitetu reda,rada ,radnu marljivost,zalaganje na radnom mjestu i poštenje što se danas u demokradskim vremenima i… Read more »