ZABORAVLJENI SLUČAJ

Iz naše arhive …objavljeno 11.04.2014.

Koja jebena galerija u Vrpolju?

tekst i foto: Emil Cipar

DSCN8362
Ivan Meštrović kleše. Skulptura Frane Kršinića ispred galerije u Vrpolju

-Bio sam danas u Vrpolju …kažem u jednom od brodskih kafića

-Pa šta to ima Vrpolju …neko ubojstvo? …pita me sugovornik.

-Bio sam u Meštrovićevoj galeriji.

-Koja jebena Meštrovićeva galerija u Vrpolju?

Jedan od onih trenutaka kada ne znaš kako nastaviti razgovor. Moj sugovornik je intelektualac, istina tehnički, ali nemoguće da ne zna kako je veliki Ivan Meštrović rođen u Vrpolju u Slavoniji. Šali li se on sa mnom? Trebam li prihvatiti šalu?

-Ma Meštrović je samo rođen u Vrpolju u Slavoniji, inače je odrastao u Vrpolju u Dalmaciji, a život je proveo …i mislim da je čak i umro u Americi …dodaje drugi sugovornik, isto intelektualac, isto Brođanin.

-Ma nemoj me zajebavati! …opet će prvi. -Onaj Meštrović… čuveni kipar …on da je rođen u ovom našem Vrpolju!?

Ma bio je to slučaj …splet okolnosti …njegovi su bili tu na putu, pa se on rodio eto… drugi će.

Uopće se ne čudim ovakvom razgovorima. Ova dvojica su sigurno nekada u školi čuli kako se Ivan Meštrović rodio u Vrpolju u Slavoniji, ali kasnije ih ništa više nije na to podsjećalo. Nisu samo oni zaboravili kako je u Slavoniji rođen veliki Ivan Meštrović, zaboravila je to cijela Slavonija.

DSCN8362Na Ivana Meštrovića podsjeća danas Spomen-galerija u Vrpolju koja je otvorena 3. lipnja 1972. godine, deset i pol godina nakon kiparove smrti. Danas uz obilje dokumenata čuva i s ponosom posjetiteljima predstavlja 35 skulptura i 17 crteža nastalih rukom velikog majstora Ivana Meštrovića, rođenog na Veliku Gospu 15. kolovoza u Vrpolju 1883. godine.

I to je to! Slavonci nisu posebno ponosni što se ovaj veliki hrvatski umjetnik rodio zbog „spleta okolnosti“ baš u Slavoniji. Oni se više ponose nepostojećim „vinskim cestama“ u koje će vas dovesti brojni putokazi uz slavonske ceste i puteve. Ako ih slijedite moći ćete u najboljem slučaju vidjeti vinograde na kojima se uzgaja prvoklasno slavonsko grožđe za izraelske, austrijske i druge vinarije, po cijeni od dvije do tri kune po kilogramu.

Ima nešto i domaćeg, slavonskog vina izvrsne kvalitete, ali i to spada u rubriku Zaboravljena Slavonija.

Vratimo se u Vrpolje i Meštroviću.

U Spomen galeriji Ivana Meštrovića u Vrpolju nema slučajnih posjetitelja, iako kroz Vrpolje vode važne prometnice. Uzaludno je u Vrpolju tražiti kafić naziva “Zdenac života”.

Istina …Ivan Meštrović se rodio „slučajno“ u Vrpolju, ali zbog toga se ne moramo ispričavati. Nije li se i Isus Krist „slučajno“ rodio u Betlehemu, pa je Betlehem ipak jedno od najposjećenijih hodočasničkih mjesta na svijetu.

U Remscheidu u Njemačkoj u gradu u kojem sam i ja živio, rodio se „slučajno“ Wilhelm Conrad Röntgen, njemački fizičar, ali se taj „slučajni“ događaj danas dobro koristi. Nekoliko tisuća turista navrati …ne slučajno …godišnje zbog toga u Remscheid.

Samom liku i djelu Ivana Meštrovića ne smeta činjenica da su ga Slavonci zaboravili. Ostala mjesta u kojima je živio, radio, boravio, navratio na konak… nisu na sreću u Slavoniji i oni su suživot sa Meštrovićem dostojno obilježili i osigurali njemu vječni život, a sebi značaj kojega inače nikada ne bi imali.

DSCN8358

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ante karacic
ante karacic
9 years ago

U Hrvatskoj se netreba nicemu cuditi pa ni ovome.Slavonci i Sremci se bore kako da zarade parce kruha i kako da zadrze djecu da im ne odu .
A Zagrebcani odkako je Hrvatska postala samostalna?
Pedeset posto ich nije bilo istocnije od Slavonskoga Broda.

Josip Mayer
10 years ago

A što reć na sve ovo Emile

Našim ljudima, tu mislim posebno na hrvate, hvali jednostavno za razloko od njemaca, više poduzetničkog stvaralačkog duha i idejnih sposobnosti uz dobro volju.
Kako bi kulturno i povjesno, iskoristili za daljnji privredni način, sve svoje stare arhikteture ukljućujući i povjesna djela i ostavštinu svojih umjetnika,u kulturnom i privrednom smislu,tu mislim posebno na turizam.a malo tko ih nato, od vodećih i potiče.