CIJENA SRAMA

Potvrda osobne savjesti

DSCN8789

tekst i foto: Emil Cipar
– Naša prošlost nije prošla. Odluke koje su nekad donesene i otkrića koja su nekad napravljena, određuju naš život i danas. Povijesno sjećanje je uvijek potvrda osobne savjesti.

Ovo je rekao Michael Wrasmann, gradonačelnik općine Charlottenburg-Wilmersdorf u Berlinu, prigodom otkrivanja spomenika Marku Maruliću 27. svibnja 2000.

Blago njemu! On si ove riječi može dopustiti, a da to ne zvuči licemjerno. Neka to pokuša neki gradonačelnik Slavonskog Broda danas. Nemoguća misija.

U Slavonskom Brodu slike iz prošlosti izazivaju uglavnom negodovanje. Najbolji primjer je zgrada hotela „Park“ u samom centru grada.

Nekada je bila vizualni identitet grada. Brojni Brođani proslavili su u hotelu „Park“ svoju maturalnu zabavu, a kasnije su u društvu s prijateljima uz prvoklasno jelo i piće, dobru glazbu provodili ugodne trenutke.

Ovaj hotel nekada je bio centar društvenih događanja. Posjetili su ga i u njemu prenoćili i proveli nezaboravne trenutke brojni uglednici iz bivše Jugoslavije.

Ali moderna krađa društvene imovine pod alibi nazivom: privatizacija …učinila je od ove ljepotice u parku Klasije, ruševinu.

Nitko od odgovornih se danas ne srami zbog ovakvog izgleda hotela „Park“, jer su eventualni sram dobro naplatili svi koji su ovoj pljački imali svoje prste.

Ipak, srame se brojni nevini građani, oni kojima je ova rugoba svaki dan pred očima.

Za vlasnicu ovog hotela (jedna strana banka) ovo je samo jedna stavka u aktivi. Njena vrijednost je daleko iznad realne tržišne vrijednosti, što odbija eventualne investitore.

Ta visoka vrijednost u aktivi vlasnice je cijena srama i cijena obraza svih onih koji su u ovoj pljački sudjelovali.

I ta strana banka ne poznaje sram.

Kako izgleda, Brođanima će njihova prošlost još dugo biti pred očima.

A potvrda osobne savjesti?

Tko za nju pita danas.

DSCN8786

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
9 years ago

Bila je tu nekada i stara pijaca.Toga se jako dobro sjecam.

Josip Mayer
9 years ago

Ovo je još jedna slika i vidljiva prilika, od onih koji se najviše busaju u prsa,koliko se voli Hrvatska.Pri čemu se zaboravlja,možda bolje rečeno omalovažava, kultura navika,o čuvanju povjesnih društvenih dobra.

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
9 years ago

Damire,
tvoja ideja je idealna, mogla bi se sprovesti u djelo,
ali dali doticni u lokalnoj vladi to zele provesti u djelo je veliko pitanje.

Jer ti isti mjesni politicari starije objekte prodaju za sitne novce svojim prijateljima, a ovi cekaju priliku
dok cijene narastu i zaraduju na njima bez da su i prstom pokrenuli. Valjda i profit dijele,
Sve je to banda kriminalaca i mafijasa.

Damir
9 years ago

Gradske vlasti trebaju izglasati zakonsku odredbu ili predložiti Sabodu da izglasa zakon po kojem vlasnici objekata u užem centru u određenom roku moraju obnoviti iste zgrade iz razloga da budu funkcionalne, bezopasne i da ne urušavaju ugled grada. Ako se vlasnici ogluše moraju platiti velike kazne koje bi bile mjesečne pa tako svaki mjesec dok grad ne sakupi dovoljno kazni kako bi mogao ovršiti istu zgradu.

Brodjasb
9 years ago

Spomenik prvom Hrv.predsjedniku,postavljen okrenutih leđa jednoj takvoj ruini govori dovoljno…tako se i vlast u S.Brodu odnosi prema tome-okreće leđa,sliježe ranenima i nema odgovora na bilo kakav upit…:(