SPONA KOJA SPAJA GENERACIJE

Izvrstan koncert folklorog odjela HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice

prilog: Izvršni odbor HKC “Bunjevčko kolo”

Iz Subotice nam se po drugi puta javlja Izvrši odbor tamošnjeg Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo”. Prije koji tjedan poslali su nam najavu velikog godišnjeg koncerta folklornog odjela “Bunjevačkog kola” a sad nam stiže i kraće izviješće o tome kako je bilo na koncertu.

Evo što nam pišu naši iz Subotice:

– Protekli vikend, 3. i 5. 12. za nas je bio u duhu velikog godišnjeg koncerta koji je ove godine nosio naziv ,,Memento”, lat. – sjeti se!

Prepuna sala oba koncertna dana, igrači i svirači pod pozitivnim dojmovima kao i mnogobrojna oduševljenja publike nagrada su nam za trud i vrijemi koje smo ulažili da se prikažemo u što bolje svjetlu.

U nastavku pročitajte riječi voditelja folklornog odjela Marina Jaramazovića, koji govori što se željelo postići sa ovim koncertom.

“Naši pretci koji nas prethode i generacije poslije koje nas nasljeđuju i Mi u sadašnjosti smo spona koja spaja dva pola.

Naši životi su nit između dva kraja ili bolje rečeno početka i kraja, pa iznova novoga početka. Svaki pojedinac je sukreator protoka vremena koji možemo nazvati životni ciklus.

Ciklus od rođenja do svoga kraja.

U vremenskom kolosijeku od – do život nas vodi različitim putevima ali stanice su slične.

Kako o životnom ciklusu, takođe, možemo govoriti i o godišnjem ciklusu.

I jedan i drugi u sebi sadrži tradiciju, vrijednosti, moralne norme, navike, tabue, vjerovanja, licemjerja, dobrote, predrasude, skrivene želje…

Glazbi, plesu i pjesma pripisujemo lijepe životne trenutke, u većini da… ali u jednom svom dijelu dio su teških trenutaka kroz koje kako pojedinac tako i zajednica prolazi.

Sve gore navedeno upravo su teme našeg godišnjeg koncerta negdje očigledne a negdje skrivene. Koncert je ove godine više u formi ,,folklorne” predstave kroz koju će vas naši plesači, pjevači i svirači voditi.

Naizgled teške teme, ali ne zaboravimo i to je život.

Kako na kraju koncerta tako i na kraju ciklusa slijedi… svi znamo…. Kraj.”

– “Bunjevačkom kolu” čestitamo na izvrsnom koncertu! Izvršnom odboru ovog Hrvatskog kulturnog centra iz Subotice, zahvaljujemo na izviješću i fotografijama. Nadamo se kako ovo nije kraj već početak i nastavak lijepe suradnje “Bunjevačkog kola” i Hrvatskog glasa Berlin. I tome se unaprijed radujemo! (Uredništo HGB)

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments