EVELIN NOVAK U TRAVIATI

Berlinska Staatsoper u novoj sezoni dvije glavne uloge povjerila našoj opernoj divi

tekst i foto: Sonja Breljak
4Berlin/
Informaciju o tome imam već od prije Uskrsa.  Berlinska Staatsoper je ponudila važne glavne uloge našoj sopranistici Evelin Novak.

Naime, Evelin Novak, našu opernu pjevačicu koja ima stalni angažman u berlinskoj Staatsoper, poznajem vrlo dobro jer se često susrećemo u crkvi svetog Bonifacija gdje pjevam u crkvenom zboru i gdje nam glas naše operne dive često uljepša i upotpuni nedjeljna misna slavlja i pomogne u zbornoj pjesmi ili glazbenoj pratnji. Tako prije nekog vremena doznadoh kako Staatsoper Evelin Novak nudi važne uloge u novoj sezoni.

Ali, čuj Sonja, pričekaj s informacijom dok sve bude službeno i dok kuća objavi program za novu sezonu. Tako i učinih. Program je sad tu. Stvar je jasna. I ja, prema dogovoru, čekam ispred ulaza za glazbenike u Staatsoper koja je od prije koju godinu u Schiller teatru dok traje obnova matične zgrade u Unten den Linden.

Evelin Novak ima probu do 13 sati, pa je dogovor naći se nakon probe, načiniti fotografije i razgovarati. Izlaze glazbenici s proba. Govore portugalski, japanski, koreanski, engleski, njemački …cijeli svijet je u berlinskoj Staatsoper. Naša Evelin je ovdje stigla prije koju godinu u Opernstudio ove operne kuće gdje dolaze izvanredni, izabrani mladi talenti iz cijelog svijeta. Osobno ju je poslušao i  odabrao slavni dirigent Daniel Barenbaum. A Evelin je svojim radom, svojim glasom i svojom osobom zavrijedila stalni angažman u Staatsoper koji je potom uslijedio. Pa su zatim dolazile sve bolje i zapaženije uloge. Nakon jedne od prvih glavnih uloga, intendant ove kuće Jürgen Flimm, uzrekao je za Evelin Novak, a čemu smo i mi na predpremijeri svjedočili, veliki kompliment ovim riječima:- Nadam se da će ostati kod nas zauvijek!

3Evelin otvara vrata i mi se pozdravljamo. U bijeloj je haljini i plavom poloveru u kojoj je imala probu. Izgleda bajno, baš kao Snjegulica iz bajke. Prolazimo kroz opernu kuću. Jedinstvena prigoda zaviriti iza pozornice. Fotografiram. Pa čekam na Evelin u garderobi. Izlazimo u suncem obasjan berlinski dan. Fotografiram ispred Schiller Theatra. Evelin vozi bicikl koji je sama obojila u omiljenu roza s cvjetovima. Sjedamo u obližnji Balzak cafe. I tu razgovor poteče …

-Što se to novoga događa u karijeri Evelin Novak?

Dakle, Staatsoper Berlin je obznanila program za sljedeću sezonu. Najvažnija vijest je da sam dobila ulogu Violette Vallery u velikoj Traviati. Prekrasno je to što sam se uspjela razviti iz opernstudija, od malih uloga do srednjih i do ovako jedinstvene uloge kao što je Traviata. Sad trenutno pripremam Mahagonny (Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny), to je opereta od Kurt Weilla, On je živio u Berlinu tridesetih godina i tad je i bila praizvedba. Premijera je 6. lipnja. 2014. godine. Tu imam isto glavnu ulogu, Jenny. To je prekrasna opereta jer ima sve vrste glazbe u njoj, ima i tanko i valcer, baš ima jedan berlinski štih, to Nijemci jako vole. To je našeg intendanta Jügena Flimma, jedno od dražih djela. On me, moram reći,  jako voli. A on odlučuje o svemu u suradnji s Barenboimom koji za sve mora dati blagoslov. Ne viđam ga često ali uvijek kad me vidi, lijepo me pozdravi i kaže da misli na mene, znači prati moj razvoj i da on ne kaže da može, ne bih nikada stigla do ove važne uloge u Traviati. Uloge koje su me dovele da se osjećam spremnom za Traviatu su; Mimi, Pamina, Micaela… Prije 2 godine su me upitali da li bih htjela debitirati sa Traviatom. Nakon prvotnog ushićenja i sreće, ja sam rekla da se ne osjećam spremnom i da prije toga želim otpjevati još 2 uloge koje će me dovesti bliže toj jedinstvenoj ulozi. To mi je i teško palo i mislila sam da tu priliku neću opet dobiti i da im je možda netko otkazao pa su me zato upitali. No nakon godinu dana opet su me upitali da li bi se sad mogla zamisliti u ulozi Violette Vallery. Na to sam ja odgovorila: E, sad sam spremna! Predstave Traviate su 14. 17 i 20. rujna i 2. listopada. 

-Sad su pripreme i probe za obje uloge ili kako?

– U principu da. Sad radim najprije  ulogu u Mahagonny. Sve druge predstave sam završila, sad samo to radim. Pošto je premijera, onda imamo puno proba, uobičajeno su probe sedam tjedana. Redatelj je jedan jako poznati Fracuz, Van San- Vincent Bussard a dirigent je Wayne Marshall koji, što me svaki puta šokira, izvanredno govori hrvatski jezik koji je naučio od kolege Hrvata s kojim je studirao u Londonu. 

