KA ONIMA KOJI ČEKAJU

teksti i foto: Sonja Breljak
098Makarska-Brač/ Nedjelja, posljednji dan mjeseca kolovoza. Naš godišnji odmor u punom zamahu.

Sjenu na doživljeno baca bolest i boravak u slavonskobrodskoj bolnici  kolege Emila Cipara. Pratim, mislim, razgovaram sa suradnicima o tome, i nadam se, o kako se nadam, da bit će bolje.

Ovaj nedjeljni dan odredismo za putovanje trajektom do Brača. Tamo nas očekuje (“čekamo draga”) dugogodišnji prijatelj Ivo Dorotić i njegova supruga Jadranka.

Do Brača, točnije do Sumartina gdje je Ivo, vozi svakodnevno i po više puta na dan trajekt Pelješčanka. Karta do Sumartina košta 33 kune za jednu osobu. Otočani, primjerice, imaju tarifu s popustom a umirovljenici -otočani, poput i naših Ive i Jadranke, imaju besplatan  prijevoz.

086Dakle, kupismo karte i pravac brod pa na njegovu palubu, s koje se lijepo pri isplovljavanju vidi Makarska kao s razglednica. Vožnja Pelješčankom traje 60 minuta.  Napravih cijeli niz prelijepih fotografija.

U malenom pristaništu Sumartina duga kolona automobila čeka na ukrcaj. Već s broda vidimo …kako bi rekli na otocima …našeg Ivota.

Ivo preplanuo od sunca i vjetra.- Ma vidi, što Ivo dobro izgleda, puno bolje nego li prije, velim suprugu.

I stvarno, nakon više mjeseci odmora, bračkog sunca i mora, naš Ivo Dorotić se puno bolje kreće. A sjetit će se oni koji nas pažljivo i dugo čitaju, kako je tamo 2010. godine Ivo bolovao tešku upalu pluća iz koje se nakon višetjedne umjetne kome, jedva izvukao.

Sad evo, sav radostan nakon srdačnih zagrljaja i pozdrava, vodi nas kratkim putem do kuće. Ivo stanuje sasvim blizu pristaništu. Kako bi se to stručno reklo – prvi red do mora. Iz dvorišta može odmah uskočiti u drago mu more.

Srdačan pozdrav sa Ivinom suprugom Jadrankom i sinom Domagojem. Sjedimo na terasi gornjeg kata. Razgovaramo o zajedničkim poznanicima. Bivamo izvrsno ugošćeni jelom s roštilja, dobrim vinom …i slušamo o zanimljivim brojnim detaljima iz života na otoku, okolnim mjestima  …Selca iz kojih su postala tri biskupa, Škrip sa starim građevinama …Dol s plodnim zemljištem, o ljudima, klesarima,  o rođacima, maslinama …Ivo i Jadranka poznaju skoro  svako lice iako im je na Braču dom tek pola godine, hladniji dio godine  provode u Berlinu.

Ručamo, razgovaramo …Ivin sin, Domagoj govori: -Kad nekom u Njemačkoj pokažem fotografiju ovog pogleda s balkona, dobijem kao odgovor: – Pa šta ti tražiš ovdje kraj takve ljepote?!

Baš je ljepota. S terase se vidi horizont na moru. Predivan pogled. vrijedilo je doći vidjeti ga.

Ivu Dorotića sam upoznala tamo negdje 2000. godine. Naime, nakon rata,u Berlinu dobih još dvoje  djece. Sveukupno -četvero!

I samo što su mali odskočili već se vratila volja za pisanjem, objavljivanjem. Novinarski virus proradio.

Pa, gdje bih mogla? Onako, da malo glas uvježbam, da najavim, objavim, opišem, fotografiram?

Pitala okolo razne kolege na radiju, u dnevnim novinama. Nekako, ne ide baš, nikako do odgovora pa potrajalo sve skupa.

– Pa jesi li pitala Ivu  Dorotića, on piše o sportu ponekad, poznaje koje uredništvo, priupita prijatelj, slikar, danas pokojni, Boris Žuro.

Odgovorih niječno.  Ivu Dorotića i ne poznajem.

Pa uskoro iskoristih prigodu upoznati ga i priupitati. A Ivo kao iz topa, bez ikakve zadrške, odmah mi predade email adresu i telefon uredništva Slobodne, voljan pomoći i preporukom ukoliko zatreba.

Tako, tog dana a i kasnije, upoznah dobro Ivu Dorotića, one osnovne vrline, najvažnije. Među njima je i nesebičnost. Jer, Ivo takav i jeste.

Zahvaljujući njegovoj nesebičnosti započela moja suradnja sa Slobodnom Dalmacijom koja je potrajala desetak godina …Iz toga svega stiglo se kasnije i do našeg Hrvatskog glasa Berlin u kojemu sad surađuje i Ivo.

-Pa pozdravi, znaš već! Emila, naravno.

-Znam,  znam, odgovaram. S tim riječima, napustih dvorište pa pravac brod. Vožnju provedosmo u ugodno hladnom potpalublju “Pelješčanke”

Po povratku u Makarsku stigosmo još i na drugu večer jazz festivala na Kačićevom trgu.

Prelijep dan. Hvala dragim prijateljima u Sumartinu na Braču!

 

.

 

 

4 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

E Sonja da si Sumartin posjetila samo dan kasnije, imala bi üto i pisati. Nevrijeme, valovi preko kuće kiüa i luka puna jedrilica koje su izbjegle navrijeme na moru. Bilo je veselo, a za nekog i okrutno, Ali samo za jedan dan sve prođe i danas je ponovo mirno i tiho.

Josip Mayer
9 years ago

Draga Sonja

Puno Vam pozdrava iz Novog Vinodolskog i Vama Ivo, prijatelju Emilu želim, brzo ozdravljenje koji me je u Požegi posjetio povodom posjete naše udruge “Ružice Vinodola” vinara i vinogradara Pođeškim domaćinima .
I ako nisam iz Berlina bilo mi je vrlo ugodno i ako uvjek u nekoj žurbi,par riječi razmjeniti sa dobrim čovjekom velika srca Emilom Ciprom.
Pa se je za nadati da će biti još prilika sastati se i sa Vama.
Lp-jm.