I TAKO NASTADE PRIČA

Šaljem Vam “Iskre srca i uma” …piše nam Katica Kiš iz Mainza 

Uredila: Sonja Breljak
Berlin-Mainz/ Većina naših suradnika stigla je k nama sasvim sponatano i iza svake suradnje po jedna je zanimljiva priča o tome kako smo se, odnosno kako su se s nama, s Hrvatskim glasom Berlin, sreli i upoznali. I svi, do danas s nama i ostali.

Jedna takva priča nastaje upravo ovih dana. Iz pera nas urednika i naše čitateljice, posreći li se, i naše drage  buduće suradnice, Katice  Kiš iz Mainza.

A bilo je to ovako. Katica nam jučer pisala. I mi joj odgovorili. – Poštovana …Ajme, sjetit će se na ove  riječi kolega-urednik, Emil Cipar, da se tako nešto slično i njemu dogodilo prije ohohoo godina, pa eno ga još i  danas muku muči …čitaj, uživa uredničke slatke brige, kud i kako s toliko divnih, dragih suradnika i još ljepših priloga.

No, vratimo se priči u nastajanju. Katica Kiš iz Mainza nam napisala sljedeće: – Lijepo Vas pozdravljam iz Mainza i želim Vam svako dobro, te još puno uspjeha u Vašem daljnjem životu i radu. Čestitam Vam na lijepoj i zanimljivoj internet-stranici “Hrvatski Glas Berlin”. Pripremam novu knjigu pripovijesti, kršćanskih misli i pjesama, te vam šaljem nekoliko pjesama o Uskrsu, našem najvećem kršćanskom blagdanu. Sretan i blagoslovljen Uskrs, Vama i svima čitateljima “Hrvatskog Glasa Berlin”, želi Katica Kiš.

E, sad, mi u uredništvu Hrvatskog glasa Berlin, na ovakve poruke odgovaramo, što bi se reklo, od prve. Jer, ima tu nešto, iza je, reklo bi se netko tko ima (i zna) što reći a cijeni i tuđi rad, pa pišemo Katici u Mainz:

– Poštovana i draga Katice, zahvaljujemo na poslanim pjesmama i posebno na pohvalama našem radu, to uistinu motivira. Rado ćemo objaviti štogod iz Vašeg pera ali dajte molim Vas pošaljite nam koju rečenicu (i malo duže) o Vama, zanima nas od kud ste, od kad u Meinzu, čime se još bavite, što radite, o čemu pišete, što ste objavili i čemu se radujete, sve nas zanima o Vama, pa eto, budite ljubazni, sad kad ste već probudili našu znatiželju, ispričajte našim čitateljima vašu priču.

I evo, popodne mi zvoni telefon. Javlja se Katica Kiš. Veli, šalje poštom “Iskre srce i uma” a na emailu Hrvatskog glasa Berlin, već čeka “njena priča”.

U kratkom telefonskom razgovoru velim Katici kako imam osjećaj da ju poznajem jako dugo. I da ne razgovoramo posljednji puta. I da ćemo se sigurno još i susresti. Za početak ostvarenja svih tih pretpostavki, evo Katičine priče.

Šaljem “Iskre srca i uma”

GE DIGITAL CAMERAIme mi je Katica Kiš, rođena sam 1947. u Čep. Martincima, nedaleko Osijeka. Osnovnu školu završila sam u Čepinu, a srednju Ekonomsku u Osijeku 1966. godine.

Iste godine morala sam ići u Njemačku „trbuhom za kruhom“. Radila sam po njemačkim tvornicama u Aachenu (Trumpf) i Mainzu (Schott), dok nisam našla posao u knjigovodstvu  kod  Bausparkasse Mainz,  gdje ostajem do umirovljenja.

Član sam crkvenog pjevačkog zbora Hrvatske katoličke misije Mainz, više od 30 godina.   Po osnivanju Hrvatske kulturne zajednice Mainz  1991. godine,  postala sam članom tamburaškog i pjevačkog zbora.

Izdala sam 2011. godine knjigu „Iskre srca i uma“ u kojoj je objavljeno nekoliko pripovijesti, epigrama i karnevalskih nagovora, kojima sam, po uzoru na karnevalsku satiričnu  tradiciju grada Mainza, godinama zabavljala Hrvate i Hrvatice, nastojeći  ih  razveseliti,  kako bi  malo zaboravili težinu pečalbarskog života.

U slobodno vrijeme prevodila sam propovijedi Redemtorista s njemačkog na hrvatski jezik, godine čitanja A, B, C, koje su objavljivane na portalima katolici.org i župa-dol.hr.

Moje pjesme  „Ima jedna zemlja“  i  „Zvijezda sjajna nebom zasijala“,  uglazbio je muzičar Ivica Potočnik na istoimenim muzičkim zapisima – CD, u izdanju HKZ Mainz.

Ukratko:

Ljubim Boga i Sina božjega,  a poštujem svakog čovjeka.

Obožavam istinu, pravdu i poštenje.

Volim život, humor, satiru i mistiku.

Tako ukratko i samozatajno o sebi pripovjeda Katica Kiš. O njenim razmišljanjima saznavat ćemo i kroz njene pjesme, nadamo se i druge književne oblike, priče, humor i satiru kojima se u izražavanju Katica služi.

Ukratko, dobro nam došla, Katica!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments