ŽUPANIJA NAJBOLJIH VINA

Dani vina i turizma u Osijeku

piše: Slavko  Žebić
DSC01748Punih mjesec dana, od Sajma lova, ribolova i turizma, pa sve do posljednjega vikenda, 10. svibnja i Sajma cvijeća u Dalj Planini, u Osječko-baranjskoj županiji trajali su 6. po redu „Dani vina i turizma“. Divna manifestacija koja je selila od Belog Manastira (12. travnja), zatim Našica (21. travnja), Đakova (26. travnja), Osijeka, prije i poslije 1. svibnja pa sve do Dalja, 10. svibnja bilježila je nevjerojatnu posjećenost.

Savršen spoj kulture i proizvoda vinograda i podruma po šesti je put spojen sve poznatijim vinskim cestama i sljubljen sa odličnom glazbom, nagovještaj je sve bolje turističke sutrašnjice u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske.

DSC01720Teško je i pobrojiti što se sve to dešavala u posljednjih mjesec dana, no brojni posjetitelji, namjernici i oni slučajni, složili su se s konstatacijom da je dan bez vina i kulina kao dan bez sunca.

I ne samo kulina, jer bilo je tu pregršt suhomesnatih proizvoda, od švargla do čvaraka i šunke, ali i natjecanja u spremanju čobanca i fiš parikaša i još trista đakonija, a sve je to zaljevano potocima Graševine, Chardonnaya, Souvignona, Pinota, Frankovke, Merlota, Caberneta, Rosea i kralja među kontinentalnim vinima, mirisavog Traminca.

DSC01754Ocjenjivanje vina i ove je godine pokazalo da je kvaliteta u stalnom usponu, pa je od 75 uzoraka pristiglih pred Ocjenjivački sud, čak 30 zavrijedilo zlatnu medalju, 27 srebrnu i brončanu 15.

Najuspješnija su vina iz Belja (7 zlata), odmah uz bok vina iz Erduta (5), a sa uspjehom ih prate i privatne vinarije Antunović i Brzica iz Dalj planine, Josić i Gerstmeier iz Baranje te Đakovačka vina iz Mandićevca i Misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Iza nas je još jedna uspješna manifestacija, pohvalio se župan Vladimir Šišljagić, koja je okupila županijsku vinsku elitu i još jednom pokazala da smo županija najboljih kontinentalnih vina u Hrvatskoj.

DSC01728Pohvalio je i vinare iz drugih županija, Istarske i Međimurske te prijatelje iz Vilanya u Mađarskoj te izrazio nadu da će već dogodine tu biti svi naši susjedi. U Osijeku smo već kušali vina sa piska sa Sjevera Bačke, a kušat ćemo ih ponovno.

Baš su fina ta baranjska vina, rekao nam je Vladimir Kedmenec iz Belog Manastira, koji je u Osijeku predstavlja njihovu udrugu sa 18 vinara, a Osječanima su ponudili odličnu graševinu, Pinot sivi, pitki Sauvignon i još dvije rijetke sorte u nas, Župljanku i Neoplantu.

DSC01750Priznao je da je studirao u Novom Sadu pa su on i prijatelj sa tehničko-prehrambenog fakulteta donijeli u Baranju ove sorte i rado ih nude ljubiteljima dobroga vina.

Iz Baranje je i udruga proizvođača voćnih rakija, pa je upravitelj Davorin Škoflek iz Kneževih vinograda rekao da su organizirani od 2007. godine i tržištu nude vrlo kvalitetne i prepoznatljive rakije od šljive, dunje, kruške, jabuke i kajsije te likere od višnje i dinje.

Među dvanaestak vinara koji su ponudili svoja najbolja vina, zapažena je Vinarija Antunović, a lijepa vlasnica, Jasna Antunović rekla je da pod rodom imaju 7 ha vinograda, da su se njihova vina okitila brojnim priznanjima a posjetiteljima nude vrhunsku Graševinu, Zeleni Silvanac i Muskat otonel.

DSC01749Misna je vina iz Đakova predstavljao enolog i voditelj proizvodnje Miroslav Bošnjak iz Mandićevca i pohvalio se ponajboljom paletom njihovih vina; Traminac redovite berbe iz 2010. godine i Traminac izborna berba iz 2007., zatim Chardonnay, Graševina i Sauvignon cabernet te dvije vrlo uspješne kupaže, prvostolnik bijeli (graševina i chardonnay) te prvostolnik crveni (frankovka i merlot).

DSC01748I moram predstaviti i goste iz Međimurja, čija je predstavnica Rajka Dvanajšćak priznala da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv iz Osijeka, ali odmah Slavonce pozivaju na njihov Sajam vina koncem svibnja. Tu je četiri vinara iz njihove udruge i ponudit će Osječanima ponajbolja vina s pjeskovitog tla, njihov zaštićeni brand Pušital, Pinot sivi i Pinot crni, još dvije kupaže i dva predikata.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments