ZABORAVLJENA RADOST DRUŽENJA

Što nije objavljeno na fejsu nije se ni dogodilo

DSCN8545

tekst i foto: Emil Cipar
Kada su osvajači Amerike uvidjeli kako će u fizičkoj borbi sa Indijancima i sami imati velike gubitke u ljudstvu, dosjetili se rafiniranijem oružju: Indijancima su darovali blještave predmete, a ovi su bili oduševljeni njima. Usput su velikodušno dijelili jeftini viski od kojeg su Indijanci uskoro postali ovisni i za njega su prodali i posljednji trun ponosa.

Jedna od tih blještavih igračaka bila je kaleidoskop, papirnata cijev sa ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti, kamenčići, perle, staklena zrnca ili šareni papirići. Koristi se tako što se gleda na jedan kraj cijevi, a svjetlost ulazi na drugi kraj odbijajući se od ogledala.

Satima su Indijanci uživali u iluziji, koje su im pružale šarene slike u papirnatoj cijevi. Pri tome su potpuno izgubili osjećaj za realnost i za stvarni svijet oko sebe.

Nešto slično događa se i danas, samo što se današnji kaleidoskop zove Internet, a šareni kamenčići u njemu su fejsbuk, twitter, messenger… ili: android, windows, i-phone, tablet…

I nije bitno kako se zovu. Bitno je da oni pomažu pri gubljenju zdravog razuma i osjećaja za realnost.

Promatrao sam na Uskrsni ponedjeljak dva društva u istom kafiću i u isto vrijeme. Jedno, poveće društvo bilo je u opuštenom, očito ugodnom razgovoru. Dan je bio sunčan i topal i u hladovini starog kestena mogu se uz društvo i piće provesti ugodni trenuci.

Sve se događalo bez lajkanja, slanja trenutnih statusa u međumrežje. Bilo je puno spontanog smijeha, mladi ljudi uživali su radost susreta.

Za susjednim stolom dvije djevojke. One su bile u možda još većem društvu na fejsu. Komentirale su među sobom samo komentare koje ona druga nije vidjela.

Ali one imaju dokaz u vidu lajkova i komentara kako su toga dana u Green parku u Slavonskom Brodu provele ugodno vrijeme. Na tim nezaboravnim trenucima zavide im brojni prijatelji diljem svijeta. Sve je to dokumentirano za povijest.

Veselo društvo za susjednim stolom nema nikakvih dokaza kako su i oni proživjeli nezaboravne trenutke u Green parku u Slavonskom Brodu toga dana. Čak nisu napravili ni obligatni zajednički foto.

Što nije objavljeno na fejsu nije se ni dogodilo …reći će brojni ovisnici.

Indijanci novog vremena ponašaju se upravo onako kako to osvajači žele. Oni zbog svoje ovisnosti prodaju i zadnji trun osobnosti i privatnosti.

Svidjelo mi se veselo društvo za stolom za kojim je vladala izgovorena riječ. Njima je bilo potpuno svejedno hoće li svijet znati za njihovo druženje ili neće. Oni su svjesno uživali u društvu, u lijepom vremenu, u praznicima, u piću, u hladovini starog kestena…

A djevojke na fejsu? One su zaboravile kako ništa ne može nadoknatiti radost pravog susreta sa pravim prijateljima, iako ih je daleko manje u stvarnosti nego na fejsu.

Kaleidoskopi novog vremena ne razlikuju se puno od onih u koje su Indijanci piljili satima. I jedni i drugi stvaraju samo iluziju, ma koliko god lajkao, objavljivao statuse ili komentirao.

DSCN8537-001

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarina
Katarina
9 years ago

Uslikalo me. Kako radim (jer tko bi normalan išao sa 17inčnim laptopom u birc). Pa sam postala inspiracija za članak prepun patetike. Moje radno vrijeme je malo drugačije. Tj, nemam ga. Dežuram navečer, radim vikendima, blagdanima. Tako sam i za uskršnji ponedjeljak uzela laptop pod ruku i umjesto da radim doma, izašla van na sunce. U birc koji je moj safe place. Mjesto na koje dolazim zadnjih 16 godina. Ponekad sama čitam novine i pijem kavu, ponekad učim, ponekad radim, a ponekad tulumarim s društvom. Osim toga, koga briga što radim?! A eto, onda se našao neki genijalan “novinar” filozof… Read more »