CAR(IČINO)EVO NOVO RUHO

piše: Sandra Marelja Muić
I eto,  Hrvatići počeli novu godinu u novom ruhu, ili barem oni tako misle.  Od dvije izborne opcije koje to, u biti, i nisu bile, nego bi više mogle ići pod kategoriju nužnog zla, jedna i druga, odlučili se za novu osobu na vrhu države, te po prvi puta odabrali jednu gospođu da ih zastupa.

Nakon jadnog predizbornog karnevala koji samo što nije uključivao i disciplinu preskakanja konopca, dobrovoljnu vatrogasnu vježbu,  te peglanja živaca gledatelja na tv- sučeljavanjima gdje se samo forsirao trenutak da gledatelji nanjuše krv i počnu kesiti zube na jednog od ovo dvoje, svega nešto više od jednog postotka razlike je odlučilo u korist nove predsjednice.

Teška pobjeda s jedne strane, ali još i teži poraz s druge strane jer je taj jedan posto gubitka sigurno bolniji nego da je iznosio trideset posto , što se i jako očitovalo na licima sviju  kojih smo mogli vidjeti na ekranu pred kraj večeri.

Nova predsjednica , koja imageom neodoljivo podsjeća na američke konzervativne političarke, savršeno je odradila postizborni govor zahvale nakon što je bezbroj puta tapšala po mužiću teddybeariću, kao i dosadašnje sve ostale govore – sve po propisima komunikološke škole.

Crno –bijela demodirana satenska obleka, glasan i intoniran govor koji uvijek počinje sa nekim licem, bilo to mi , ja ili on, naginjanje prema ozarenom biračkom tijelu i dizanje ruke da se potcrta to što ćemo mi, ja ili onneće i bistro gledanje u oči koje ne ostavlja dojam neodlučnosti.  I ono najvažnije, nije zaboravila nijednu ciljanu biračku grupu u zahvali, pa je raspon išao od branitelja do težaka i domaćica pred televizijom, kao i do najdraže dijaspore, mislim jedino da nije zahvalila cvijeću i drveću  autohtonom, ako sam pažljivo slušala.

Da potvrdi rečeno, iza ponoći je pohitila do šatora u Savskoj da se zahvali tamošnjim braniteljima kako mediji prenose.  Logorovanje iz Savske je ionako početkom godine dobilo sasvim nove dimenzije time što je u javnosti izišlo da je vođa prosvjeda bio na sastanku sa premijerom i to unazad nekog vremena već, te tražio da to ne izlazi u javnost. Ovo potonje tvrde jedan i drugi, tako da čekamo gospođu predsjednicu da ih sada usuglasi. Doprinos kontaminaciji grupe u Savskoj je bacio i iznos vojne invalidnine od istoga,  što je servirao stalno proziVani ministar jer mu je , valjda, puna ladica više svega.

Šteta što je poruka i svrha svega toga, koja je otpočetka prilično nejasna, sada svedena na osobnu komunikaciju , a javnosti nameće sliku da su branitelji pravi samo ako su invalidni ili još gore, ako su preminuli. Što je sa nepoznatima, živima, uspješnim braniteljima i njihovim životima. I što je sa invalidskim grupama koje nisu u vojnoj kategoriji, imaju li ti ljudi šta za reći?

Podjela na podjelu, nikad gore nije bilo u Hrvata , ali bome nikad lakše nije bilo ni vladati u takvim uvjetima.

Rasuto društvo otvorenih problema, bezbroj ranjivih socijalnih kategorija, prazna potrošačka košarica. Možda idealan trenutak za majčinsku figuru s lažnim trepavicama koja će posuti malo šećera po svemu tome da puk zaboravi na brige.

Lijepe su poruke na zajedništvo i suradnju sviju da se država izvuče iz ovog gospodarskog Nigdjezemlja i stane na noge,dok se u pozadini čuje – nije u šoldima sve– , a nova čelnica dolazi iz redova za koje se pretpostavlja da već drže lopate za snijeg spremne da nastave trpati u vlastiti džep jer su ove obične lopate premale.

Iako su i premijer i potpredsjednica vlade instantno dali do znanja da ne drže do toga ništa i da sve gledaju kao stranački proizvod gospođe predsjednice od kojeg će se morati distancirati, iskreno se nadamo da ovaj nagovještaj konfliktne atmosfere  će donijeti i nešto konstruktivno HRVATSKOM NARODU , što bi trebala i biti svrha različitosti mišljenja i rada vlade i čelne osobe države koji su tu da služe HRVATSKOM NARODU koji ih je i ODABRAO.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivan (Ivo)
Dorotic Ivan (Ivo)
9 years ago

Bravo Sandra, izvanredno napisano, nemam što dodati, samo mogu reći da su mnogo hrabri ovi koji se ne potpisuju sa previm imenom. Preporučio bi mojoj prijateljice Sonji da te i takve komentare briše, Njemci koji imaju 4 puta više riječi u svom riječniku, poneka ipak upotrebljavaju stane riječi i malo tko se buni.

Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Halo stanite malo

Mislim da će nam biti tek bolje kada ovi dva uz svoje najveće stranke HDZ i SDP a tu mislim i na Josipovićevo pravo i pravdu za bolju Hrvatsku. Kad postignu zajednički koncesus,odnosno kada se kao dvije najveće hrvatske stranke..koje su se mučilački borile na prijedsjedničkim izborima..vjerojatno da će slično bitii na parlametarnim..zajednički dogovore

Trpo Burko
9 years ago

Nije jasno, ali neka bude jer i mMoja sestra je opet položila razred odličnim uspjehom, sve same petice. Ona to meni namjerno radi!

VikAr
VikAr
9 years ago

Drugarice, gospođo Sandra Marelja Muić Nisam shvatio što ste htieli poručiti čitatelju ovim: “sučeljavanjima gdje se samo forsirao trenutak da gledatelji nanjuše krv i počnu kesiti zube na jednog od ovo dvoje” Natiecatelji su krvoločne zvieri ili su to voditelji sučeljavanja? Ovo je već sliepi govor mržnje: “mislim jedino da nije zahvalila cvijeću i drveću autohtonom” jer se je KGK vrlo PRISTOJNO, uravnoteženo i na način odrastle političarke zahvalila. Čekamo gospođu predsjednicu da usuglasi ogovaranja “prämijera” i onoga iz šatora s prietieranim primanjima, tkoja je objavio ministar, pomoćnik Glavaševića bre, tkoji se na četnički način izrugava hrvatskimm braniteljima iz Domovinskoga… Read more »

Ivek Milčec
Ivek Milčec
9 years ago

Odličan i objektivan komentar.Čestitam gospođo Sandra!