RASPRODAJA A NE OKUPACIJA

piše: Žarko Delač
Ponukan televizijskim prilogom emitiranim na Hrvatskoj televiziji posvećen turskim ulaganjima u Hrvatsku razgovarao sam s ljudima iz svoje okoline o toj temi. Naime potaknuo sam raspravu vezanu uz gospodarsku situaciju i eventualnu okupaciju  Hrvatske od strane stranih ulagača. Posebice iz Mađarske i Turske. Većina je bez nekog posebnog razmišljanja zaključila kako je riječ o smišljenoj strategiji i konačno ostvarenim povijesnim ciljevima i težnji. Ne slažući se s time smatram kako je osnovni uzrok u nama samima i osobito u pomanjkanju nacionalne svijesti i domoljublja te osobna pohlepa i novčani probitak pojedinaca.

Naime mnogi negoduju na Hrvatske bogataše i tajkuni jer iza njih stoji strani kapital ili su do bogatstva došli na čudan način. Vjerojatno u svemu tome ima pomalo istine.  Činjenica je kako smo se opredijelili za privatno, a ne društveno vlasništvo tako da je logično kako pojedinci moraju biti pri tome i tajkuni i bogataši. Ako su vlasnici Hrvati tada smo ljubomorni, ako su stranci tada nam je povrijeđen nacionalni ponos. Nikako da shvatimo kako na žalost živimo u vremenu u kojem novčarske institucije vode glavnu riječ i to ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Nema pri tome previše milosti i socijalne osjetljivosti što se pokušava zamaskirati uvođenjem društveno odgovornog poslovanja, elastičnijim radničkim dioničarstvom, brigom o okolišu i slično.

U Hrvatskoj, nakon korjenitih društvenih promjena provedenih tijekom  ratnih događanja, sigurno ima i bilo je puno pogrešaka. Najveća je nedostatak zajedničke strategije i konsenzusa oko najznačajnijih pitanja vezanih uz funkcioniranje i opstanak države. Prvenstveno mislim na olako prepuštanje obiteljskog zlata i srebra stranom kapitalu i bankama.

Proračunske rupe se i ovih dana  krpaju rasprodajom državne imovine bez obzira što je i taj resurs već skoro potrošen. I tu je sada ključno pitanje tko nas i zašto, te pod kojim uvjetima prodaje?!
Kako je moguće da je Gredelj koji je nedavno otvorio nove poslovne prostorije i na čijem je otvaranju bio i predsjednik države odjednom u stečaju?
Zbog čega se ide u prodaju 19% udjela INE? Zar će se na taj način spasiti hrvatsko gospodarstvo i država?

Zar nitko ne primjećuje kako je samo u središtu Osijeka zatvoreno 130 lokala, u Zagrebu tko zna koliko, a s druge strane u jednoj Banja Luci se traži poslovni prostor u gradu.

Vraćam se ponovno na misao kako je pomanjkanje nacionalnog osjećaja i brige za svoj narod, a zaokupljenost globalizacijom, internacionalizacijom i multikulturalnom suradnjom, naš osnovni problem. I kada to kaže običan čovjek, bez obzira na njegovu struku i zvanje kao što je to bilo u nedavnoj TV emisiji Nedjeljom u 2, podigne se velika bura i prašina. Daleko veća nego kada predsjednik naše vlade trči u dresu kluba jedne druge države!

Što nam to govori i kakve nam se time odašilju poruke?

Zaboravite na nacionalne osjećaje i gospodarstvo i razmišljajte o profitu i materijalnom bogatstvu a ne o tradicionalnim kršćanskim vrijednostima i tekovinama koji su nevažne. Jednakost spolova, lažna sloboda koja se manifestira i kroz dozvoljeno uživanje droga, a ne slobodom riječi, promocija istospolnih brakova,  zatiranje tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine …izgleda kako su naše glavne odrednice.

Sve do trenutka dok nas elementarne nepogode, ratovi ili slične katastrofe ne podsjete na osnovne ljudske vrijednosti, zajedništvo i čovjekoljublje.

A kada se situacija stabilizira ponovno na sve zaboravimo i krećemo dalje po starom. Pitanje je samo do kada i hoće li političari i oni koji vuku konce ljudskih sudbina konačno progledati i shvatiti bit i svrhu životnog ciklusa na zemlji?! Ili će nas kao i mnogo puta kroz povijest spasiti naša molitva i vjera te nesebična pomoć crkvenih institucija koje su i same izložene ljudskim slabostima i pošastima ovog vremena.

U to sam duboko uvjeren i siguran sam kako će vrijeme pokazati kako će sekularizacija koja nam se nameće sa zapada našeg kontinenta sigurno slomiti zube na našim prostorima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Toliko sličnih reakcija..a nigdje na vidiku promjena. Na žalost moram još jednom ustanoviti..teško je izaći bez veće ozlijede iz vlastite kože..kako bi se dogodile veće promjene na bolje..već ako se uči na tuđim grješkama kako to već Sanja navodi i kaže, može se kratkoročno doći do promjena na bolje.Ako si dobro premislimo i prestudiramo..Dobro je na tuđoj nevolji uočiti što treba izbjegavati.Upravo tuđa nevolja može biti pametnome čovjeku dobra škola.. jer.Tuđe nevolje obično koriste opreznim ljudima (kao upozorenje) . A mi sada kako hoćemo..uzet ću u obzir ovo Sonjino.. Pametan uči na tuđim greškama,budala na svojim,pa sada gdje nas svrstati… Read more »

johnyd
johnyd
11 years ago

Gospodine Delac, cini mi se, pogodili ste u “sridu”.
Nesposobnost nasih tzv. politicara vodi nas sve dublje u propast, a narod se pokusava kojekakovim podjelama na nase i vase zabaviti i jos vise razjediniti, a ujedno i skreniti paznju sa katastrofalnih vladinih gafova.Sve dok nam takovi vode drzavu, svejedno kojoj stranci pripadali, nema nam napretka, jer nikako nemogu shvatiti da deranje, vec do kosti oderanoga naroda ne donosi napredak.Umjesto stvaranja novih radnih mjesta, poticanja industrije i zaposljavanja u privredi Slavko bi nam i ono malo sto nam je ostalo uzeo, jer drugo nije ni naucio, a bogami niti nezna!!!