ZBOGOM PAMETI

Gdje su potrošena sredstva i trebaju li nam uopće Hrvatske vode?

tekst i foto: Emil Cipar

9.subota 17.23

Ovih dana velike poplave u područjima uz sliv rijeke Save u Slavoniji. Visoka voda nanijela je velike štete, ali je iznijela puno drugoga i vrlo prljavoga na svijetlo dana. Između ostalog:

-Pokazalo se da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje potpuno neučinkovita. Na papiru funkcionira, ali u praksi je potpuno neupotrebljiva.

Naime …iako je visoki vodostaj bio za očekivati tjedan dana prije nego što je Sava dostigla najviši vodostaj u povijesti, nisu učinjene potrebne pripreme u cijeloj dužini ugroženog nasipa. Za izgradnju zečjih nasipa od vreća s pijeskom nisu osigurani niti materijal, niti ljudstvo, niti prijevozna sredstva.

-Hrvatske vode su se teško osramotile, jer su za obranu od poplava potrošile golema sredstva u razdoblju u kojemu nije bilo poplava. Kada je voda porasla pokazalo se kako nisu učinile gotovo ništa osim što su potrošile sredstva.

Postavlja se pitanje:

Gdje su potrošena ta sredstva i trebaju li nam uopće Hrvatske vode?

Osim toga nekim svojim neodgovornim postupcima otežale su obranu od visokog vodostaja. Umjesto da održavaju i izgrađuju nasipe oni dopuštaju da se nasipi koriste u komercijalne svrhe na račun sigurnosti građana.

Ovo je jedan takav primjer. U Slavonskom Brodu dopuštena je izgradnja ovog ugostiteljskog objekta na kruni nasipa. Objekt je zatvorio pristup jednom stubištu koje vodi na šetnicu. Razina gornje stube je ispod razine krune nasipa što kod slobodnog pristupa nije problem, jer se može lako zatvoriti drvenim gredama.

U ovom slučaj slobodan pristup je bio onemogućen i voda je probijala na ulicu.

Uz puno nepotrebnog truda branitelji su izgradili komplicirani i puno duži nasip i uspjeli spriječiti najgore.

Boriti se protiv vode nije lako, ali daleko je teže boriti se protiv neodgovornosti i gluposti onih koji bi braniteljima trebali olakšati posao.

Ovo je jedan od bezbroj primjera neodgovornosti i neozbiljnosti Hrvatskih voda. Vrijeme je za pozivanje na odgovornost u ime sigurnosti života, zdravlja i imovine građana.

Premijer Zoran Milanović je obišao poplavljena područja i obećao pomoć. Stara spika u novom ruhu. Najveću pomoć Slavoniji pružit će ako napravi svoj posao u Zagrebu kako treba, a to je da uvede reda u institucije države za čiji rad on snosi političku i moralnu odgovornost.

2013-07-018

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Alemka, nema veze odakle je, mora biti sručnjak, a ne partijski podoban. Mi smo poslali tri stručnjaka, mjesece, u Izrael (HDZ) i što imamo od toga, ništa.
Rijeke će i dalje plaviti, a ljeti ćemo imat suše.
To je to i teško će se nešto promjeniti, a o otocima, u ovom slučaju Brač, ajme i joj.

Alemka
Alemka
9 years ago

Direktor Hrvatskih voda je Ivica Plišić, bodul s Krka …kakav on ima osobni osjećaj prema ptrebama regulacija voda na sjeveru Hrvatske… kakve veze sa problemima Slavonije… dali bi on dozvolio da se jednog slavonca stavi za generalnog direktora neke velike institucije uz jadransku obalu . Njemu je bitno samo da dokaže da nije kriv, da nebi izgubio svoju fotelju i sve što uz to ide

Josip Mayer
9 years ago

Koliko je i meni poznato:Premijer Zoran Milanović je već upozorio svoje ministre da pronađu za poplavnu katastrofu odgovorne,pa se je za nadati da će ih i pronaći. Za Hrvatske vode se dosad nije znalo što čine dobroga,u vrijeme kada, ne dostavljaju račune sa neprekidim povišicama. Možda će nekoga i ova zadnja začuditi,ispisana iz teksta pod nasloviom.Teške optužbe mještanina Rajevog Sela Slavonija potopljena zbog krađe pijeska i potkopavanja nasipa. Zadnjih nekoliko godina nije bilo poplava, ali je prije toga Sava bila visoko i išla više puta preko nasipa, ali ništa nije puklo i ništa se nije dogodilo. Sada jest. Ali prije… Read more »