PONOSNI VATROGASCI

piše: Marija Matijašević
IMG_1558Stružec – Šćepanje
/ Prijateljsko zagorsko vatrogasno društvo DVD Šćepanje, pozvalo je naše DVD Stružec, na svoju 63. Godišnju skupštinu..

Stižemo u Šćepanje, malo – veliko selo, koje se proteže na nekoliko brežuljaka u općini Breznički Hum. Sva sela su spojena  uskim cesticama, ali priroda je prekrasna.

Krećemo iz Strušca vatrogasnim kombijem, nas šest u svečanim vatrogasnim uniformama. Ja imam po prvi puta u životu na sebi svoju novu vatrogasnu odoru, naravno bez činova, ali sa znakovima vatrogasne pripadnosti. Kažu – dobro mi stoji.

Usput se sjećam prošlosti naših vatrogasaca u selu. Ponosno su branili sela od požara. I limena glazba koju smo imali do prije par godina, bila je jedina u okolici. Bilo je te puhače prelijepo vidjeti, u uniformama, kako pješače selom svaki tjedan na probe, u svojim tamnim odijelama, na glavi im lijepe kape, pod rukom trube, klarinet, oboe i drugi instrumenti.

Nema više toga i zato sam žalosna, kako sve izumire. Nema ni naraštaja puhača, a vatrogasca mladeži, još manje.

U Zagorju nije tako!

IMG_1560Kad smo ušli u salu, a dočekani smo na vratima pozdravom; u velikom domu na gredama puno pokala, daje znak uspješnosti, mladih i starih. Djevojke i žene su veoma aktivne, a sa takmičenja obavezno dolaze sa najvrednijim odličjima i pokalima.  Pokala negdje preko 70 komada – za očekivati je, da će im u skoroj budućnosti ponestati mjesta za brojne pokale – možebit, da će morati proširiti Vatrogasni dom.

Prošle godine smo im poklonili sirenu sa daljinskim upravljanjem, koja je ovom prilikom i puštena u pogon – naravno da je bila i isprobana, te se uspješno obznanila ovom dijelu Zagorja, da je DVD Šćepanje spremno za akciju.

U izvještaju skupštine za prošlu godinu, predsjednik je izvještavao, o prvim mjestima, širom županije i dalje. Kasnije mi pričaju, kako imaju puno mladih i uz stalno vježbanje, postižu velike rezultate. Imaju i financijsku podršku gradonačelnika, župana i Sabora. A da tako nije i u drugim sredinama, čuje se na godišnjim skupštinama drugih društava.

Na žalost, cijelo vatrogastvo je u Hrvatskoj veoma potcjenjeno i opterećeno dadžbinama državi – kao da ono nije na usluzi društvu i od općeg dobra.

Nakon domjenka i obilje kolača, mladež se zabavljala jako veselo i izdašno.

Samo, kako kaže predsjednik, nemože još zabraniti pušenje u sali, pa smo sa suznim očima od dima, krenuli ranije doma nego obično. 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Kad već nitko više ne komentira dodao bi još samo ovo,biti dobar vatrogasac ponosan je to posao,prem često puta zna biti vrlo naporan. Osim gašenje požara,od vatrogasaca se očekuje u sudjelovanju spašavanja,ljudi i imovine u raznim elementarnim nepogodama.Oni često spašavaju i životinje,primjera radi. Ako neki galeb ili koja druga ptica,zaglavi na vrhu čela kućnog krova.Ako mačka ode previsoko od nekog drveta na krošnju..ponekad i neka zmija stigne nekome u kuću,i tako vatrogascima ponekad po cijeli dan telefon zvoni.

Josip Mayer
10 years ago

A zašto nemaju mladih I sam sam bio još u ona vremena mladi član vatrogasnog društva DVD Rečica..u ono vrijeme i jedini u maloljetnim godinama..jer uopće nije bilo ni takovih razmišljanja..da bi se mlade poticalo u vatrogasne udruge i društva.Mladi su još jedino znali doći na vatrogasne zabave. Svi mi danas u iseljeništvu dobro znamo da njemačka država,daje financiske šprice, posebno udrugama,klubovima i društvima koji potičeju mlade,slično i hrvatima i drugim nacijama, da se više angažiraju u društvene aktivnosti.Dobro bi bilo kada bi takove navike preuzela i hrvatska društvena politika..a stare pokopala.Na drugu stranu poznato mi je da ipak neka… Read more »