U VRTU BOŽJE LJUBAVI

tekst i foto: Đuro Ružičić
Mali VrtklariPožega/ Katolička osnovna škola u Požegi smještena je u centru grada, u Ulici pape Ivana Pavla II. br.6,  u neposrednoj blizini Katedrale sv. Terezije Avilske i Doma pape Ivana Pavla II., a s druge strane omeđena je zgradom u kojoj se rodio Dobriša Cesarić.

Isto tako, u blizini je smješten  kompleks zdanja u kojima je OŠ Antuna Kanižlića, Samostan časnih sestara Milosrdnica i zgrada Požeške biskupije.

Po čemu je Katolička osnovna škola drugačija od javnih škola?

Mnogo je različitosti, ali dovoljno je samo istaknuti ono što je požeški biskup dr. Antun Škvorčević kazao roditeljima i prvoj generaciji učenika prvoga dana škole, a to je “metoda ljubavi povezana s Bogom”.

“Kada netko u životu pravi korake u povezanosti s ljudima,  to je dragocjeno, ali  još je dragocjenije kada to čini u povezanosti s Bogom. Nikada nikome povezanost s Bogom nije škodila, nego dapače, pomogla da se čovjek razvije u najširoj dimenziji. Stoga je ljubav i povezanost s Bogom sastavni  dio metode posebnosti ove naše katoličke osnovne škole”, 

„Požešku biskupiju raduje da se mogla na ovako konkretan način uključiti u odgoj mladih ljudi, ali ne samo njih, nego preko njih uspostaviti kontakt s njihovim roditeljima i obiteljima. U tome Crkva vidi jedan novi način evangelizacije i suradnje s obiteljima”, objasnio je prvi ravnatelj Ivica Žuljević.

U sklopu izvannastavnih aktivnosti Katoličke osnovne škole postoji i skupina „Mali vrtlari”. Voditeljica „Malih vrtlara“ je učiteljica Lucija Lucić iz Zagrađa iz obitelji koji se cijeli život bave poljoprivredom i ljekovitim biljem. Ima tri sestre i četiri brata, osoba koja je upoznata s vrtlarenjem od malih nogu. Radi u Katoličkoj osnovnoj školi od 2010. god. Učiteljica je razredne nastave i ove školske godine izvodi prvu generaciju učenika.

Kako je krenulo sa vrtlarenjem govori nam Lucija:

„ Prošle godine,  bivši ravnatelj Ivica Žuljević, dobio je za obrađivanje jedan dio  vrta Sestara Milosrdnica . Tako smo prošle godine krenuli sa vrtlarenjem. Uključili su se i  roditelji pojedinih učenika, te smo mogli obavljati sve  poslove vezane za takav način rada.

Na proljeće ove godine, ravnatelj je odlučio zasaditi voćnjak u jednom dijelu školskog vrta. Učiteljica Zrinka Bešlić, voditeljica tog projekta je sa roditeljima, učenicima, pojedinim djelatnicima i stručnim osobama uspješno ispunila zadatak.

Ja sam bila zadužena organizirati rad u povrtnjaku. U lipnju ove godine, krenuli smo sa radom i zaista dali sve od sebe da to bude djeci naše škole, ali i cijeloj zajednici na korist. Da bismo imali ovakav vrt kakav je danas, morali smo veliki dio svoga vremena provoditi u njemu. Vrt ima poseban izgled zbog popločenih staza i elemenata kao što su povrtnjak, vodena površina, kompostište te zelena površina na kojoj je ovih dana postavljena učionica. Važno je naglasiti da je sve organski uzgojeno, da se u sadnji povrća pazilo na suživot biljaka, te da se sadnjom ljekovitog bilja među gredicama željelo zaštiti biljke od nametnika i potaknuti njihov rast. Uživali  smo ovih tjedana u ubiranju prvih plodova koji su bili za svaku pohvalu. Zahvaljujući divnim roditeljima, učenicima i pojedinim djelatnicima danas uživamo u školskom eko vrtu . Iz zahvalnosti prema Bogu za sve blagoslove koje nam je udijelio, mama Indira Mihalj nazvala ga je  “Vrt Božje ljubavi”.

Naime, mama Indira Mihalj je svojim iskustvom ali i velikom željom da se u današnje vrijeme pouči djecu zdravim prehrambenim navikama i omogući boravak na otvorenom u obliku izvanučioničke nastave poticala ovaj projekt i on je, evo, sada dio nas.

Od rujna ove godine, voditeljica sam izvannastavne aktivnosti “Mali vrtlari”. Iz svih razreda, od 1. do 4., javilo se 24 učenika. Prvi naš susret bio je u vrtu, prije dva tjedna.  Odmah smo morali krenuti sa radom, pa smo vadili mrkvu i ciklu. Danas smo sat imali duže nego inače jer smo spremali pekmez od mrkve i ciklu. Dokle god nam vrijeme dopušta boravit ćemo i raditi poslove u vrtu, a kada nam to ne bude moguće pozabavit ćemo se teorijom vrtlarstva u razredu.

Sve što smo  proizveli  za sada smo koristili u školskoj kuhinji. Tako smo predali u kuhinju kupus, kelj, cvjetaču, brokulu, peršin, celer, mrkvu, korabu … U vrtu još ima povrća i nadamo se lijepim danima kako bismo sve uspješno spremili.

U vrtu su sudjelovali  mnogi roditelji, zaista divni roditelji kojima je stalo do ovoga što radimo. Neki su provodili više, a neki manje vremena u vrtu, ali sigurna sam da je svatko bio važan i dao onoliko koliko je mogao.

Sada kada nam je potrebna pomoć u vrtu, zovem roditelje onih učenika koji su se javili za ovu izvannastavnu aktivnost.

Danas su nam u spremanju zimnice svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom  pomagale pojedine  mame.  Bilo je to predivno i korisno druženje u prirodi, u našem školskom eko vrtu“.

Sve čestitke svim sudionicima u izvannastavnoj aktivnosti i njihovom trudu i dobar tek svima koji budu kušali njihove proizvode.

A vi, dragi čitatelji, ako vas put nekad dovede do Požege, navratite i uvjerite se sami u kvalitetu proizvoda iz Vrta božje ljubavi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments