KONVERZACIJA

Naš suradnik u rubrici TEME I DILEME, Dražen Katić, progovorio je koju onako pismeno s Uredom za Hrvate izvan domovine, pa odgovor dobio i nama proslijedio. 

Dražen Katić
0-1405159194Poštovane dame i gospodo, moj prijatelj Josip Mayer koji poput mene živi u blizini njemačkog grada Stuttgarta skrenuo mi je pozornost na postojanje Državnog ureda za Hrvate izvan RH. On Vam se sa uspjehom obratio i dobio odgovor na njegovo pismo. Sa istom namjerom pišem Vam i ja ovaj E-mail. Prije godinu dana objavio sam knjigu na hrvatskom jeziku pod naslovom “Modernom ekonomijom u bolju zajedničku budućnost”. Knjiga je objavljena u njemačkoj kući “epubli gmbh”.

Par riječi o knjizi:
Bez obzira da li ste profesor ekonomije, političar, poduzetnik ili potrošač ova jednostavno napisana knjiga dati će Vam uvid u ekonomsku problematiku današnjice i moguća riješenja ekonomske krize u Republici Hrvatskoj. Knjiga je isprepletena mnogobrojnim primjerima iz poslovnog i privatnog života autora. Knjiga nas na jednostavan i zanimljiv način informira o mnogobrojnim životnim područjima koja su bitna za svakog od nas.
Pored potrošača, te malog i srednjeg obrta knjiga obrađuje globalnu problematiku ekonomske krize sa fokusom na ekonomsku krizu u RH . Nudi određena riješenja i ideje. Bavi se nezaposlenošću mladih, volonterskim radom, modernom industrijom, naprednom edukacijom, etikom u poslovanju, ekonomijom budućnosti i mnogim drugim interesantnim temama.
Knjiga obrađuje pitanje resursa kao i njihovo korištenje u budućnosti. Bavi se pojmom održivog razvoja sa jakom tendencijom na ekološku komponentu. Razmatra modernu poljoprivredu, turizam i industriju.
Knjiga govori i o temama koje mozemo vec sutra u praksi primjeniti za razvoj ekonomije RH.
……
O ovom izdanju knjige pisao je Hrvatski Glas Berlin, CroExpress, Fenix i neke hrvatske novine i portali. Besplatni primjerak knjige u pdf formatu poklonio sam Hrvatskoj Vladi, gradonačelnicima nekih hrvatskih gradova, nekim članovima Sabora itd. Odgovor, “feedback” je bio nezadovoljavajući. Prije nekoliko dana pročitao sam u novinama da u jednom hrvatskom gradu kreće projekt gradske poljoprivrede, odnosno kontejnerskog uzgoja ribe i povrća. U mojoj knjizi sam detaljno razradio i opisao temu “Kontejnerskog uzgoja hrane” u gradovima. Ako je ideja došla čitajuci moju knjigu tada je uloženi trud u pisanje knjige isplaćen.
Kao ekonomist ovu sam knjigu prije svega napisao sa ciljem ubrzanog ekonomskog razvoja Republike Hrvatske.
 
Nadam se da je napisani tekst probudiom Vašu radoznalost. Očekujem da ste Vi “Drzavni Ured” zadnja  instanca koja će korisno primjeniti i dalje na ispravne adrese proslijediti napisano štivo. Za napisanu knjigu ne očekujem osobnu financijsku dobit u obliku provizije, udjela u projektu i sl. Besplatan primjerak knjige u pdf formatu proslijeđujem nakon dobivenog odgovora.
Ugodan dan i lijepi pozdrav iz Stuttgarta!
 
mr.sc. Dražen Katić dipl.ing
Državni ured za Hrvate izvan domovine/glasnogovornica Žana Ćorić
ured_za_hrvate_izvan_republike_hrvatske – Poštovani g. Katić,
 
zahvaljujem od srca na iskazanom povjerenju. Ujedno čestitam na ljubavi, želji i trudu koji ste uložili u pisanje knjige simboličkog naslova „Modernom ekonomijom u bolju zajednicku buducnost”  koja uvelike govori i o Vašim stremljenjima i ciljevima, a to je sveukupni boljitak naše domovine. Bit ćemo Vam zahvalni za primjerak koje ćete nam poslati u PDF formatu.
 
