GRADIMO MOSTOVE

Izložba Iserlohn – Zadar – Rim 2014.

 piše:  Ivana Nosić, koordinatorica hrvatske nastave u Italiji
Rom 2014 (47)
Rim/ Nakon što je obišla Iserlohn i Zadar, izložba dječjih radova inspiriranih hrvatskim pjesmama stigla je i u Vječni Grad!

U subotu, 4. listopada, u Knjižnici Enzo Tortora izložbu je otvorio veleposlanik Grubiša, a posebno smo sretni što smo imali čast ugostiti Ankicu i Antu Karačić – hrvatske umjetnike koji žive i rade u Njemačkoj i koji su osmislili i pokrenuli likovni natječaj Slikam te, pjesmo, čiji je rezultat ova izložba.

Ankica Karačić izložila je u knjižnici i minizložbu vlastitih radova: Ja!!! Ankica Perge Karačić te je održala likovnu radionicu za učenike hrvatske nastave, koji su, ponukani kreativnim idejama hrvatske slikarice oslobodili male umjetnike u sebi te se okušali u stvaranju vlastitih apstrakcija.

Svaki je od izloženih dječjih radova sasvim osebujan i jedinstven: imaju različita inspiracijska uporišta – od tradicijske narodne do suvremene pop-pjesme; prisutan je u njima širok spektar boja, najčešće intenzivnih (ta tko intenzivnije od djeteta doživljava svijet oko sebe?); ali i tehnika (od ugljena i olovke do tempere, kolaža i kombiniranih tehnika). I

pak, jedno im je zajedničko: doživljaj pjesme usko je vezan uz prikaz tipičnih hrvatskih motiva koji svojom raznovrsnošću svjedoče o bogatstvu i osebujnosti hrvatske kulture. Hrvatski krajolici, nošnje, običaji i naposljetku glazba – sve će to posjetitelji izložbe tijekom sljedećih dvaju tjedana imati priliku vidjeti.

U tom smislu izložba postaje svojevrstan most između Hrvatske i svijeta, ona je izraz hrvatske djece iz domovine i iseljeništva, ali je postavljena u talijanskoj knjižnici u centru Rimu, koju posjećuju ne samo Talijani već osobe iz različitih krajeva svijeta.

Upravo je ta kulturna promidžba i bio glavni cilj izložbe. Naime, učenici hrvatske nastave pokazali su da je hrvatska škola u Rimu mjesto na kojemu se bogate upoznavajući kulturu svojih djedova i pradjedova, ali ne da bi tu kulturu sebično zadržali za sebe, već da bi je dalje širili, obogaćujući na taj način svoju zajednicu i grad u kojemu žive i njegujući ujedno multikulturalnu razmjenu kao stil života, koji nas uči poštivati i prepoznavati ljepotu različitosti.

Zahvaljujemo od srca Ankici i Anti Karačić, koji su svojom dostupnošću i nesebičnom suradnjom omogućili čitav događaj. Hvala svim institucijama koje su omogućile postavljanje izložbe: Veleposlanstvu RH u Republici Italiji, Hrvatsko-talijanskoj udruzi u Rimu, Gradu Rimu, Gradu Zadru, Gradu Iserlohnu i Knjižnici Enzo Tortora.

Posebna zahvala ide pokretačici i glavnoj organizatorici projekta, Zrinki Bačić, koja je uložila mnogo vremena i truda kako bi ovaj hvalevrijedan projekt uspio, neumornim suorganizatoricama Sari Zuhri Lukanić i Ivani Milini te našim vrijednim mamama, uz čije smo slatke zalogaje završili ugodno subotnje druženje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
Ante Karacic
9 years ago

VELIKO HVALA!!!
Veleposlanstvu RH.u Rimu na celu sa veleposlanikikom Grubisom.
Hrvatsko-talijansko drustvo-Mirko Sikic
Hrvatska nastava u Rimu-Ivana Nosic,kordinator
Gradu Rimu kojega je predstavljala-Giuseppina Stajano.
I organizatorima;Zrinka Bacic,Sarah Zuhra Lukanic,Ivana Milina i Ivana Nosic.