NAJSUVENIR – LEPEZA

piše: Slavko Žebić
unnamedOsijek/ Šokačka je grana na ovogodišnjoj, osmoj po redu manifestaciji „Šokački suvenir Osijeku“ predstavila brojnim Osječanima pregršt predložaka za prihvatljivi suvenir sa ovogodišnjih radionica ručnoga rada u Korizmi.

N0, izbor ocjenjivačkog suda pao je na šlinganu lepezu snaše Kate Matasović.

Nije to bez neke, naglasila je prof. dr. Milica Lukić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Šokica kojoj je upravo iz tiska izašla nova knjiga „Divanimo- dakle postojimo“, znanstveni uradak o šokačkom govoru, osvijetljenom iz različitih kutova.

Opravdala je ovaj izbor vrlo logičnim, jer predmet na najbolji način spaja sve sastavnice onoga što zovemo Osijekom. S jedne strane, staru esekersku kulturu, jer naše su se prabake dičile lepezom, građansku kulturu dama iz onoga doba.

Drugo, izrađena je od prirodnih materijala, platna i konca, tehnikom šlinganja, uz to, promovira Šokačku granu kao udrugu i njezinu temeljnu ulogu da se bavi šokačkom baštinom ali i urbanim Šokcima.

I što je najvažnije reprezentira Osijek po prepoznatljivim bojama, bijeloj i plavoj i vrlo je dekorativna što će privući zanimanje i mladih, kao modni detalj.

Sve to govori da je lepeza udovoljila svrsi i bit će privlačna turistima i putnicima namjernicima koji u Grad na Dravi dolaze i požele originalni suvenir koji se naprosto nudi.

Izborom je zadovoljna i voditeljica projekta „Šokački suvenir Osijeku“, studentica Umjetničke akademije, Ana Dragić, baš kao i činjenicom da i struka priznaje ovo što čini Šokačka grana.

Godinama već Šokice zdušno čine sve da aktivnošću i radom spoje staro i novo, tradicijsko i suvremeno i kroz različite forme ponude nešto prihvatljivo kao prepoznatljiv suvenir a da ipak ostanu na tragu baštine.

Zatim, Šokačka grana već osmu godinu, u šest tjedana Korizme okupi stotinjak i više onih koje tradicija i baština zanimaju, i dosta mladih ljudi, a znamo da mladi imaju sve manje slobodnog vremena, jer ga sve više provode sa slušalicama na ušima ili uz društvene mreže u odnosu sa elektronikom. A Grana im nudi uzbudljivu priču o baki koja je znala uobličiti domaće materijale tradicijskom tehnikom i dati joj sjaj kojega će kroz vrijeme moći nadopunjivati i mlađe generacije iznovljavajući je kao svoju priču, pa ovo danas i nosi naziv „S ruke na ruke“

Ovogodišnjom manifestacijom, koja je okupila mnoštvo Osječana u prostorijama Grane u Svačićevoj, zadovoljan je i dogradolačerlnik Osijeka, Vladimir Ham i pri tom je izjavio kako sve  lijepo djeluje i opravdava uloženi trud.

Sve ovo bi možda netko mogao nazvati i ruralnim naslijeđem, ali ovako odlično utkano u gradsku cjelinu pretočeno je prepoznatljiv suvenir dobrodošao Osijeku, za kojega znamo da još uvijek muku muči sa pravim i originalnim suvenirom, koji će ga dostojno reprezentirati. Zato Grad redovito i podupire ovakve poticaje, koje snagu crpe iz tradicije i uvjeren je da će mnogi od ponuđenih suvenira naći svoje mjesto na zahtjevnom tržištu i odskora krasiti izloge i police suvenirnica diljem Osijeka.

I da zaključimo sa pričom predsjednice Grane, Vere Erl, koja je istaknula da u desetoj godini svojega trajanja i djelovanja Šokačke grane, ako analizira i pravi nekakvu inventuru, može konstatirati da su izabrani odlični projekti, koji govore o nama kroz ručni rad, kroz pisanu riječ, kroz pjesmu i igru, kroz baštinu i zavičajnost i iznovljavanje te bogate kulture.

Ta tri velika projekta, Urbani Šokci, stvaralaštvo Julija Njikoša i Šokački suvenir Gradu, djelatnost su u kojoj mogu sudjelovati svi članovi Šokačke grane na način da svatko izabere ono što najviše voli, ono što najbolje zna i uvijek s naglaskom na izvrsnost.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments