POGAČICE OD ČVARAKA

IZ NAŠE ARHIVE  …objavljeno 15. prosinca 2010.
Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Zahladilo u Slavoniji, a vjerojatno i u Bosni, jer samo Sava nas dijeli.
Zašto spominjem Bosnu uopće u ovoj priči. Zato što ova priča o čvarcima baš tamo počinje …u malom selu Drenovi pod Ljubićem.
Tamo sam proveo svoje najranije djetinjstvo …najbezbrižniji dio života. I tamo sam se upoznao sa čvarcima.
Iskreno rečeno …nisam čvarcima tada pridavao neki značaj, niti bi oni ostali u mojem sjećanju da nisu ostali u sjećanju mojih stričeva.
Sjećam se samo svinjokolja iz toga doba. Nije se baš živjelo u velikom blagostanju u Drenovi pod Ljubićem.
U boljim godinama klalo se krme i kezme. Ako bi to morao prevesti na hrvatski književni govor …bilo bi to nešto kao svinja i pol. Jer krmak …krme je tamošnji naziv za odraslu svinju, a kezme je svinja čija je starosna dob između praseta i odrasle svinje. U siromašnijim godina klalo se samo krme.
Sjećam se jako dobro balona od mjehura. Svinjski mjehur se namazao lugom …pepelom i gazio petom da se opusti. Tada se napuhao i ostavio neko vrijeme napuhan. Nakon toga bio je opet ispuhan, opran i namazan solju, pa opet napuhan i obješen za sušenje. Od njega je djed pravio duvankesu …vrlo praktičnu vrećicu za duhan.
I sjećam se peke. Nasoljeni komadići mesa stavljani su na prut i mi djeca smo ih pekli na vatri.
Bilo je puno čeljadi u kući, pa se sa suhim mesom ophodilo jako štedljivo. Najčešće su zalihe potrošene već do korizme. Šunka i uskršnja kobasica čuvale su se do Uskrsa.
I čvarci i mast imali su visoku vrjednost. Mast je morala izdržati do iduće svinjokolje, a čvarci do ljeta. Od njih je baka pravila pogačice, pa su se vrlo rijetko našli na stolu u izvornom obliku.
Jedan od stričeva ispričao mi je puno godina kasnije svoju priču o čvarcima. Za vrijeme korizme bila je propisana najstroža dijeta …tada se to još zvalo post. Teški poslovi u polju iscrpljivali su organizam, a posna hrana nije mogla u potpunosti nadoknaditi izgubljene kalorije. Zato je stric kada god bi mu se ukazala prilika ukrao čvaraka iz ostave i stavljao ih u džep. Jeo ih je na njivi …krišom od ostalih ukućana.
Moju ljubav prema čvarcima otkrio sam kasnije u Slavoniji. U srednjoj školi imali smo cjelodnevnu nastavu. Prije podne praksa u Đuri Đakoviću, a poslije podne škola. Između toga nekoliko sati slobodnog vremena. Mi djeca sa sela nismo mogli ići u to vrijeme kućama, pa smo se snalazili na razne načine. Zimi smo obično u nekoj praznoj prostoriji …bilo u školi, bilo u tvornici …provodili zajedno.
Gotovo idilično bilo je vrijeme provedeno u ložioni toplane tvornice. Ložač nam je dopustio da u prostoru iza kotla uredimo svoj kutak.
Napravili smo neki improvizirani stol i stolice od drvenih sanduka. Tu smo pisali zadaću, kartali se, jeli…
I najčešće su to bili čvarci i crveni luk. Upriličili smo švedski stol …mada za taj izraz nismo još bili čuli. Svatko je izvadio svoje …u novinski papir umotane čvarke i stavio ih na stol. I uvjek je nastala prepirka čiji su čvarci najbolji …gorjanski, doljanski ili brđanski.
Tako Brođani nazivaju stanovnike sela …zapadno, istočno i sjeverno od Slavonskog Broda. Istočno od Broda …nizvodno niz Savu su doljani, analogno tome zapadno su gorjani, a sjeverno …na obroncima Dilja smještena sa brđanska sela. Nikad se nismo složili u tome čiji su čvarci najbolji …rumeni gorjanski, snopasti doljanski, ili sitni brđanski.
Jednoga dana u konkurenciju je ušla još jedna kategorija …bosanski. I bilo je to baš na dan kada je vrhovna arbitraža trebala donijeti svoju konačnu presudu. Zamolili smo ložača, koji je bio porijeklom Nijemac …dakle neutralan …da on presudi.
Jozef Pirkl …tako se zvao shvatio je zadatak vrlo ozbiljno. Probao je sitne brđanske …oprezno žvakao …uzeo komadić luka i izustio mhhhhm! Zatim je to zalio gutljajem rakije, pa ponovio proceduru sa snopastim doljanskim. Snopasti  …zbog toga jer su izgledom ličili na snopove žita. U sredini je bio red mesa, koji se kod topljenja više suzio.
Teško mu bilo donijeti konačni sud. Nije htio nikoga povrijediti …ali mi smo tjerali da se konačno odluči.
Ma svi su odlični …svaki na svoj način …šta da vam kažem …ma kud ste baš mene našli?
-E probaj još ove Jozef! Oglasi se Bećir iz kuta nudeći mu halvu, koju je napravila njegova nana.