Svi Vaši napori, kao i napori svih naših sunarodnjaka koji žive izvan granica Lijepe naše,  uistinu su i nadahnuće i za sve nas koji radimo u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
U tom duhu, najtoplije Vas pozdravljam,
glasnogovornica Žana Ćorić
Dražen Katić
0-1405159194-Poštovana gospođo Ćorić,

hvala na brzom odgovoru.
Svrha pisanja knjige je bila brzo pokretanje ekonomije Republike Hrvatske sa nulte točke. Kao što sam već napomenuo u prethodnom E-mailu poklonio sam veći broj knjiga Vladi RH, određenim Saborskim zastupnicima i gradonačelnicima nekih hrvatskih gradova, kao i nekim hrvatskim umjetnicima i znanstvenicima.
Ova knjiga govori o praktičnoj tržišnoj ekonomiji i obiluje hrpom primjera i poslovnih ideja.
Institucija Vlade RH, kao i drugi političari koji su knjigu dobili imaju moć i ovlast da proslijeđene informacije pretvore u djelo i pokrenu pogodne projekte za ubrzani ekonomski razvoj Republike Hrvatske ili da jednostavno dobivenu knjigu u PDF formatu izbrišu sa svog kompijutera. Do sada osim gospodina Nenada Bacha koji nije političar, nego umjetnik nisam dobio nikakav komentar “Feedback” na napisano stivo. Znači da je napisano štivo za Hrvatsku vladu odnosno političare koji su na vlasti, a koji su knjigu dobili, neinteresantno ili knjigu uopće nisu ni pogledali.
Kao zadnju instancu u mome nastojanju da svi zajedno učinimo pozitivni pomak u ekonomskom razvoju RH obratio sam se Vašem Uredu. Iza pisanja knjige ne stoji moja financijska dobit pošto su sve knjige na upit do sada “poklonjene”.
Takokođer i Vama poklanjam primjerak knjige u Pdf formatu kao privitak.
Ja Vas molim da mi u dogledno vrijeme odgovorite kojim institucijama je knjiga dalje proslijeđena i što je učinjeno u pojedinim županijama ili gradovima s obzirom na predložene projekte iz knjige.
Zahvaljujem Vam na dosadašnjoj konverzaciji i lijepo Vas pozdravljam iz Stuttgarta!
mr.sc. Dražen Katić, dipl.ing.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Drazen Katic
Drazen Katic
9 years ago

Josipe M., poslao na upit besplatni primjerak knjige vodecim clanovima kao vladajuce tako i najvece opozicijske stranke. Medjutim odgovor jr bio nula! Apsolutno nijedna rijec komentara iako sam za besplatni primjerak knjige posebno zamolio za komentar “feedback”. Sta se tice Josipe mog politickog angaziranja i zalaganja ja sam kako u NJemackoj, tako i u Hrvatskoj Demokrscanin. Medjutim to nije nimalo pomoglo da se prokomentira napisano stivo. Jedina osoba sa kojom sam porazgovarao je bio gosp. Nenad Bach koji me cak nazvao iz Njuorka i izrazio svoj komentar na napisano stivo………………………………….. Gospodine Joza P., moramo imati malo strpljenja da nadlezni ured… Read more »

Josip Mayer
9 years ago

Opet živi bili pa vidjeli.

Nešto mi govori da je Dražen član jedne od naših hrvatskih većih,političkih stranki.. tj..vladajućih ili današnje oporbe,onda bi ta knjiga kut i kamo lakše prošla.
Slično smatram da bi bržije prošla i moja ideja..o..okupljanju uz domaći.. Dnevnik i Dnevnik iz hrvatske dijaspore u čiju granu spada i hrvatsko iseljeništvo.

Opet živi bili pa vidjeli.

Joža Prudeus
Joža Prudeus
9 years ago

Ponovno sam razočaran frazerskim pismom, ovog puta poslanog mr.sc.Draženu Katiću iz Državnog ureda…
Dok g.D.K. veoma konkretno i razložno govori o svom stručno napisanom uradku – poslano s najboljom namjerom na naslve u RH koji bi morali, ako ništa od ponuđenog ne iskoriste- barem se zahvaliti ma primljenom.
E, sad s nestrpljenjem očekujem odgovor iz DUZI i to na jasno pitanje jasan odgovor:” kojim instutucijama je knjiga proslijeđena….” itd.