HKZ WIESBADEN U BUNDESTAGU

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Ivo Cenkovčan
image006Wiesbaden -Berlin/ 
Iz Wiesbadena je krenulo njih četrnaest, što prijatelja što članova tamošnje Hrvatske kulturne zajednice, kojoj je cilj između ostaloga biti i okosnicom kulturnog života Hrvata i prijatelja Hrvatske u Hessenu.

Pod vodstvom agilnog predsjednika Ivice Košaka u 8 ujutro sjeli su u bus i nakon sedam sati ugodne i udobne vožnje već su ostavljali stvari u hotelu Gribnitz.

Za počinak nije bilo cajta. U parlamentarnom domu Jakob Kaiser, nadomak Bundestaga, čekala su ih dva parlamentarna zastupnika hrvatskih korijena, socijaldemokrat Josip Juratović i predstavnica stranke Zelenih Irene Mihalic.

Koprivčanin Juratović, strastveni borac za radnička prava, kojem je ovo uzastopni treći mandat u Bundestagu, na samom je početku svog izlaganja bez okolišanja progovorio o nedostacima hrvatske demokracije.

Smatra da joj je najveća boljka što stranačka vodstva svojim ponašanjem još uvijek preslabo promiču demokratske zasade. Indirektno je zažalio što mu se u domovini, njemu, koji je na njemačkoj političkoj sceni poznat kao veliki hrvatski lobist, zamjera dosljedna borba za prava čovjeka i građanina bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Istaknuo je veliko značenje slobode medija te nadodao da se treba biti svjestan toga da je društvo u kojem žive konformisti, ropsko društvo. Najavio je osnivanje Njemačko-hrvatske parlamentarne grupe čiji će on biti član.

Goste je zanimalo njegovo stajalište o pitanju dvostrukog državljanstva i djelovanju hrvatskih udruga i udruženja.

Za diskusiju nije bilo puno vremena jer je domaćina čekao nastavak plenarne sjednice. Prema Bundestagu se uputio sa darom, preslikom litografije Ferenca Kollarža Slavjanska barikada u Beču, 26. svibnja 1948. na kojoj baron Dragojlo Kušlan, pravnik i političar iz Krapine, ponosno vije hrvatsku trobojnicu. Original se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

I Ireni Mihalic, od roditelja Zagrepčana, gosti su se za ugodan nastavak večeri zahvalili lijepim darom.

Mlada se političarka, koja se ustručava govoriti hrvatski jer joj – kako reče – ne teče kao njemački, razveselila fotokolažu Der Sprung (Skok), alegoriji koja govori o vunenim vremenima iz oziđenog Berlina. Primila ju je iz ruke samog autora, slikara, fotografa i videoumjetnika Ive Cenkovčana, iz Molava u Podravini, koji se prije tri godine iz Frankfurta doselio u Berlin.

Mihalic je po zanimanju policajka, a za stranku Zelenih se odlučila jer se njena profesija policajke i stranački principi jako dobro nadopunjuju. Sve je to povezano s temom koje ju zanimaju, a to su građanska prava i zaštita okoliša i prirode. Zanimljivo nam je objašnjavala, s puno konkretnih primjera iz radnog života, kako koristi svoje profesionalno znanje u političkom i parlamentarnom životu.

Tko zna kad bismo se rastali od angažirane mlade političarke da nas sve skupa nije uhvatila glad, a ponajviše Irene Mihalic koja ni taj dan opet od doručka ništa nije stavila u usta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

I šutnja je neki odgovor U Hrvatskoj nažalost još uvjek nije razvijena kultura,razmišljanja,slično ni djelovanja kako bi se osjetilo, da je HDZ zadužen više za gospodarstvo, a SDP više za socijalu i radnika.Žalosno da su se takova starotipna razmišljanja primila pojedinaca i u Njemačkoj. Ako već to tako ne shvaćaju domaći a kad tada će morati shvatiti, da im bez kvalitetne i socijalne politike nema političke slično ni životne ravnoteže.Naši iseljenici su to vrlo dobro osjetili,i trebali bi se još sjećati,dobivajući upravo od kvalitetne uravnotežene socijalne njemačke politike sa SPD-om na vlasti,razne bolesničke beneficije i popuste,slično i kod popravka zubi,nabavi… Read more »

Josip Mayer
10 years ago

ODVOJENO Koprivčanin Juratović, strastveni borac za radnička prava, kojem je ovo uzastopni treći mandat u Bundestagu, na samom je početku svog izlaganja bez okolišanja progovorio o nedostacima hrvatske demokracije. Smatra da joj je najveća boljka što stranačka vodstva svojim ponašanjem još uvijek preslabo promiču demokratske zasade. Indirektno je zažalio što mu se u domovini, njemu, koji je na njemačkoj političkoj sceni poznat kao veliki hrvatski lobist, zamjera dosljedna borba za prava čovjeka i građanina bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Istaknuo je veliko značenje slobode medija te nadodao da se treba biti svjestan toga da je društvo u kojem… Read more »

Josip Mayer
10 years ago

Kako da ne diskusija se i treba nastaviti.

Već je i to prjednost,da se hrvatske kulturne zajednice konačno počinju sastajati osim sa, kristdemokaratima i sa socijaldemokratima..i.. zelenima. A slika može poslužiti i kao sjećanje i kao daljnja poveznica. Kako bi se razmjenila mišljenja.
Upravo inicijativa gospodina, Josipa Juratovića (a zalaže se posebno za čovjeka radnika) o osnivanju Njemačko-hrvatske parlamentarne grupe, čiji će on biti član, kako bi konačno i na tom području došlo do zajedničke raznorazne diskusije, razgovora i suradnje i sa domicilnim strankama, može nam poslužiti za daljnje opće dobro.