SVETI NIKOLA U SKOPJU

Što nam rade naši u Makedoniji

tekst i foto: Vedran Iskra
IMG_3502U Skopju je 6. prosinca 2014. održana predstava povodom blagdana svetoga Nikole. Predstava je održana u svečanoj dvorani Osnovne škole „Dimitar Miladinov“ u Skopju, a u njoj su sudjelovali učenici iz Kumanova, Skopja i Tetova.

Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i učitelj hrvatskoga jezika Vedran Iskra (potpisnik ovih redaka, op. u.) već tradicionalno organiziraju predstavu povodom blagdana svetoga Nikole.

Obilježavanje ovoga dana među Hrvatima u Makedoniji ima višestruku simboliku.

Naime, Sveti Nikola je zaštitnik djece i pomoraca te slavljenje njegova lika, osobito među pomorcima, ima dugu tradiciju u Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji. Datum kada se ovaj svetac slavi jest upravo 6. prosinac i tada u njegovu čast roditelji darivaju djecu.

Kako Hrvati u Makedoniji ne bi zaboravili svoje porijeklo i kako bi svoju povezanost s domovinom prenijeli na svoja pokoljenja, već se tradicionalno održava ova svečanost na kojoj su darovana djeca, ali i roditelji, njihovim veselim scenskim izvedbama.

Svjetovni i komercijalizirani običaj je da uz dobroga darivatelja, Svetoga Nikolu, dolazi i zločesti Krampus, ali za njega nema mjesta među ovom djecom koja su posljednjih tjedana na nastavi hrvatskoga jezika vrijedno i strpljivo uvježbavala svoje nastupe i napokon dočekala taj dan – ponosno nastupiti pred roditeljima i publikom.

Nakon predstave je organizirana podjela darova učenicima koji polaze hrvatsku nastavu u Makedoniji.

Na svečanosti je bili prisutna predstavnica Veleposlanstva RH u Makedoniji, gospođa Zvjezdana Borovac; skopski župnik don Davor Topić; predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji i brojno članstvo Hrvatsko-makedonskoga društva „Tetovo“ . Ovaj je događaj još jedan primjer kako djeca mogu djelovati na odrasle i okupiti na jednome mjestu organizacije koje su u vezi s Hrvatima u Makedoniji.

Lijepo je bilo vidjeti nasmijana lica djece i njihovih roditelja što je podsjetilo na ono najvažnije u životu: zajedništvo, sreću i pozitivan duh oko nas i u nama. Samo se takvim raspoloženjima može oduprijeti današnjoj surovosti i usmjerenosti na materijalno. Stoga se može zaključiti da je potrebno što više ovakvih događaja u kojima vladaju samo pozitivna raspoloženja.

 

Vedran Iskra

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments