POKLADE SU MILO JANJE MOJE

-Nama je uvik lipo u Osiku

piše: Slavko Žebić
DSC00751Poklade su i ludi su dani, grmi ovih dana na ovim našim prostorima, pa su i snaše iz Šokačke grane poslale pozivnicu urbanom svitu osječkom: dođite i proveselite se s nama, Poklade su pa ću se uredit, roza gaće i od dike hlače. I doista su se dotjerale, ta više od polovice ih nisam prepoznao sve dok nisu progovorile.

-Nemojte mene ništa pitat …rekla je predsjednica Vera Erl -sve je to djelo naših snaša iz dramske skupine „Druge“, snaša okupljenih u pjevačkoj skupini „Šokice“ i folklornoj skupini Šokačke grane te naših baća iz muške pjevačke skupine „Šokci“ i sve je to njihova zasluga.

DSC00705A bogami su i obradovali prepunu dvoranu i nagrađeni su pljeskom.

-I još nešto …naglasila je Vera -tu su naši prijatelji iz Sombora, okupljeni u njihovoj dramskoj sekciji Vladimira Nazora pa njih pitajte kako im je u Osijeku. Mi smo sinoć bili kod njih na Velikom bunjevačkom prelu, koje je obilježilo 80. obljetnicu, a oni nam večeras uzvraćaju posjet. Zajedno ćemo, ovim pokladnim programom početi slaviti naših deset godina, koliko egzistira Šokačka grana u Osijeku i slavit ćemo sve do idućih Poklada 2015., kada ćemo velebnom svečanošću obilježiti 10. Obljetnicu …rekla je Vera Erl.

DSC00708A Somborci su ponovno lijepo primljeni u Šokadiji, zadivili su Šokce umijećem i nagrađeni su dugotrajnim pljeskom.

-Nama je uvik lipo u Osiku …rekla je Jolika Raič, članica Nazora -a večeras smo se Osječanima predstavili humoreskom Duška Radovića „Očajne domaćice“ Tu su uz mene još Klara Oberman, Tatjana Bošnjak, Marija i Antonija Radoš i Antun Kovač, a tu je i moj Šima kao producent. Jedino se ispričao gospodin Lukač i žao mu je što večeras nije s nama, ali sve vas je pozdravio.

DSC00730Jolika se još pohvalila da često gostuju u Hrvatskoj, da redovito odlaze u Rešetare, sudjelovali su na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima i na prestižnoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Još jedna lijepa Somborka se pohvalila da rado dolazi u Hrvatsku. Tatjana Bošnjak studirala je ovdje, u Dubrovniku, na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu, sa uspjehom to završila i vratila se u Sombor. Zaljubila se i ostala, ali sjećanja na Dubrovnik još su svježa, jer pisala je jedno vrijeme za Dubrovački vjesnik i bila angažirana u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara i baš zato rado dolazi u Hrvatsku.

DSC00742Somborci su natjerali Osječane na smijeh i pljesak a onda se do dugo u noć igralo i pjevalo, uživalo u slasnom zalogaju i dobroj baranjskoj graševini pa je šokački bećarac frcao na sve strane:

-Poklade su, milo janje moje, barem da su u godini troje.

I Zorislava Vidakovića, Šokca iz Brođanaca i aktivnog člana Šokačke grane pitamo što je to večeras ovom svitu? Kaos je u Osijeku (Karneval Osječki), pa je kaos zahvatio i Šokce?

DSC00782-Ma dajte …odgovorio je Šokac -kaos je svugdje oko nas, pa nije mogao zaobići niti Šokce, a kaos je i u mojoj glavi, što da vam kažem. Baš sinoć naiđem kod kuma Mate, a on, čim me vidio na vrati, oma ide u podrum po vino, a kuma Manda, nagne se prema meni i onako polušapatom kaže; e kum Đuka, to ti je moje ime u virtualnom svitu, zovu me Đuka sa fejsbuka, ti si baš velik švaleraš.

DSC00788-Ma dajete, kuma Mando, to nije istina, lažu.

-Bome kume ne lažu, kažu da ti uvik znaš koja snaša oće.

-Pa, šta di kažem kumo, to znam. Koju ja onjušim, oma znam jel oće il neće.

-Ju kum Đuka, bil ti onjušio mene?

DSC00820-Ta mani te me kuma Mando, nije meni do toga.

-E baš bi voljila čut šta ćeš reć?

-Nagnem se, onako kolko je to potrebito i onako znalački je onjušim. Bome kuma Mando, vi ste čestita žena i vi nikako nećete.

-E kum Đuka, grišiš. Mora da si dobrano nalađen, osramotila me kuma Manda.       

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments