ŠTO NAM MOŽE KIŠA SADA

Pitanje ljeta: Kuda s turistima kada pada kiša?
Dražen Katić
Vrlo interesantna situacija. Kiša pada kako u Hrvatskoj tako i ovdje u Stuttgartu, pa se i mi pomalo osjećamo kao turisti. Slobodno vrijeme se može provesti između radnog stola i televizora. Međutim, to je dosadna svakodnevnica.
Kada pada kiša turisti zaista imaju peh. Platili su godišnji odmor, veselili se kupanju i sunčanju, a sada se nalaze u sasvim novoj “mokroj” situaciji.
Razgledanje grada po kiši turistima i nije posebno interesantno. Većina hotela danas ima internet pristup, pa turisti mogu i surfajuci provesti vrijeme. Međutim, nije zadatak turizma prepustiti turista samome sebi, već ga zabaviti i baviti se njime, kako po sunčanom tako i po kišovitom vremenu.
Kada je sunčano lako je i za zabavu. Jutarnji yoging, organizirana gimnastika na plaži, vožnja bicikla ili jahanje može zabaviti turista do njegovog doručka. Navečer igrokazi, kazališne predstave, recitiranje ili zajedničko gledanje filma može organizirati svaki hotel za sebe.
Međutim, po kišovitom vremenu je situacija daleko drugačija. Ono što hoteli pod vlastitim krovom mogu ponuditi su mali organizirani turniri u šahu, kartama i drugim društvenim igrama. Simbolična litra vina za pobjednika naravno na račun hotela, uručena osobno od samog “direktora” … Takvi jednostavni ali značajni trenutci se nikada ne zaboravljaju!
Hrvatski gradovi mogu također kišovito vrijeme iskoristiti da otvore širom vrata galeijama, muzejima, crkvama i sl. Na taj način gradovi će pridonijeti i kulturnom aspektu godišnjeg odmora svakog turista bez obzira dolazi li iz Hrvatske ili drugih zemalja.
Ako pristupimo turistu kao malom djetetu te ga zabavljamo bilo po kiši ili po sunca, njemu onda neće biti dosadno. Zaigrano ce potrošiti vise novca nego što je planirao. Vratiti će se zadovoljan svojoj kući i sjećati se još danima ugodno provedenog godišnjeg odmora.
To je moderni turizam, tim putem je potrebno dalje ići te se otvoriti za nove ideje i pristupe toj važnoj grani hrvatske privrede.
Lijep pozdrav iz kišovitog Stuttgarta!
mr.sc. Dražen Katić, dipl.ing.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments