DANI KRUHA 2014.

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC02926Osijek/ – Kruh  je temeljna i prva misao koja znači sve  ono što predstavlja hranu u punom, općem smislu, ali u hrvatskom je jeziku prihvaćen i kao simbol za brojne događaje u životu čovjeka. Tako naše žene i bake peku pogaču (kruh) kada dijete prohoda, a kada to isto dijete naraste, završi ciklus obrazovanja i zaposli se, kažu, dobio je kruh u ruke.

Tako je Matija Domačinović, dopredsjednik Šokačke grane otvorio ove, desete po redu Dane kruha, manifestaciju kojom je započelo obilježavanja skromnoga jubileja, deset godina od osnutka i plodnog djelovanja Šokačke grane. Već za dva tjedna najavio je i Dane Julija Njikoša, kada će se okupiti brojni gosti i prijatelji, s kojima je Grana potpisala Povelju o trajnoj suradnji a među njima i Šokci i Bunjevci iz Vojvodine, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

A štandovi su bili prepuni kruha i krušnoga tijesta, kolača i drugih slastica, svega što uz dane kruha ide. Danijel Magdika, predsjednik mađarske kulturne udruge „Nepkör“ nudio je posjetiteljima kruha s maslom, sa dvije vrste čuvene mađarske paprike, a posjetitelji su mogli po jednu takvu papriku ponijeti za uspomenu. Inače, kaže da se sa Šokačkom granom druže od samoga početka, bilo na ovakvim manifestacijama ili onima koje već tradicionalno organizira grad Osijek.

I Boris Trajanovski, predsjednik makedonskog kulturnog društva „Brača Miladinovci“ kaže da se također rado druže sa Šokačkom granom. Brojnim posjetiteljima ponudili su obilje makedonskih slastica a on između svih izdvaja đevrek, pecivo okruglo kao točak, ali neka svatko ocijeni sastav peciva, pošto on ne želi odati tajnu. Pitam ga i za čuveno makedonsko vino, jer sunčani jug jamči dobro grožđe i još bolje vino. Požali se da je i tamo ove godine bilo loše po vinogradare, baš kao i ovdje, ali vina će biti.

Iz obližnjeg Josipovca došli su predstavnici Udruge Zagoraca i donijeli domaći kruh ali i čuvene zagorske štrukle, slasticu od rukom vučenog tijesta. Kod njihovog štanda baš je bila gužva, a baka Katica Gabrovec, pozvala je Šokce kod njih u Josipovac, za blagdan sv. Martina, nadnevak kada se krsti mlado vino. I da kušaju mlado vino ali i da se druže sa Zagorcima u Slavoniji.

Mandica Bašić, tajnica Udruge „Zlatni klas“ iz Višnjevca pohvalila se da je i njihova udruga osnovana prije 10 godina, baš kao i Grana, a njen muž Mirko, koji je sada predsjednik udruge, svirao je u Šokačkoj grani sa pok. Ilijom Nikolićem, kada se taj tamburaški orkestar zvao Šokačka duša. Na njihovom štandu izložene su i tamburice, jer njihov član Zoran Turkalj bavi se gradnjom tamburica, za sada samo primom i samicom, a tvrdi da uz kruh ide i tambura i pisma šokačka, pa je i pisme bilo, Bogu hvala.

Po prvi puta su sa Šokačkom granom gosti iz Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ iz Osijeka a ravnateljica Sandra Brajnović kaže da ih je oduševio poziv Grane. I oni su baš danas imali Dane kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje na razini škole i odlučili su da ih kod Grane predstavo prvonagrađeni štand, a to je onaj razreda 3-K, profesorice Tatjane Petrač, a njihova su djeca sudjelovala i u prigodnom programu. Uvjerena je da ovo nije i posljednje druženje i voljela bi da se proširi sa izučavanjem zlatoveza i šaranjem jaja voskom pred Uskrs.

Toliko o gostima Šokačke grane a za kraj snaša Ana Muhar, koja se pohvalila da je štand Grane iz godine u godinu sve bogatiji i sve je više snaša koje tomu pridonose. U središtu je bio kruh-pletenica, kakav se obično pravi za velike blagdane, Uskrs ili Božić a uz to je još trista čuda od dizanoga tijesta, uslatko i ukiselo. I kako je već red, kruh i slastice je blagoslovio vlč. Ivica Jurić, župnik župe Presvetog imena Marijinog u Donjem gradu, i član Šokačke grane kao Šokac iz Đurića.

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments