PIPL MAST TRAS AS

Samba u Banskim dvorima

Sandra Marelja Muić
Samba-dancing-in-the-street-at-the-annual-Samba-Festival-in-Coburg-GermanyI tako nakon zbilja dramatičnog cjelodnevnog izvještavanja iz nesretnog poplavljenog područja i slika oronulosti nakon toga, asteroidnom brzinom se nametnula smjena programa i ustupila mjesto sagi o usponu i (ras-)padu vladajuće stranke i dosegla epske razmjere u međuvremenu.

Svaki dan još neka nadopuna, kao da su nam nešto zaboravili otkriti. Kao hrpa onih proizvoda gdje dobiješ gratis još 50 grama u uvjerenju da to nisi odavno preplatio, tako i mi svaki dan gratis još po neka ulaga, neki dio stripa , neki detalj – kao da nam nije dosta, da barem Sulejmana vrate pa da narod može oči odmoriti na onim lijepim ženama u haremu, nego mora treptati u one njihove neglamurozne face i konfekcijske košulje.

Sve potisnuto u neki deseti plan …kakav outsourcing, kakvo nezakonito zapošljavanje u SOI …pokušaji skretanja teme, ma niti ovogodišnje Pride parade u Zagrebu i Splitu  koje su inače dobivale više važnosti i pažnje nego svi gladni zajedno u svijetu nisu odvukle kamere negdje drugo …jok’ samo tepimo šta će tko iz foteljaške garniture blenuti u mikrofon, tko kome smeta i čija politika nije dobrodošla.

Mi smo mislili da se oni onako pionirski svi slažu i drže za ruku na sjednicama, a ono ispalo da frkću jedni na druge i da je sam premijer sporna figura kao predsjednik vlastite stranke. Onih drugih koji čine koalicijsku vladu nema ni čuti ni vidjeti, biti će da ih je sram što su upali u ovaj vlakić bez voznog reda.

Na ozbiljne javne optužbe bivšeg ministra financija premijer ne trepće, savjetovao mu netko, valjda, da konstantno ignorira sve izrečeno, pa će sve jednom stati kao da nije ni bilo, a u međuvremenu nek’ se spakira za Brazil i dok otputuje tamo i natrag i nađe put do stadiona etc. će se sve slegnuti. Jednom nogom na check in-u već, a vidim da se ostavljaju upute za rekonstrukciju vlade, odnosno za smjenu dvaju ministara, onog iz školstva i onog iz zdravstva …samo da ne bi doveo dvije plesačice sambe sa sobom na njihova mjesta, da podignu atmosferu u Banskim dvorima.

Ovaj jedan je toliko bio prisutan u medijima, ne znamo hoćemo li morati kakav nadomjestak za njega topiti u čaši vode da ublažimo tu prvu fazu kad ga nestane s ekrana, iako vjerujem da će on sebi mućkati štošta da prebrodi svoje medijsko abstiniranje koje slijedi, možda se doista počne voziti kočijom, kao što je najavljivao, da privuče pažnju – ako ničim drugim.

Smjene bliskih suradnika, čak i onih koji su mu izrazito držali leđa, upečatljivih ministarskih figura, obilazak poplavljenih područja u vjetrovki, coolirano pojavljivanje u medijima, spremnost na izjave novinarima bez otresanja – koliko su sve to samo pokušaji da se izbjegne pošast prijevremenih izbora, to će najbolje znati politički analitičari.

Javna prepirka sa znatno starijim i ozbiljnijim spomenutim bivšim ministrom sigurno nije donijela bodova.  Osim navikavanja na druga stara-nova lica, jačina promjena bi bila otprilike jačine jednog labuđeg uzdaha na samrti jer ne znam kakve drastične promjene bi ikakvi novi članovi vlade mogli postići u ovako oslabljenoj državi, osim da uspore njeno propadanje.

Ništa ovi socijalni demokrati nisu naučili od onih iz suprotnog tabora što sada zadovoljno trljaju ruke jer se narod naslađuje nad tim međusobnim konfliktima drugova koji su izišli na vidjelo. Nisu naučili da se u javnosti ne smiju međusobno prepirati, nego da prije svega trebaju u tajnosti zajedno mastiti brk, pa će se poslije ljudski dogovoriti tko se koga odriče.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na tekst  PIPL MAST TRAS  AS Joža Prudeus/13.06.2014./ Baš sam blesav. Unatoč svim velikim političarima koji dolaze -odlaze […]

Josip Mayer
9 years ago

PIPL MAST TRAS AS Samba u Banskim dvorima Dobro je ovo gospođa Sandra Marelja Muić opisala. Gospodin Joža Prudeus im je k tome sugerirao što bi on učinio, kada bi bio na mjestu predsjednika država RH, ili premijer, kako bi i on to učinio. Ja bih dodao. Ako im to nije dovoljno ili ne znaju, neka si postave menađere, oni kako predviđaju, će i dalje provoditi recesiju te otpuštati višak radnika radi nelikvidnosti tvrtki, kako bi se moglo bolje konkurirati na europskim i svjetskim tržištima slično u u Hrvatskoj, rada i zapošljenja,izjednačenje plaća, te primati pošteno plaće za urađeno, tako… Read more »

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Baš sam blesav. Unatoč svim velikim političarima koji dolaze odlaze i ne naprave išta tvrdim da se može. E, treba htjeti. Prvo i temeljno je biti pošten čovjek i istinski domoljub. Da sam premijer. Nema:ovog mjeseca, ovog tjedna…već odmah sutra ujutro- svi na sjednicu u osam. Ako mogu i moraju učitelji(ice), liječnici(ce), medicinske setre…) mogu i gospoda ministri(ice). Prva točka:budući da nismo bogzna što učinili,odmah plaća 50% niža. I to dok nam ne krene. Automobili na minimalac. Ministari mi moraju biti izvrsni stručnjaci (baš me briga iz koje je stranke) pa im ne treba 5-6 pomoćnika i savjetnika, hrpa tajnika(ca).… Read more »