-Prošle godine si razmišljala o odlasku iz Berlina, negdje bliže Hrvatskoj, kako sad nakon ovih velikih uloga razmišljaš o tome?

-Ja sam uvijek govorila da bih htjela bliže Hrvatskoj, možda i u Hrvatskoj ali tamo je situacija trenutno nepovoljna i ako i dođe koji angažman dođe jako kasno, jer mi u Njemačkoj dvije tri sezone unaprijed znamo točno u kojem  periodu šta radimo. Hvala Bogu da je tako. Nadam se dsa će se moja želja ostvariti i da ću moći nekad otpjevati neku veliku ulogu i u  Hrvatskoj. Baš sam pričala neki dan sa našim dirigentom Ivanom Repušićem, on me pitao: I Evelin, šta pjevaš u Hrvatskoj iduće godine. Ja velim: pa ništa maestro. A on kaže: E pa super, ti si dovoljno dobra za Staatsoper i Travijatu a Hrvatskoj nisi! Dosta radim koncepte s Repušićem, nadam se da ćemo dogodine imati veliku C misu Mozartovu u Lisinkom. Iz Hrvatske doduše  zovu za koncerte … Filharmonija, Zadar, Dubrovnik, Ljetne igre …ali zovu dosta kasno a iz kazališta nisu zvali.

6-Kako vidiš svoj dalji razvoj nakon Traviate?

– Moja dosadašnja najdraža uloga je Mimi u La Boheme koja je kao pisana za mene. Do sad sam maštala o Traviati i evo sad se i to ostvaruje. Moram priznati, imam jako veliku  tremu pred tu ulogu jer je to uloga nad svim ulogama i teška za svakog soprana bio to lagan kolorativni ili lirski, teška je staviti ju u grlo. Kad odradim par predstava onda mogu biti sigurna da bi to mogla postati “moja uloga”. A “moja uloga” to je samo par uloga kod kojih se glas osjeća kao da sve ide kao da zlato teče, ili kako s eto kaže, kao po loju. Nisu sve uloge takve. Meni govore repetitori da bi Traviata mogla biti ta “moja uloga”. Probe za Traviatu počinju 15. kolovoza. A moje probe stavljanja te uloge u grlo, a to je najbitniji proces, to privikavanje glasnica, počinju i prije, već na ljeto, početkom sedmog mjeseca, s profesoricom Vejzović na otoku Rabu gdje ona poziva i velikog talijanskog korepetitora, pijanistu i dirigenta koji će raditi s nama i pripremati ulogu. Uzela sam slobodno da se  pripremam, to su pripreme prije proba. Svaka uloga inače ima tri te glavne pripreme, prva je staviti ju u grlo, drugo su scenske probe i treće su  muzičke probe s dirigentom koji onda, kao šlag na tortu, kaže gdje se i kako glas mora podići, rasti, razviti ton i vratiti ga natrag. To se zove “mezza di voce”.

– Što je specifikum berlinske Statsoper?

-Ja sam presretna da sam tu ostala kao solist s glavnim ulogama. Staatsoper u stvari uvijek dovodi za glavne uloge, najveće svjetske pjevače, s kojima Baremboim radi. To da oni meni povjeravaju glavne uloge ni sama još ne vjerujem u to savim. Ja se nadam da će to i dalje tako teći, ne da ću zauvijek tu ostati, ali da ću i dalje imati takve uloge. To je velika stvar jer ja debitiram s tom ulogom u Traviati, znači prvi puta ju pjevam i odmah u glavnoj kući, to je stvarno izuzetak. Uobičajeno je pravilo, da napraviš tako veliku ulogu u nekoj od manjih kuća a evo oni meni odmah tu ulogu po prvi puta dali ovdje, u velikoj opernoj kući.  Znači, puno polažu u mene, i imaju veliko povjernje.

-Budućnost?

Najradije bih bila i dalje u ovakvom aranžmanu ali da mogu gostovati i u drugim velikim kućama. Sad ću u sljedećoj sezoni to imati u  Teatre del Liceu u Barceloni gdje ću biti dva mjeseca. Staatsoper je to dozvolila i to  mi je jako važno. U Barceloni pjevam Micaelu u operi Carmen.

-Bilo bi lijepo da, pošto kažeš da imaš tremu pred veliku ulogu, da i nas Hrvata, tvojih sugrađana bude što više na predstavama.

-Bilo bi to prelijepo, o tome ćemo još razgovarati. Najavljujem ujedno i da 8. siječnja imam i Liederabend i tu ću pjevati i predivne pjesme naše Dore Pejačević. Bit će i to vrlo lijepa večer ...

Evelin nam je tijekom razgovora otkrila i kako sanja o tome jednoga dana pjevati i u poznatoj Metropoliten operi u New Yorku. Promatrajući i prateći njen rad, put i napredak, ne sumnjamo nimalo kako će joj se taj san i ostvariti.

Slušati Evelin u New Yorku nije nam baš u izgledu, podaleko je. Ali slušati Evelin Novak u berlinskoj Staatsoper, sasvim je moguće. I, iz iskustva rečeno, predivno!

Pozivamo vas, idemo zajedno u operu, Traviata čeka na nas!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments