PJESMA U SLICI ODUŠEVILA ZADAR

Tekst:  Željka Milivoj Diklan, učiteljica iz Zadra
Foto:  Zrinka Bačić iz Hrvatskoga veleposlanstva u Rimu

_DSC8791Zadar/ U OŠ Zadarski otoci u Zadru, 23. travnja povodom 20. državnog natjecanja iz njemačkog jezika predstavili smo izložbu ISERLOHN-ZADAR 2014. s nagrađenim likovnim radovima djece iz Hrvatske i djece hrvatskih iseljenika iz cijeloga svijeta.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Slikam te pjesmo od slavonskog bećarca do dalmatinske klape. 

Na natječaj se javilo oko 500 djece, iz Italije, Njemačke, Švicarske, Australije-Tasmanija, Čilea i drugih zemalja.

Ovaj likovni natječaj postoji i traje već 14 godina i njegovi inicijatori i organizatori su hrvatski iseljenici i likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić.

Ovaj bračni par potječe iz Iloka,a danas žive i rade u njemačkom gradu ISERLOHN. Željeli su potaknuti i povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom, u zajedničko stvaranje kroz boje i maštu. Tako je nastao ovaj likovni natječaj. Podršku u njihovom dugogodišnjem radu pružao im je, davao i pratio ih, Hrvatski glas Berlin.

Svake godine Ankica i Ante pronađu grad partner za suradnju. Ove godine naša škola je surađivala s njima i na smo kraju zajednički predstavili likovna remek djela učenika od 1. do 8. razreda. Djeca su ove godine dobila zadatak pjesmu pretočiti u sliku.

_DSC8789Najveći problem bio je pred stručnim povjerenstvom, izabrati najbolje radove. Nije im bilo lako! Djeca su uložila mnogo ljubavi, truda, vremena i kreativnosti. Nagrađeno je ukupno 52 učenika. Njihovi radovi prikazani su u holu škole Zadarski otoci i izložba će trajati do 9. svibnja. Posjetitelji su na otvaranju bili oduševljeni dječjim radovima.

U svečanom programu, učenici 4. b razreda pod vodstvom učiteljice Jaminke Bašić vodili su program s pjesmom i riječju. Ravnatelj Davor Barić pozdravio je sve prisutne uzvanike, a učiteljica Željka Diklan koja je nositelj i pokretač ovog projekta u našoj školi, predstavila je ove poznate likovne umjetnike i istaknula vrijednost njihovog projekta.

Ankica i Ante Karačić razveseli su učenike naše škole sa svojim priznanjima. Nagrađeni učenici naše škole osvojili su mjesta u starosnoj skupini od 1. do 4. razreda. To su : Lucija Lemić, Mia Erstić, Barbara Brčić, Gabriela Bozanić i Roko Marić. Učenicima naše škole dodijeljena su priznanja, a ostalim nagrađenim učenicima iz Hrvatske i djeci hrvatskih iseljenika priznanja su poslana poštom.

Na otvarenju izložbe iznenadila nas je i posebnu gošća, koja je stigla iz Rima ( Italije ) Giulia VERDAT. Giulia je osvojila 4. mjesto u starosnoj skupini od 5. do 8 razreda pod mentorstvom prof. Ivane Nosić. Giuliji je također uručeno priznanje za uspješan rad.

_DSC8821U zabavnom programu članovi KUD-a Donat otplesali su par tradicionalnih plesova zadarskog kraja.

Na kraju, ravnatelj Davor Barić zahvalio se cvijećem gospođi Ankici i Anti na njihovom velikom trudu i projektu koji je važan za cijelu Hrvatsku i Hrvate izvan Hrvatske. Oni, sve što rade za djecu, rade besplatno i dobrovoljno. S mnogo ljubavi i entuzijazma. To čovjeka pokreće i daje mu snage i vjere u ono što radi. Već su dobili nove ideje za likovni natječaj 2015.

U poslijepodnevnim satima učenici i mentori s državnog natjecanja njemačkog jezika uz pratnju vodiča prof. Ane Vršić Mrđan krenuli su s razgledavanjem i upoznavanjem s ljepotama grada Zadra. Njima su se pridružili Ankica i Ante i proveli ugodan i zanimljiv dan.

Vidjeli su i saznali mnogo toga o kulturno-povijesnim spomenicima, povijesnim događajima i muzejima. Svaki kamen stare jezgre Poluotoka koji je okružen bedemima mogao bi pričati svoju priču jer Zadar je star više od 3000 godina. Radi usporedbe, stariji je od Rima.

U Zadru će se 18. kolovoza  ponovno održati izložba ovih nagrađenih radova u Gradskoj knjižnici Zadar. Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2014.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments