NEKA JE MALO, NEKA JE MOJE

tekst: Edit Glavurtić

Nema na svijetu bolje ni efikasnije zaštite, doslovno od svega. Ako nemate novaca, uzalud vam sve parole, nečija ohrabrenja i podrške, sve velike i male geste.

Kad imate lovu, nitko vam ništa ne može. I da se razumijemo, ne mora to biti velika lova, dovoljna je plaća ili neka malecka ušteđevina koji će vam dati osjećaj da se možete, ako zagusti, same za sebe pobrinuti. Kad ste financijski samostalne, ne morate nikom ništa dokazivati, ne morate se prepirati, ne morate se zamarati budalama, ne morate trpjeti maltretiranja, lova vam daje slobodu da se na sve nasmijete, elegantno odmahnete rukom i odete. A taj osjećaj nema cijenu.

Odgojena sam tako da je samostalnost u vrhu mojih prioriteta, naći se u položaju da o nekom (bilo kome)ovisim, za moj mentalni i emotivni sklop, predstavlja vrhunac užasa. Duboko suosjećam s ženama koje nemaju izlaz jer su u nekom odnosu podčinjene, i trpe psihičko ili fizičko maltretiranje, i da budem iskrena, ne mogu ni zamisliti strahotu takvog života. Trenutačno slušamo drska politička prepucavanja, ispod svakog nivoa pristojnosti, a i kompetencije.

Ne treba se time previše uznemiravati, jer kad vam stvarno zagusti, drage moje, a voda dođe do grla, svi će glasovi utihnuti, političari će iščeznuti jednako kao i glasovi potpore, a vi ćete se naći same, i nećete imati čak ni pomoć institucija. U takvim slučajevima, jedino relevantno je ono što imate “na strani” za slučaj “nedajbože”. Lova je jednako sloboda, tako je uvijek bilo i tako će ostati. Sloboda se ne podrazumijeva, nitko vam je neće pokloniti, ako se za nju same ne izborite. Za svaku ženu, financijska neovisnost trebala bi biti najvažnije, životno pitanje, kad taj dio dobro i zdravo postavite, zaštitile ste se od nasilnika svih vrsta, kako onih u vlastita četiri zida, tako i onih koji vrebaju s televizijskih ekrana.

Moja mama je uvijek govorila:”Neka je malo, ali neka je moje.” I to vam vrijedi u svim vremenima i svim društvenim sistemima, vrijedi za žene mlade i stare, lijeve i desne, obrazovane i neobrazovane, to je prvo i zadnje slovo ženske abecede. Da je ne znam kako malo, moje je, moj izlaz i početak slobode. I još jednom, podcrtano: u frci vam nema boljeg prijatelja od vašeg novčanika kao što nema argumenta koji ovu jednostavnu matematiku može oboriti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments