KAKO DO ODRŽIVOG RAZVOJA

Nova knjiga našeg suradnika Dražena Katića

Knjiga “Održiva ekonomija Republike Hrvatske” je četvrta po redu izdana knjiga autora Dražena Katića. On je svoju ljubav prema ekonomiji i održivom razvoju u potpunosti izrazio u novoj knjizi.

Autor daje u knjizi jasnu komparaciju Indikatora za mjerenje održivog razvoja u Saveznoj Republici Njemačkoj i Republici Hrvatskoj. Pojedinačno definira Indikatore ze mjerenje održivosti koje klasificira u tri osnovne skupine:

1. Indikatori ekološke komponente
2. Indikatori ekonomsko-socijalne komponente
3. Indikatori za mjerenje održivosti u općinama i županijama

Knjiga je na neki način kritika neoliberalnog kapitalizma te smjernica k boljoj održivoj budućnosti. Neoliberalni kapitalizam dogorijava poput svijeće. On je direktno vezan za iskorištenje i upotrebu resursa. Obilježen je megalomanskom proizvodnjom proizvoda i dobara. Jedino mjerilo neoliberalnog kapitalizma je profit.

Knjiga nam pokazuje jednu drugu alternativnu budućnost. Budućnost u kojoj će se proizvoditi po potrebi vodeći računa o raspoloživosti resursa. Budućnost u kojoj profit neće biti jedino mjerilo vrijednosti. Republika Hrvatska je iz feudalnog uređenja skočila u socijalističko samoupravljanje, a prije 25 godina počela graditi “bolju ekonomiju” u hladnoj vodi neoliberalnog kapitalizma. Počela je graditi kapitalizam bez temelja. Rezultat te gradnje je danas jasno vidljiv. Ogromna nezaposlenost posebice mladih, uništeno gospodarstvo te ogromna socijalna razlika između malog broja bogatih i cijele vojske siromašnih građana. U današnjem neoliberalnom kapitalizmu Republike Hrvatske postoji novi egzodus radne snage u inozemstvo. Mnogi odlaze trbuhom za kruhom kao što su nekad odlazili njihovi djedovi.

Knjiga Dražena Katića daje jasne smjernice u socijalno pravedniju budućnost, budućnost u kojoj će se od rada moći živjeti te budućnost u kojoj nećemo “krasti” perspektivu nadolazećim generacijama. Knjiga je napisana jednostavnim riječnikom. Mogu je koristiti poduzetnici, nastavnici (profesori) ekonomije, studenti, političari u općinama i županijama kao i građani “potrošači”.

 

O AUTORU

Dražen Katić je rođen 1969. godine u Dugoj Resi. Osnovno i srednje školovanje završio je u Dugoj Resi i Karlovcu, a studije u Zagrebu. Po zanimanju je diplomirani inženjer. Magistrirao je poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon završenog studija radio je u različitim zanimanjima u Republici Hrvatskoj i Saveznoj Republici Njemačkoj.

Bio je zaposlen kao državni službenik u Zagrebu, te radio u Gradskom arhivu u Štutgartu. Radio je u područjima trgovine, prodaje, sigurnosti, financija te području energetike.

Danas se bavi investicijama i održivim razvojem.

Od 1999. godine živi u Štutgartu. Redovito posjećuje Domovinu.

Izdao je knjige:

Modernom ekonomijom u bolju zajedničku budućnost, 2013, Štutgart, Njemačka;
Radost života kroz Reiki, 2013, Štutgart, Njemačka;
Posljednja ruža hrvatska, 2014, Štutgart, Njemačka;

Bavi se slobodnim novinarstvom i slikanjem. U slobodno vrijeme fotografira i igra šah.

Volonterski rad autora:

„UVNT GRUPPE“ – Organizacija grupe od 2007. godine
„POSLOVNI USPJEH“ – Moderiranje grupe od 2012. godine
„Merlin Stuttgart e.V.“ – Kulturno društvo, volonterski rad od 2013. godine
„Atelier Baur“ – Socijalni projekt grada Štutgarta i GWG-a, volonterski rad od 2014. godine

 

Izdanje knjige dostupno je na hrvatskom jeziku preko izdavačke kuće „Peleman Industries NV

Više o knjizi možete vidjeti pod ovim linkom.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments