HRVATSKI SAN REMO

Sandra Marelja Muić
Joj, u kakvu folkparadu se Hrvatisan pretvorio, pa nema nam premca u ovom dijelu Europe, a pri tome nam estrada nije ni upola zanimljiva koliko sve ono i oni  što nam čini (ne)politički (javni) život, sve polugole voditeljice San Rema padaju u drugi plan kada nastupe naše dame iz Sabora na primjer, a dostojanstvo i dignitet koji (ne)prate taj nastup su otprilike isti takvi kao i sjaj i kvaliteta koji ne prate više taj legendarni talijanski festival. Pitam se gdje su nestali oni dani kada su muškarci političari bili sive eminencije, a žene u politici pojam klase i pameti ?

Jučerašnje otvaranje  dovršenog dijela splitske rive pretvoreno u ministarstvo spektakla koji to nije ni bilo, osim što je jedan nesretni fotograf uspio u more upasti i pogubiti svu dragocjenu opremu.  Show bi bio jedino da je onaj transverzalni gradonačelnik uspio iskipati se sa jet-skia u more  s kojim se dovezao na otvorenje. Nisam nigdje vidjela krotitelje lavova i skakanje kroz vatreni obruč na slikama, a i rajske ptice su mi promakle …samo neki animalni kaput prve dame Splita, valjda je po cjeni i to bilo dovoljno.

Nekadašnja premijerka, koja se družila sa međunarodnim političkim liderima i šaputala oko onog slovenskog jezera s labudovima poradi arbitraže sate i sate svoga života, danas se stiska uz splitskog Berlusconia  i skrušeno zahvaljuje ako ju fotografi uspiju strpati u isti kadar s njim.

Olovna knedla za nekoga tko je samo sebi dozvoljavao sjediti na kožnoj stolici dok su se ostali članovi svi morali zadovoljiti općenito samo sjedenjem na nečemu i ustajati svaki put kada ona uđe u prostoriju. Ali, kako se oni danas i onako međusobno svi slabo poznaju i prepoznaju, te ni tada nisu imali priliku baš puno toga čuti i vidjeti, nije ni bitno sada tko se sa kakvom knedlom bori – bitno je opet domoći se fotelje, kožne …a pred vratima su lokalni izbori, pa se hvatamo mjesne vladavine , to je najbolje, ona državna ipak previše apetit otvoriti zna.

I tako ih vidiš sada svugdje nasmiješene i sa otrcanim porukama lokalpatriotizma, bez kravata ko’fol  da budu jedni od nas …je li … jer su to kao ono uvijek i bili. I malo svi ubace branitelje i turizam u svoje predstavljanje , jer oboje samo služi takvima za korist i … promocija gotova. Uf, branili se od birača dabogda.

Mlitavi izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu izacili u prvi medijski plan i još gore, pravo za lakirani stol parlamenta,  gospođu poznatu po svojim čvrstim desničarskim stavovima, koja na sav glas dijeli puk na goste i na one koji to nisu, kao da radi statistiku za institut turizma, te javno proklamira svoje stavove o tome koga bi i kakve nacionalnosti ne bi sebi za svojtu.

Raznježeni oporbenjaci, ushićeni što ih je netko, nebitno tko, uspio izvući s medijskog dna makar u koalicijskoj varijanti, nisu skrivali svoje oduševljenje njenom pobjedom.  Malo je nedostajalo da se uhvate u šokačko kolo od veselja, neki obrazac ponašanja koji se stalno ponavalja kod njih.

Nije baš da nam je i jasno čemu nasušna potreba za silnim predstavnicima u Europskom parlamentu, i što su točno zadaci ovih koji će omastiti brk tom pozicijom i šta to malom Hrvatistancu znači dok traži za kovanicama po džepovima jakne, ne bi li se rastegnuo još jedan dan u svom vegetiranju.  Da li će možda netko od poslanih vjerno izvještavati o uvjetima zapošljavanja kod nas, nepostojećoj socijalnoj mreži ili stanju u zdravstvu ? A , nedajbože, zazidati će ovi kilometarski zid prema nama onda.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Matilda
Matilda
10 years ago

Jadna nam je domovina ovako zaostala u šipražju korupcije, gladna i promrznuta,stisnuta tjeskobno nad budućnošću svojom.Možda bi bilo poštenije da se da neki javni proglas i potvrda siromaštva a ne da dalje hranimo iluzije pomoću šarenog tv-a da živimo u izobilj u ili barem nadomak izobilja,iluziju da eto samo što nismo zahvatili kakvu skuplju stvarčicu, uređaj koji će nam dati potvrdu bar na nekoliko dana da smo ipak prosperitetni. Dajte nam taj proglas siromaštva da se ne trudimo više i ne pokušavamo trčati ukorak za imidžom zapada.Možda bi zaista bili sretniji u nekom status quo stanju , nekoj hrvatskoj inačici… Read more »