-A šta je to? …upita Jozef.
-To su ti bosanski čvarci! …odgovori Bećir.
-E ovi su najbolji! …donese Josef svoju salomonsku presudu, nakon što je probao halvu.

Dug uvod do pogačica od čvaraka …priznajem. Ali recept je jako jednostavan, a ja imam tisuću riječi na raspolaganju, pa iskoristih prostor.

Ako ti je još stalo do pogačica od čvaraka onda ih možeš pripremiti na slijedeći način:
sastojci:
6 dl mlijeka
60 grama svježeg kvasca
2 dag šećera
2-3 dag soli
1kg glatkog brašna
25 dag sezama za posip (po želji)
25 dag mljevljenih čvaraka
1 jaje za premazivanje

Umjesiti i ostaviti tijesto da se digne oko sat vremena. Razvaljati ga po prst debljine i premazati mljevljenim čvarcima. Preklopiti više puta tijesto, pa ostaviti da se opet malo digne. Po želji možete još jedanput preklopiti tijesto, kako bi ono ispalo lisnato. Na kraju tijesto razvaljati i rezati modlicama ili običnom čašom. Slagati kolačiće u pleh i premazati ih razmućenim  jajem. Po želji možete pogačice posipati sezamom. Pecite oko 12 minuta na 200 stupnjeva (ovisi o jačini pečnice)

Ove pogačice, zvane još čarkeši ili čvarnjaci prijaju i hladne.
Želim ti dobar tek!

Prije godinu dana bio sam pozvan na kavu kod tadašnjeg Predsjednika Republike Stjepana Mesića. Nikud se ne ide praznih ruku …kažu Slavonci, pa se ja spontano odlučih za rakiju od dunja i čvarke. Toga bar ima u Slavoniji …pomislih.
Rakiju od dunja sam pekao sam, pa nije bio problem …ali čvarci!
Na jedvite jade …nađoh ih na Čvarkijadi na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu u zadnji tren.
Nisam ni primjetio da ih je nestalo u Slavoniji. Prilično deprimirajuće da se u Slavoniji na prodaju nude samo slovenski, austrijski, ili mađarski čvarci.
Nestalo čvaraka …nestaje Slavonije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sanda Ham
Admin
12 years ago

Emile, u srce gađate, ajme, pogačice s čvarcima, to je bakina kuhinja, ajme

admin
Admin
13 years ago

Sonja Juran
Eh, da mi je čvaraka. U supermarketima ima samo austrijskih po cijeni najbolje paške janjetine 🙁