ŠTO JE HRVATSKI OBRAZAC PONAŠANJA

piše: Žarko Delač
razgovorObnova kuća u poplavljenoj Slavonskoj posavini potaknula me na razmišljanje o načinu našeg života i svakodnevnoj realnosti.

Jedna od njih je veliki broj ogromnih, armirano-betonskih kuća koje  su uglavnom predimenzionirane u odnosu na obitelji koje u njima žive. Nije stoga rijetkost čuti kako veliki broj vlasnika kuća danas žali što se upuštao u gradnju. Osobito kada se uzme u obzir da su djeca otišla svojim životnim putem i nemaju namjeru s roditeljima stanovati.

No, vezanost uz materijalne objekte posljedica je i vezanosti uz jednu sredinu i nevoljko odlaženje na novo radno mjesto ili u novu sredinu. Čista suprotnost u odnosu na zapadnu civilizaciju gdje je potpuno uobičajeno promijeniti radnu i životnu okolinu bez emotivnog vezanja za okućnicu, uglavnom montažnu, dobro izoliranu i energetski učinkovitu kuću ili unajmljen stan.

Zamislite samo koliko bi bila šteta manja da na poplavljenim područjima nismo ulagali teško zarađeni novac uglavnom u Njemačkoj i gradili kuće kao simbole imućnosti.

Očigledno kod nas prevladava mentalitet Ježeve kućice ili moja kućica ili stan moja slobodica. Bez obzira i na ogromne 30-godišnje kredite i praktično odricanje svega za stambeni prostor. A kad se vratimo u realnost i počnu problemi s ovrhama krivo je društvo, banke, političari …

Pridodamo li tome natjecanje u izgradnji mramornih grobnica, vikendica ili kućnih ograda dobivamo potpunu sliku mrtvog kapitala u Hrvatskoj. Umjesto da  silnu energiju i sredstva uložimo u privatne obrte i poslovne ideje, bespotrebno robujemo tradiciji i šablonama.

Nije stoga čudno kako smo manje-više svi vlasnici barem jednog objekta za stanovanje, a podstanarstvo  nam je jedino prihvatljivo dok studiramo ili kao neko privremeno, prijelazno rješenje.

U tu našu svakodnevnu sliku odlično se uklapaju i osobna vozila koja također više služe u svrhu prestiža nego su stvarna potreba. Ništa nije neuobičajeno kupiti vozilo na kredit i odreći se osnovnih životnih uvjeta samo kako bi susjedi vidjeli novi auto u garaži.

Interesantno je kako i mnogi naši iseljenici iznajmljuju skupocjena vozila prilikom dolaska kući kako bi pokazali uspinjanje na klasnoj ljestvici! Zašto je to tako i u potpunoj suprotnosti s učenjem crkve koja bi trebala imati veliki na utjecaj na naš uglavnom katolički narod.,Odgovor nije jednostavan ali kako bi se nešto trebalo promijeniti u to sam više nego siguran.

A da su promjene moguće jedan je od primjera i kako su naši radnici vrlo cijenjeni u inozemstvu. Radišni su i marljivi jer žive i rade u takvoj okolini. Kod nas još nije takva situacija i svatko tko može i kome je to dozvoljeno eskivira i traži što lagodniji put prema materijalnom blagostanju. Zbog toga je jedini način  izlaska iz krize u kojoj se sada nalazimo promjena osobnih navika i ponašanja. Kako je to vrlo teško još je dug i trnovit  put pred nama koji bi nam garantirao bolju budućnost. Nažalost niti čelni ljudi države ne shvaćaju ili ne žele shvatiti o čemu je riječ pa pozitivne društvene promjene čekaju u nekom zapećku.

Ipak vjerujem kako neće trebati biblijsko čudo kako bi  promijenili sebe i vlastito ponašanje. Za to ne treba puno.

Započnimo od vlastitog iskustava i spremnosti da se odreknemo uobičajenog obrasca ponašanja.

Za početak od bacanja opušaka i papira po ulicama do ispijanja kava za vrijeme radnog vremena ili odlaska  u kazalište umjesto  u kafiće.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
9 years ago

Nije baš kod sviju tako, Osobno vozim jedan auto i to A.klase.. momentalno ima 50.000 km i vozit ću ga,dokl se ne raspadne,a kuću koristim poslovno..nebi se sada tu reklamirao. Ono što mi je najgorje slušati, kada mi domaći kaže a uvjek više puta moram jedno te isto slušati..Kako je vama lahko.A kada smo išli u Njemačku ili neku drugu zemlju ono s trbuhom za kruhom,onda su nas pojedini ismijavali,pod moto nebi ja napustio svoju zemlju. I onda dođem u neki općinski ured a ono od 10:00 do 10:30 marenda..a ja se žurim škripam zubima idem brzo obaviti neki drugi… Read more »

Z.Gleißberg
Z.Gleißberg
9 years ago

Koliko istine gospon Delac, ali nije lako iskociti iz koze i biti osobit i ne marit sto drugi misle, kazu. Znam iz vlastitog primjera pri dolasku doma uvjek onaj tuzan pogled nekog mi bliskog koji kaze sve, jos uvjek imate taj autic… Ili kad netko prica price o silnim zaradenim novcima, pa se cudi kad od obitelji narastu nekakva nerealna ocekivanja pri nasim dolascima……na odmor, ah ne koji odmor, najcesce na posel.. tri tjedna delati na hizi i onda jos brzo kratke negdje na more po malo farbe…da moremo reci bili smo na godisnjem. A kad je hiza ili kucerina… Read more »