POLITIČARI MISLE DA SU UVIJEK U PRAVU

piše: Žarko Delač

Završetak kalendarske godine prigoda je za svođenje računa i početak novih aktivnosti, ideja i ciljeva.

Isto tako se tradicionalno uz buku i vatromete ispraća stara i dočekuje nova godina sa željom i nadom da bude bolja i sretnija od prethodne.

Imajući to na umu mogli bi reći da se povijest ponavlja i da je situacija u ovo doba godine iz godine u godine ista, monotona i predvidiva. Ipak ova godina kao i prethodna donijela je novine za koje bi donedavno rekli da su nemoguće i nerealne.

Riječ je naravno o nevidljivom i nepredvidivom virusu koji je stubokom promijenio naše navike ne samo na staru već i čitave godine. Pri tome je žalosno kako nas je duboko uspio podijeliti pa čak i zavaditi nakon što smo na početku pandemije složno i jednoglasno bili na istim stranama.

Hoće li se nešto po tom pitanju promijeniti iduće godine vrlo je nezahvalno prognozirati no, usudio bih se reći kako neće. Za pretpostaviti je kako će ova negativna energija koju su dodatno uzrokovali i problemi s elementarnim nepogodama i društveno-socijalnim razlikama dodatno eskalirati. Pri tome je samo pitanje hoće li se promijeniti u pozitivnu snagu i promjene koje su u svakom društvu pa tako i našem, poželjne.

Naime, kritizirati i mudrovati je najlakše, bez ikakve odgovornosti i donošenja odluka kojima političari dugoročno usmjeravaju ljudske sudbine i živote. Upravo zbog toga je poziv političara vrlo odgovoran, a oni moraju biti pravedne i moralne osobe.

Zgodno se stoga prisjetiti izreke kako je svijet za velike ljude i njihove ideje uvijek pretijesan kao i da su dobri političari uvijek u oporbi. Srećom, to je izrekao Einstein koji nije bio političar, pa vjerujemo kako ipak i u vlasti ima veliki broj dobrih, moralnih i savjesnih ljudi kojima je općedruštvena, a ne osobna korist na prvom mjestu.

Rezimirajući 2021. godinu ne može se izbjeći i zaključak kako su je obilježila politička prepucavanja te verbalni sukobi riječima i frazama. U tom kontekstu, ponovno je zgodno citirati, ovoga puta Schopenhauera koji je rekao da se mudrost ne stječe čitanjem knjiga, usvajanjem fraza ili citata, već da je ona ponajviše intuitivna.

Vjerujući kako će iduće godine doći do izražaja sve pozitivne vrline i mudrost političara na koje će ih dodatno potaknuti građanske aktivnosti, možemo očekivati uspješniju i sretniju novu godinu.

No, izjavom da kada vjerujem, ne vjerujem da vjerujem, a kada ne vjerujem, vjerujem da vjerujem, ostavljam kao i pravi politički profesionalci, dovoljno prostora i manevra da sam s vlastitim prognozama i izjavama uvijek u pravu.

3.5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments