NAŠ FILM NA GOEAST FESTIVALU

piše: Ivica Košak,
Redakcija “RIJEČ”, Hrvatska kulturna zajednica e.V.
Gaby Babic Ivica KosakWiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica  ne samo da posjećuje tradicionalni goEast filmski festival u Wiesbenu nego izabire za svoj programa rada sadržaje tog festivala.

Ovom kratkim najavom želim Vas obavijestiti o prikazivanju filma redatelja Arsena Oremovića: “U braku sa Švicarcem”

Slijedi najava na njemačkom i hrvatskom jeziku te montaža jednog  plakata kao i fotografija s otvorenja festivala. (Foto: Marko Čubrilo, na slici Gaby Babić, direktorica festivala i Ivica Košak, predsjednik HKZ-Wiesbaden))

U pripremi je i jedna java tribina Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu s prikazivanjem filma i diskusijom. Na našem tradicionalnome susretu povodom Svjetskog dana knjige, biti će predstavljen i kraki osvrt na festival.

2014 Verheiratet mit dem schweizer FrankenVerheiratet mit dem schweizer Franken / U braku sa Švicarcem  / Married to the swiss Franc

Kroatien 2013 / Regie: A. Oremović 55 Min, blu-ray, Farbe,

Mit Immobilienkrediten – gebunden an  den  Schweizer  Franken  –  und  gepriesen von Politik und Wirtschaft, tappten  120.000  KroatInnen  in eine betrügerische Schuldenfalle. Durch  einen  Kredit  wird der Traum  vom  eigenen  Dach  über  dem  Kopf  für sie  plötzlich greifbar. Einfach und naheliegend scheint diese Lösung aber nur auf den ersten  Blick; den es   entpuppte sich  als bitterer Trugschluss. Das profitorientierte Bankenwesen, gedeckt von einer angeblich machtlosen  Regierung, verhöhnt die Konzepte von  Rechtsstaat und Demokratie. Arsen Oremović  zeigt  die  Schicksale  Betroffener  in  ihrem Kampf gegen die drohende Armut.

Festivalzentrum: So, 13.04. / 22:00 Uhr und Mo, 14.04. / 18:00 Uhr

Film “U braku sa švicarcem (Groteska u 10 činova)”.

Biti će prikazan na goEast festivalu u nedjelju, 13. travnja   u Wiesbdenu, Festivalzentrum Europa, s početkom u 22h.

U braku sa švicarcem je dugometražni dokumentarni film o kreditima u švicarskim francima, odnosno o problemu na kojem se dramatično zrcali nebriga vlasti, lijeve i desne jednako, za vlastite građane. To je dramatičan dokument istine i potresna slika sudbine cijelih obitelji. On otvoreno i bez kompromisa iznosi istinu o neravnopravnoj borbi malih ljudi s moćnim bankama i potpunom ignoriranju države koja je zaboravila  brinuti o samoj sebi. Film  prikazuje sve strane te groteske, neuhvatljive ikakvoj zdravoj logici, što samo govori o tome da je stvarnost postala vrlo opasno zamagljen matrix. Na razini cijele tzv. zapadne civilizacije naše vlasti su našle zakonska pokrića za sebe i za one kojima pogoduju, odnosno usadile logike kojima drži mase u pasivnom stavu  u situacijama u kojoj bi inače izazvalo bunt i pobunu.

Ovaj film prikazuje dramatičnost kompleksa ovisnosti o kreditiranju osnovnih životnih potreba koje se više ne mogu pokriti osobnim primanjima.

Svima  koji odgovornost i krivnju traže kod onih drugih, ukazuje ovaj “dokumentarac” kako to sve nije normalno. Prizori filma, koji precizno, opširno jednako kao  i temeljito analiziraju cijeli slučaja, ukazuju više nego što bi se to moglo iskazati riječima. Film će posluži kao podsjetnik da se nikada ne posumnjaju u moć vlastite prosudbe. Na kraju  ipak ostaje otvoreno pitanje: kako reagirati? Na žalost, u postupcima  koje državni sistem ostavlja građanima za rješavanje nastale situacija, ne vidi se ni pozitivan niti prihvatljiv izlaz.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments