SELA UMIRU GRUPNO

Di si diko za sve ovo vrime,
svi se ljube a ja nemam s´ kime

DSCN2509

Tekst i foto: Emil Cipar

Odvorci je bivše skupno naselje u Slavoniji, danas na području općina Sibinj i Brodski Stupnik u Brodsko-posavskoj županiji i grada Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji.

Odvorci su do 1931. iskazivani kao skupno naselje. Sastoje se od naselja Brčino, Čelikovići, Grgurevići, Grižići, Jakačina Mala, Krajačići, Ravan, Bilice, Brđani i Mihaljevići. Danas postoje samo kao katastarska općina, te župa sa sjedištem u Grgurevićima.

Nekada jedno selo na blagim obroncima Dilja danas je podijeljeno u tri općine i dvije županije. Bogati prirodni resursi potpuno su neiskorišteni, pa je iseljevanje jedini izlaz. Odlaze uglavnom mladi ljudi.

Voćarstvo, vrtlarstvo, pčelarstvo i turizam mogli bi biti motor razvoja ove jedinstvene geografske cjeline.

Mogli bi!

Ali!!!

Rezultat katastrofalne ruralne politike u Slavoniji jest da je iseljevanje jedini izlaz. U posljednjih pola stoljeća to iseljevanje u Odvorcima je tradicija.

DSCN2512

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NIKOLA
NIKOLA
9 years ago

Lako je vama pričati što bi trebalo tim selima, ali treba živjeti tamo kao ja (točnije u Ravn-u).
Nitko nebrine o nama, čak nismo ni područje od posebne državne skrbi, iako su to neka puno “bogatija sela”

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
10 years ago

Nije samo takva Slavonija i kod nas na Braču je isto, ali ipak na malo drukčiji način. Moje rodno misto, Sumartin ima duploviše kuća nego prije 50 godina, ali mnogo manje stanovnika. Što se radikalno promjeni ljeti, tada su kuće pune i stanovnika je više nego duplo u zimskim mjesecima.