USKI POGLEDI

 

DSCN8479
Slavonski konji i slavonski političari imaju uske poglede

Tekst i foto: Emil Cipar
Približavaju se izbori za Europski parlament. Politička scena postala je aktivna i kandidati nam nude svoje programe, svoje face, svoj politički ugled.

Iako su to sve mjehuri od sapunice, prazna obećanja u koje nitko živ više vjeruje, a najmanje kandidati sami, ipak je porazna činjenica kako nitko od kandidata ne priča o nekom razvojnom programu Slavonije kao regije.

To znači: kakav god bio ishod izbora, Slavonija u njima neće imati svoj glas. Nitko neće moći prezentirati razvojne mogućnosti za bolje iskorištavanje bogatih resursa.

Reforma školstva, ako do nje ikada dođe, zatvorit će brojne seoske škole zbog nedostatka učenika i pomoći tome da ih u budućnosti bude još manje, jer koja će mlada obitelj živjeti u selu bez škole.

U selima je sve manje vjenčanja, a ako ih i ima, rijetko kada mladi bračni par ostaje u selu i živjeti.

Jedna regija u bogatoj Europskoj uniji umire, a s njom umire i bogata kultura i tradicija. Slavonija sve više postaje rezervat za Šokce, koji se teško mogu rastati od tradicionalnog načina života.

Učahurene političke strukture koje su opljačkale Slavoniju i dalje su na vlasti i svatko od njih vlada u svom sokaku. Pogledi su im kao kod konja na slici vrlo uski. Ne žele i ne mogu shvatiti kako samo napredak cijele Slavonije donosi napredak i u njihovom ataru.

Mladi …oni na kojima svijet ostaje, već odavno traže put u daleki svijet.

1017129_10202171177579376_119472670_n

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Eeee moj Emile

Kada bi vladajućim strukturama, Slavonija bila u srcu i mislima poput vama,bilo bi i više razvojnih programa.