UJEDINJENI U NEVOLJI

Višedimenzionalni aspekt poplavljene Slavonije

piše: Žarko Delač

poplava14-040514_661140S1Unatoč strahovitim štetama s velikim oduševljenjem i ponosom pratim situaciju vezanu uz katastrofalne poplave u Slavoniji.

Naime, nakon duljeg vremena ponovno se iskazalo jedinstvo i sloga hrvatskih ljudi, elan, solidarnost i volja za pružanjem pomoći čega se sjećam još jedino za vrijeme Domovinskog rata.

Zbog toga se nameće pitanje: zašto je potrebno doći do velikih katastrofa da bi pokazali svu našu pozitivnu ljudsku stranu!?

U ovu prekrasnu sliku ljudske solidarnosti odlično su se uklopili i naši političari koji su prekinuli kampanje i trošenje novaca  koje su prenamijenili za pomoć stradalima. Primjera ima na svakom koraku (studenti, branitelji, teleoperateri, Caritas, Crveni križ….) što samo potvrđuje kako u svakom zlu ima i neko dobro.

Za  nadati se kako će taj entuzijazam i sloga ostati i nakon povlačenja voda i tijekom još složenijih aktivnosti na sanaciji terena i obnovi domaćinstava.

S druge strane ova je katastrofa potaknula i pitanje međususjedskih odnosa i prekogranične solidarnosti. Nacija, vjera i rasa ne poznaju granice što je došlo do izražaja i u našem okruženju. Informacije o miniranim nasipima na hrvatskoj strani sigurno to neće pomutiti jer uvijek i na svakoj strani ima ekstremnih pojedinaca i nepromišljenih poteza. No s potpunim i službenim informacijama treba izaći na vrijeme kako bi se dezinformacije i zla krv spriječile u korijenu.

Ova je prirodna katastrofa vjerojatno i konačni dokaz kako je previše lokalnih jedinica uprave i samouprave što dovodi do slabe koordinacije i linije zapovijedanja u ovakvim slučajevima. Kada općinama, gradovima i županijama dodamo javna poduzeća, ministarstva i državne službe, jednostavno nije jasno tko pije a tko plaća.

Zato i nije čudno kako nisu održane vježbe civilne zaštitte i spašavanja u niti jednom segmentu katastrofalnih posljedica i sve je prepušteno stihiji. Sva sreća da još imamo sposobne i domoljubno osviještene pripadnike oružanih snaga koji su i ovog puta predvodili aktivnosti spašavanja ljudskih života i imovine. Još samo da im se u proračunu odobri novaca koliko zaslužuju.

Možda će i na to utjecati savska voda i poplavljena Slavonija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments