ZLATNA MISA

Mons. Alojzije Petrović proslavio 50 godina misništva 

piše:  Jakov Vranković
PetSlavjenik mons.PetroviNa blagdan svetih Petra i Pavla ujedno i mjesnom proštenju Ivanja u Gatalovu, 
rodnom mjestu mons. Petrovića u župi Gola, svečano je mons Alojzije Petrović proslavio zaista vrijedan jubilej – 50 godina misništva ili Zlatnu misu.

Na početku misnog slavlja prečasni Josip Grošić, pročitao je pismo varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, koji je zlatomisniku čestitao jubilej poželjevši mu da ga i u daljnjem životu Gospodin prati i krijepi svojom milošću.

Bez apostola i svećenka nezamislivo je kršćanstvo, nezamislivo je pravovjerno štovanje jedinoga pravoga Boga i Božjega Sina Isusa Krista-Spasitelja čovječanstva. Bez apostola i svećenika nezamisliva je Isusova Crkva i njezina spasonosna uloga u povijesti ljudi i naroda. I ja sam prije pedeset godina ubrojen među Isusove apostole i započeo svoje svećeničko služenje, propovjedanje Isusovog evanđelja, djeljenje Božjih svetinja i dušobrižničke službe za vjernike.

U svom izlaganju podsjetio je da je njegova mlada misa bila prva u dvjesta godina postojanja Gatolova i zahvalio što njegovih pedeset godina misništva nije bilo uzalud.

172I nije bila uzalud ...potvrđuje i potpisnik ovih redaka … čitavo vrijeme njegove dužnosti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz gdje je proveo 33 godine,  proveo je u prijateljstvu. To bi, siguran sam, potvrdile  i brojne generacije rođene i odgojene u ovom gradu.

– Najveći dio svojeg svećeničkog služenja proveo  sam u dušobrižničkoj službi za Hrvate katolike izvan domovine. Te godine bile su na svoj način vrijeme radosti, kušnje,  uspjeha i neuspjeha. Božjom milošću mogao sam pobjeđivati sve zapreke i pomagati mnogima da uznapreduju u čestitosti i kao ljudi, kao vjernici katolici i pravi domoljubi. To mi je uvijek davalo utjehu i snagu. Danas sam zbog toga radostan, zbog spoznaje da sam bio predmet Božje ljubavi i dobrote. Danas kada sam 33 godine pastoralnog rada proveo u tuđini, uz pedesetu obljetnicu svoga svećeništva, moja duša doista pjeva uz veliku zahvalnost Bogu, jer mi je udijeljena milost da smijen ponoviti riječi svetoga Petra ” Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao”.Gospodin je stajao uza me, On me krijepio i izbavljao od svakog zla. Stoga, Njemu slava u vijeke vijekova, poručio je između ostalog u svojoj propovjedi mons. Petrović.

171Na kraju mise od srca je zahvalio svima koji su uveličali slavlje, posebno nazočnim svećenicima. Uz prigodne darove slavljeniku su čestitali: načelnik općine Gola dr. Stjepan Milinković,

Saborski zastupnik, gosti iz susjedne Mađarske, izaslanstvo vatrogasnog društva Gotalova čiji je i mons. Petrović bio član.

Monsinjor Petrović je bio presretan što je među brojnim uzvanicima mogao pozdraviti i svoje dugogodišnje župljane, među kojima i bliske iz Hrvatske katoličke misije Koblenz: dvije obitelji Pantaler, obitelj Slavice i Marijana Koščak, obitelj Marice i Štefa Prugovečki, obitelj dr.Vlade Vukoja i posebno dragu obitelj Barice i Ljube Vranješ.

Slavlje je nastavljeno kroz druženje i razgovor te i uz prigodni ručak u dvorištu obnovljene obiteljske kuće.

Naravno,  o Koblenzu je bilo lijepih riječi, ipak je tamo proveo  33 godine. A slavljenik je život među Hrvatima katolicima na najbolji način opisao u knjigi “33 godine u diaspori-HKM Koblenz 1970-2003”,

Mons. Petrović rođen je 20. svibnja 1938. god. u malom prekodravskom mjestu Gatalovo, gdje je završio pučku školu. Poslije upisuje gimnaziju u Koprivnici, nakon drugog razreda,nastavlja kao sjemeništarac u Zagrebu. 1957. godine upisuje Bogoslovski fakultet u Zagrebu, ali je uslijedio dvogodišnji prekid zbog odlaska u vojsku.

“Ekumenizam naših dana” naslov je diplomskog rada, za što je dobio posebnu pohvalu fakulteta.Za Petrovo 1964. godine zaredio ga je pok. kardinal Franko Šeper. Njegova prva služba kao mladog svećenika bile su župe

Stari Farkašić i Šišinec. Služba je potrajala dvije godine, kasnije je kapelan godinu dana u župi Bednja a tri godine u župi Pitomača. 1971. preuzima Hrvatsku katoličku misiju u Koblenzu, gdje je bio 33 godine sve do svog odlaska u mirovinu i povratka u domovinu.

Mnogo štovani mons. Petrović, nažalost nisam mogao sudjelovati u Vašem slavlju. 50 godina misništva a od toga 33 godine ovdje u Koblenzu među Hrvatima katolicima, kojima ste puno pomogli. Hvala Vam za sve što ste

učinili za nas, za našu djecu i unuke, neka Vam dragi Bog plati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments