PODRAVINI U GOSTIMA

tekst i foto: Marija Matijašević
IMG_3338Stružec/ KUD “Stružec” gostovao na 9. Susretu folklora, u Otrovancu, prigradskome mjestu Pitomače.
Malo pitomo selo, okitilo se zelenilom ovog toplog travanjskog dana. Na putu do, tamo “pasli” smo oči lijepim plodnim podravskim oranicama i livadama, te nepreglednim staklenicima.
Ušli smo u selo i malo ga razgledali, pa se smjestili u njihov skromni Dom.
Odmah smo se počeli oblačiti, da možemo kasnije uživati u mirisima i okusima jela, koje su vrijedne žene pripremale za nas.
Nastup kudova je bio planiran za 18:00 sati. U domu su bili lijepo složeni stolovi i u bijelim tanjurima, veliki cvijetovi crvenog lopoča, napravljeni od salveta, koji su nas fascinirali.
Prvo su nastupali KUD “Sveti Juraj na bregu“,  Slovačka kulturno-umjetnička udruga “Franjo Strapač”, mlada skupina i grupa odraslih žene iz Markovca Našičkog,  KUD “Stružec” iz Strušca, KUD iz Virja – sa insceniranom svadbom (KUD sa 130-godišnjom tradicijom).
Bilo je tu i pučkoga pjesništva, amaterskog pjevanja a  na kraju je bio i skeč “Kod liječnika”, koji je komičnim nesporazumima, oduševio dvoranu.
Jedno, hvale vrijedno druženje, koje je bogatim programom pokazalo, neiscrpnost kulturne baštine Podravine i Hrvatske.
Odlični nastupi i druženje, do kasno u noć. Ovako se rađaju nova i lijepa prijateljstva, a razmijenjuju se i iskustva u radu KUD-ova.

Hvala domaćinima i svima koji su nas lijepo primili i ugostili.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments