SLAVONIJO DOK TI IME TRAJE

Gdje se vino pije mjesto vode,
e ta kuća naopako ode

DSCN2154

tekst i foto: Emil Cipar
Ime Đuro Đaković poznato je u cijelom svijetu. Za to je sigurno zaslužan nekadašnji istoimeni industrijski gigant iz Slavonskog Broda, čiji su vrijedni radnici po cijelom svijetu „švajsali“, „šarafili“, „fleksali“ i montirali industrijska postrojenja.

Nekada Kombinat „Đuro Đaković“,  danas: „Đuro Đaković holding d.d.“ dobio je naziv po velikom borcu za radnička prava Đuri Đakoviću. Za svoje ideale platio je svojim životom.

Rođen je u Brodskom Varošu, kraj Broda na Savi, 1886. godine. Kao metalski radnik u Sarajevu, već je 1905.-1906. sudjelovao u prvim radničkim štrajkovima u Bosni, a 1910. bio je istaknut omladinski rukovodilac u Sarajevu. Po izbijanju Prvoga svjetskog rata 1914.godine zbog istupanja protiv rata uhićen je i od vojnoga suda kao “veleizdajnik” osuđen na smrt. Kasnije je amnestiran i upućen na prisilni rad u Arad i Komoran.

Kao veliki protivnik šestosiječanjske diktature u travnju 1929. godine uhićen je u Zagrebu i mučen. Odveden na tadašnju jugoslavensko-austrijsku granicu i …pri insceniranom bijegu, od žandara ubijen, 25. travnja 1929. godine.

Ovaj veliki borac protiv svakog vida nepravde bio je simbol otpora svih obespravljenih. Nakon njegovog ubojstva, njegovu obitelj pomagao je i veliki Miroslav Krleža.

U vrijeme Španjolskoga građanskog rata jedan je bataljun 129. internacionalne brigade Španjolske republikanske vojske, u svibnju 1937.godine, po njemu nazvan Bataljun „Đuro Đaković“.

U Belgiji je tijekom Drugoga svjetskog rata, u sklopu oružanoga pokreta te zemlje, od iseljenika sa područja Jugoslavije formirana jedinica „Đuro Đaković“.

A danas? U njegovoj rodnoj Slavoniji!

Danas na ovog velikog sina Slavonije podsjećaju samo žalosni ostaci nekadašnjeg industrijskog giganta i ovaj devastirani spomen-park u njegovom rodnom Brodskom Varošu.

Nekada su Slavonci gradili spomenike velikim ljudima zbog njihovih velikih djela. Danas Slavonci podižu velike spomenike velikim pticama zbog toga što ptice znaju letjeti. U nedostatku pravih vrijednosti dobro je i zlatno tele.

Slavonijo dok ti ime traje… kaže pjesma.

Pametnom dosta.

DSCN2152

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments