SUSRELI DRUGE

tekst i foto: Sonja Breljak
098Berlin/ – Održava se poljsko-bosanska večer u Gemeinschaftshaus Gropiusstadt, veli mi Elizabeta Kopić iz “Brođana”.

Ok, Liza, idemo velim.

Srećom su Liza i Eva Tilch, stigle prilično ranije, inače za mjesto teško. Dvorana je bila premala za ovaj  događaj …”Begegnung der Kulturen” …u organizaciji općine Neukölln, odnosno onih koji se bave susretima i zbližavanjem različitih kultura.

Pozdravne govore izrekle su: Azra Tatarević koja vodi grupu žena za samopomoć te Julija Pankratyeva iz poljskog udruženja. A pozdravljeni su i gosti, predstavnici njemačko-moldavskog društva, koreanskog udruženja te Zavičajnog kluba Brođani Berlin e. V.

Govorilo se, uz prikaz fotografija koje prate tekst, o ljepotama, prednostima pa i problemima Poljske i Bosne i Hercegovine.
A onda se plesalo, pa opet plesalo i bezbroj puta, plesalo, pjevalo. Folklor, zborovi, poljski, bosanski …Behar, Biser…Krakavjet, Trojak …

Gledale su se  izvedbe poljskih plesova, slušala pjesma djece poljske dopunske nastave, plesala bosanska kola. I publika je sudjelovala, moglo se priključiti u koje od plesova. “Zvijezda tjera mjeseca”, naslov je pjesme što su je zajedno pjevali na kraju priredbe. Pa još jedna zajednička poljska pjesma …i tako redom. I sami se priključismo završnom kolu. Izvrsna priredba. I lijepo su nas primili.

Projekt “Begegnung der Kulturen” traje od 2007. godine. Do sada je na ovaj način omogućio susret i zbližavanje 14 organizacija koje djeluju u Berlinu, odnosno, spojio četrnaest različitih  kultura.

Poželjesmo da se nešto slično i  kod nas, Hrvata, dogodi. Ponekad je potrebno susresti i upoznati druge kako bi bolje upoznao i cijenio i sam sebe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments