Poučiti ili podučiti

Mali jezični savjeti
od Časopis Jezik

Poučiti i podučiti nije isto.
Poučiti znači dati pouku.
Pouka je spoznaja stečena iskustvom. Poukama završavaju basne. Krilatice i poslovice vrste su pouka. Poučne mogu biti misli, djela, potupci. Pouke, one životne, često su teške, jer kaže jedna od njih – na pogrješkama se uči.
Podučiti znači dati poduku.
Poduka je sustavno prenošenje znanja. Podučavamo u školama različite nastavne predmete, podučavamo druge prenoseći im svoja znanja i vještine.
Dakle, poučavati znači u koga razvijati iskustvene spoznaje, a podučavati znači komu prenositi znanje. Naravno da bi dobro podučavanje trebalo i poučavati – znanja koja nam drugi prenose trebala bi pomoći našim spoznajama.

Savjet napisala Sanda Ham


3 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Slažem se Sonja i Milčec

Struka i praksa podučava..a.. iskustva izvlače i donose pouke..

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Za svaku pohvalu uvrštenje je Malih jezičnih savjeta na portal HG-Berlin jer jezičnog znanja nikad dosta. Ne veli se uzalud-da je materinski jezik (u našem slučaju) hrvatski-najteži. Zbog stoljetnoga življenja u raznim državnim zajednicama (Austro-ugarska monarhija, Osmanlijsko carstvo, Mleci, dvije Jugoslavije) naš jezik nalazio se između žrvnja i nakovnja pa ne treba čuditi činjenica da dobar dio hrvatskoga naroda jako loše govori i poznaje vlastiti jezik, pismo i kulturu. Stoga je, ovakva akcija, nazovimo ju kratki tečaj hrvatskoga jezika-za svaku pohvalu. Čestitam!