SVE HRVATSKE POPLAVE

piše: Josip Mayer
dobojpotop_0_0_468X10000
Ove godine u Hrvatskoj padaju i padaju nezapamćeno velike kiše koje zabrinjavaju hrvatske građane a ometale su  i turističku sezonu.

Mnoge rijeke su se izlile, a za povjerovati je da će se tako nastaviti kroz cijelu godinu. Od raznih vremenskih nepogoda ugrožene su i susjedne zemlje.

Događaju se sve veće poplave s različitim podzemnim i nadzemnim vodenim klizištima zemlje, koje prouzrokuju ogromne obiteljske imovinske, gopodarske štete, a ponekad i gubljenje života ljudi i domaćih životinja. Posljedice su neprocjenjive, te zahtjevaju osim žurnih intervencija na licu mjesta i mjere predostrožnosti.

Podsjetimo se …

Velike poplave koje su se dogodile u svibnju 2014. pogodile su istočnu Hrvatsku. Evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika iz Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela, Bošnjaka, Vrbanje, Drenovaca te nekih drugih mjesta.

Upravo dok ovo pišem, a još se nisu riješili ni problemi gore navedenih gradova i sela, već se poplave događaju u naseljima oko Siska …Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji. Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije. U Krapinsko – zagorskoj županiji najkritičnije je uz granicu sa Slovenijom. Zbog opasnosti od izlijevanja Sutle, u Kumrovcu, Klanjcu i Zagorskim Selima povisuje se nasip na Sutli. Kritično je i u Koprivničkim Bregima kod Koprivnice, a poplavljene su brojna dvorišta i podrumi diljem Varaždinske i Međimurske županije, te nekim drugim mjestima.

Premijer Zoran Milanović upravo govori o ugroženosti cijele Hrvatske.

Za pomoć i saniranje šteta će,  osim raznih avakuriranja i spašavanja obiteljskih kuća i domova ponekad i ljudskih života i životinja te čišćenje okoliša, biti kasnije potrebno uz razne državne financijske šprice, te humanitarnu pomoć, uključujući i pomoći raznih  donatora i pojedinaca, biti utrošena jedna ogromna brojčana sumu novaca, milijuni kuna.  Sve slično kao i nedavno u istočnoj Hrvatskoj.

Na nogama je i ovaj puta na licu mjesta hrvatska vojska, vatrogasci, braniteljske udruge, društvo, dobrovoljci i pojedinci, svi oni u stvari koji mogu, žele i znaju, na neki način pomoći  ugroženima od poplava te spasiti sve što se momentalno spasit može. U stvari, cijelu posadu koja pruža pomoć je posebno za pohvaliti.

Nakon tih svih katastrofa nametat će se, smišljati i izmišljati mnoga, potrebna i nepotrebna pitanja …tko je kriv za to, kako se to moglo dogoditi upravo nama …itd? A koja će opet koštati energije mnogih, novaca, vremena i živaca a malo što će se promjeniti ili čak na bolje dogoditi.

Podsjetimo se samo one stare mudrosti: Bolje je spriječiti nego liječiti.

Hrvatski bi građani tim načinom razmišljanja i djelovanja, ali i sama država Hrvatska, puno bolje prošla, kada bi još prije poplava, prije  nego što se veće zlo dogodi, preventivnim postupkom unaprijed organizirali opravke nasipa i klizišta, tamo gdje se misli da je goruća potreba.

I to tako da Vlada namjeni novac za potrebni materijal a civilne udruge, građanske inicijative i pojedinci, organiziraju radne akcije.

Sve to opet zajedno sigurno ne bi učinilo čudo preko noći, niti bi spasilo da se poplave više nikad ne dogodie, ali bi se sigurno na dugoročno isplatilo.

Hrvatski građani bi se spasili od mnogih raznih nepredviđenih iznenađenja i šokova od poplava, te raznih političkih, psiholoških, društvenih i pojedinačnih intervencija na licu mjesta.

Svima bi u stvari bilo lakše, pojednicima, građanima i Vladi RH.

Ili misli netko drugačije?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Tako je Josipe, to Njemci zovu “polder” i ima ih uz Elbu, Rajnu i Dunav na stotine.
Nabrojio samo ove tri veće rijeke, a ima ih tu još, Oder koja pravi granicu između Njemačke i Poljske. Kroz Berli teku 4 rijeke, ali u ovih 46 godina koliko sam u Berlinu nisam doživio ni jednupo plavu, tu je mnogo toga riješeno kanalima,eto tako to Njemci rade, a mi samo govorimo gluposti, dobro je od Milanovića nemožeš nešto drugo ni očekivati, ali gdje su drugi?????

Josip Mayer
9 years ago

Preventivno znači osim izgradnje nasipa, više u naprjed razmišljati na duže relacije,što nam u Hrvatskoj osim u poplavama i na mnogim drugim životnim segmentima ne dostaje,a moglo bi postati spasonosno. Recimo pustiti vodu,negdje u područje prirode, gdi nikome ne pravi štetu, čini tlu dobro u navodnjavanju a sve skupa puno ne košta. Vama hvala Dražene na vašim iskrenim uviđanjima,malo tko se danas i osudi nekom potvrditi nešto da je dobro,a dase ne boji da taj isti nije možda u sukobu interesa ili u rodbinskim vezama. Ipak mi to nismo ni jedno ni drugo,u sukobu smo u stvari sa svima onima… Read more »

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Mi imamo poplave, ali i suše. Kako bi bilo da radimo kao i Izrael, oni imaju najbolji sustav navodnjavanja. Znam da je bila jedna delegacija HEP.a u Izzraelu osim što su uzeli dobre dnevnice ništa drugo nisu napravile. Njemci su ponovo vratili rijekama prvobitna korita i takozvane “polder” gdje se rijeke mogu kontrolirano izljevati i nakon pada vodostaja ponovo vraččati u svoja korita. Osim toga mi bi mogli rijeke Dravu i Savu povezati kanalima i tako spasiti oranice slavonije od suše, te bi na taj način ponovo mogli žito i izvoziti kao što je radila Kraljevina Jugoslavija, a ne žito… Read more »

drazen katic
drazen katic
9 years ago

odlicno napisan tekst josipe. ove poplave su zasigurno posljedica globalnog zagrijavanja zemlje pa se mogu ocekivati i nadolazecih godina. kao sto je josip naveo mora se razmisliti o preventivi, posto su sanacije skupe i bolne. znaci preventivna gradnja nasipa vec ove godine. na taj nacin cemo iducu godinu docekati djelomicno spremni, a ako nasipi izdrze nalet vode onda je ucinjen veliki korak u borbi protiv nadolazecih vremenskih nepogoda!